Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pro Evolution Soccer 2013 (PS3)
85 100 1

Review Pro Evolution Soccer 2013 (PS3)

Een lesje geschiedenis
We gaan een aantal jaar terug in de tijd. Sterker nog, eigenlijk gaan we bijna 2 decennia terug, naar het jaar 1994 om precies te zijn. - Kleine Thijs heeft op de Super Nintendo de keuze uit FIFA of International Superstar Soccer Deluxe. Hoewel FIFA de echte namen heeft, ziet het spel er niet uit en speelt het onrealistisch. ISS Deluxe heeft weliswaar niet de echte namen van spelers en enkel internationale teams, maar de beeldkwaliteit is een stuk beter, het speelt een stuk fijner én het is ook realistischer. Spelers kunnen namelijk een slechte dag hebben en zodoende uit vorm zijn.
Het is dan ook niet moeilijk om te raden welke game het meeste gespeeld werd. Konami heeft een onuitwisbare indruk nagelaten, maar verdwijnt na deze release helaas uit beeld.

Tien jaar en vele FIFA-spellen later, zie ik de naam Konami weer op de hoes van een game staan: PES 4. Omdat ik de EA-games behoorlijk beu ben geworden, met de bal die aan de voet plakt, de passen die altijd strak aankomen en het feit dat er in een aantal jaar tijd eigenlijk weinig verbeteringen hebben voorgedaan, besluit ik om PES 4 aan te schaffen. Een wereld gaat (opnieuw) voor me open. Dit was waar ik al tijden op heb gewacht. Hoewel de graphics niet op kunnen tegen FIFA, speelt het spel wel een stuk fijner en realistischer. Pass je een bal, dan moet het wel in de juiste richting zijn, anders gaat de bal bijvoorbeeld over de zijlijn. Ook de toevoeging van de Master League, waarbij ik met mijn geliefde NAC Breda het kan opnemen tegen teams uit de hele wereld, is een mooie vernieuwing. Ja, het spel heeft niet alle licenties, en veel spelersnamen zijn compleet gefingeerd, maar dat mag de pret niet drukken. Daarbij, Pomotksi en Baquistata zijn gewoon heel makkelijk te herleiden naar en te veranderen in Podolski en Batistuta, dus binnen 15 minuten had ik alle echte spelersnamen alweer toegevoegd. Voor mij geen ander spel meer dan PES!

Weer twee jaar later komt PES 6 uit, dit keer voor het eerst op de XBOX 360. Het is niet dat ik ’s nachts voor de winkel kampeer, maar ik zorg er wel voor dat ik hem op de 1e dag heb. Helaas slaat Konami bij deze game voor mij de plank compleet mis, want de edit-modus is eruit gehaald, dit terwijl deze modus wel bij alle andere versies (bijvoorbeeld opde PS2) aanwezig is. Niets valt nog aan te passen, er zijn geen transfers  meer te maken en gedesillusioneerd besluit ik maar over te stappen naar de competitie, die toevallig een hele sloot aan vernieuwingen heeft toegevoegd aan hun spel. Konami kon wat mij betreft voortaan fluiten naar mijn geld!

Fast-forward naar het heden, PES 2013 komt eraan en Konami legt de gamers eens flink in de watten. Niet alleen kunnen we maar liefst twee demo’s downloaden en spelen, ook de aanschafprijs is “budgetvriendelijk” te noemen, namelijk rond de €40. Ook beloven ze veel DLC gratis aan te bieden, dus wat dat betreft scoort Konami een flink aantal (doel)punten!
 

De voorbeschouwing
PES 2013 pakt uit met een groot aantal licenties, waaronder de Italiaanse, Spaanse, Franse en Nederlandse competities. Ook zijn veel teams uit de Champions League aanwezig en kunnen we de Zuid-Amerikaanse variant, de “Copa Libertadores” ditmaal spelen. De Engelse competitie heeft enkel Manchester United als echt team, maar uit de namen van de andere clubs (en zeker van de spelers, want die namen zijn wel echt) kun je al snel opmaken met welk team je van doen hebt.
Daarbij belooft PES 2013 nog een aantal veranderingen, zoals een betere AI en meer realistische keepersbewegingen. Ook zijn er  dit keer weer meer spelers natuurgetrouw nagemaakt, dus als je Cristiano Ronaldo een keer virtueel door midden wilt schoppen, is dit je kans!



De aftrap
Allemaal leuk en aardig, maar je wilt natuurlijk weten hoe het spel speelt. In vergelijking met PES 2012 is het spel qua speelsnelheid allemaal wat trager geworden. Dit zorgt er voor dat het arcade-achtige gevoel weg is en het allemaal meer natuurgetrouw aanvoelt. Een dikke plus op dat vlak. Zo is er nu dus wat meer tijd voor tactiek en kun je net even een seconde langer nadenken welke speler je de diepte instuurt, of dat je een bal toch maar breed legt, omdat aan die kant meer ruimte is. Wel reageren de spelers zelf een heel stuk sneller. Waar je voorheen op de schietknop duwde en minstens een seconde kon wachten, legt de speler nu vrijwel meteen aan met een schot op doel. Wederom een dikke plus, want dit was toch altijd een groot punt van frustratie. Je schiet, maar in de tussentijd geeft een verdediger van de tegenstander je een duw en zie je de speler in het luchtledige trappen terwijl de bal alweer rond de middellijn ligt. Konami heeft heel goed doorgehad dat dit niet realistisch is en het is dan ook fijn dat het in PES 2013 amper voorkomt.
Het passen/overspelen van een bal is ook weer goed aangepast. Geen enkele bal blijft plakken aan de voet van een speler. Sterker nog, als je een bal te strak inspeelt, dan stuitert hij van de voet af. Ook zijn steekpassen heel natuurgetrouw, waardoor een bal veel makkelijker tussen de benen van een verdediger door kan gaan. Zeer frustrerend als je zelf aan het verdedigen bent (de “verdomme, loopt die gast wéér over de bal heen” is ondertussen een ingeburgerde uitspraak in de vriendengroep), maar fantastisch als je aan het aanvallen bent.

Komt dat schot
Voor mij persoonlijk is het een groot voordeel dat het commentaar gewoon in het Engels is. Er is zelfs geen optie om Nederlandse commentatoren te selecteren, maar dat betekent ook dat ik de kwelling die men het koppel “Evert ten Napel en Youri Mulder” noemt, niet hoef te doorstaan. Als ik die twee hoor, krijg ik toch altijd flashbacks naar  Davilex Competitie Manager ’98 met Hans Kraaij Sr. PES 2013 kiest voor de degelijke Jon Champion en Jim Beglin, niet echt bekende commentatoren in Nederland, behalve dan voor de PES-fans, want dit koppel zit er al in sinds 2011.

Over schieten gesproken, ook dat is weer wat aangepast. Met de rechtertrigger+ schietknop kun je een geplaatst schot doen, en door op de schietknop te duwen en net voor je speler de bal raakt nogmaals de schietknop aan te tikken, geef je de bal een enorme poeier, waardoor die als één rechte straal op goal afgaat. Vooral bij dat laatste schot heeft de keeper eigenlijk enkel het nakijken, alleen de echte toppers  weten zo’n bal tegen te houden.
De keepers zijn ook een stuk realistischer geworden. De animaties van het duiken lijken nagenoeg echt en ballen worden veel minder vaak in één keer klemvast gepakt. Dit zorgt voor spannende situaties, want een hard en zuiver schot levert hierdoor vaak de kans op een rebound op, omdat de keeper de bal weliswaar tegenhoudt, maar vaak niets anders kan dan weg stompen. Een tactiek met een schaduwspits kan zodoende erg nuttig zijn. Wel moet hierbij een kleine kanttekening geplaatst worden, want als je bij een rebound te vroeg op de schietknop drukt, probeert je speler direct de bal binnen te sliden of te koppen. Dit kan rare taferelen opleveren, want de bal kan zodoende nog bij de paal liggen, terwijl jouw speler een snoekduik maakt op de rand van de vijf meterlijn en de bal dus finaal mist.



De tweede helft
Het spel biedt verschillende mogelijkheden, zoals de Champions League, de Copa Libertadores, Football Life en Training. Vooral de training is aan te raden om de diverse vernieuwingen en controls onder de knie te krijgen. Heel frustrerend in het begin, maar zodra je door hebt dat je met je linker trigger manueel kunt passen en door te klikken op R3 een medespeler de diepte in kunt sturen, verhoog je aanzienlijk de kans op scoren. De Champions League en de Copa Libertadores spreken voor zich: je kunt een team kiezen en deze door de competitie heen loodsen.
Football Life bestaat uit drie onderdelen: “Manager”, “Speler” en “Online”. In de Managermodus (Master League) ga jij jouw favoriete team naar ongekende hoogtes brengen en probeer je alle mogelijke competities te winnen. Je kunt ervoor kiezen om in de voor PES-spelers vertrouwde Master League te spelen (alle teams van competities door elkaar) of de echte competities (zoals de Serie A of Eredivisie) aan te houden. Als manager van jouw team heb je de verantwoordelijkheid over je spelers en de opstelling, maar ook van het personele en financiële gedeelte. Je kunt er voor kiezen om betere coaches, scouts of medisch personeel  aan te nemen. De bedoeling is om elk jaar per 1 september een sluitende begroting te hebben, want lukt dit niet, dan gaat je team failliet. Je kunt, als manager, er elke wedstrijd voor kiezen om je team te besturen, of om alleen te kijken naar de wedstrijd.

In de Spelermodus (Become a Legend) is het de bedoeling om je eigen ontworpen speler een legende te laten worden. Je begint met de kwaliteiten van een soort van 5e-klasse zondagmiddagvoetballer bij een club en door middel van trainingswedstrijden en invalbeurten knok je je een weg naar een basisplaats. Hierbij verdien je steeds punten, die je weer kunt besteden aan de ontwikkeling van jouw speler. Mocht je de pannen van het dak  spelen, dan kun je een transfer verdienen naar een hoger geplaatst team, waardoor je steeds een stapje dichterbij de legendestatus komt. Je speelt altijd vanuit het perspectief van jouw speler en je kunt (helaas) niet de controle over het hele team nemen in een wedstrijd.



Gele kaart
Het spel speelt fantastisch, maar er zijn wel wat punten die verbeterd moeten worden. Zo is er allereerst het fenomeen “de horrortackle”. In principe kun je als een Nigel de Jong door het veld heen ploegen, zolang je er maar voor zorgt dat de neergehaalde speler van de tegenstander de bal niet meer heeft, maar wel in de ploeg van de tegenstander blijft. De voordeelregel wordt dan correct toegepast, maar zodra het spel stilligt, volgt er geen kaart, zelfs geen waarschuwing.
Ook zijn de lange passes of hoge voorzetten geen effectief middel om te scoren. Met een flankspeler naar de achterlijn lopen en dan de bal voordraaien, resulteert doorgaans in een complete afzwaaier die aan de andere kant van het veld over de zijlijn hobbelt. Ook corners zijn bedroevend slecht. Nu weet ik dat NAC Breda niet de meest technisch begaafde ploeg van de wereld is, maar zelfs een aantal games met Real Madrid en Barcelona brachten hetzelfde resultaat. Gelukkig heeft de tegenstander (zelfs de computergestuurde AI) hetzelfde probleem en is enkel een hoge bal uit de kluts een mogelijkheid tot scoren. Een balletje dwars door het midden en over de grond is eigenlijk de enige oplossing om te kunnen scoren, maar het zorgt er wel voor dat er een stuk minder tactische mogelijkheden zijn en juist daar blonk PES voorheen in uit.
Wat betreft het geluid, is er ook nog iets op aan te merken. Terwijl mijn ploeg met 3-0 thuis voorstond, bleven er aanhoudende fluitconcerten op het moment dat de bal op mijn helft was. Voor mij een zeer vreemde gewaarwording, want met deze score moet het publiek toch echt achter de ploeg staan, lijkt me? Bij het volgende kritiekpunt verdient PES toch echt de gele kaart. Bij de Champions League is Chelsea (de winnaar van de 2011/2012 Champions League) in geen velden of wegen te bekennen. Zelfs de gefingeerde naam “London FC” ontbreekt. Als je dan claimt dat je de officiële rechten van de Champions League hebt, zorg er op zijn minst voor dat alle teams, en zeker de vorige winnaar, aanwezig zijn. Foei!



Blessuretijd
Toch, in die laatste seconde van de wedstrijd, weet PES 2013 de overwinning naar zich toe te trekken. Ja, er zijn wat punten van kritiek en ja, niet alle licenties zijn aanwezig, maar dat kunnen wat patches en community creations makkelijk rechttrekken. Het gaat om spelplezier en realisme, en dat brengt dit spel zeker. Een pass komt niet altijd aan als je hem zelf verkeerd afspeelt en je hoeft geen primadonna bewegingen te doen om een verdediger af te troeven, een simpele bal  langs of door de benen is ook al genoeg. Ook een schot op goal is niet altijd een directe reden tot juichen, maar de kans dat je in de rebound alsnog scoort, is een stuk groter geworden. Tel daarbij de toegenomen ruimte voor tactiek en de solide graphics op en je hebt een game waar je het komende voetbalseizoen zoet mee zult zijn.Konami geeft duidelijk aan dat er geleerd wordt van fouten en geluisterd wordt naar de community en laat met PES 2013 zien dat je geen bakken vol met grote namen nodig hebt om een goed voetbalspel uit te brengen.

Deze review is geschreven door Thijs Kleemans

 

Oordeel Pro Evolution Soccer 2013 (PS3)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 85
  • Sound 80
  • Replay 85
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 9829 

Laagste prijzen voor Pro Evolution Soccer 2013 (PS3)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.