Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
MadCatz Xbox 360 Modern Warfare 2 Controller (Black) (Xbox360)
100 1

Review MadCatz Xbox 360 Modern Warfare 2 Controller (Black) (Xbox360)

De officiële Modern Warfare 2 controller komt volgens Mad Catz met een hoop toeters en bellen. De controller bevat onder andere “lag free” input, “immersieve” belichting, speciale rubberen grepen voor lange gamesessies en het belangrijkste: twee extra knoppen achterop de controller om niet je duimen van de analoge sticks te hoeven bewegen. Dat is nogal een mond vol, maar is dit ook echt een controller die het geld waard is? En voegt het wat toe ten opzichte van een normale, goedkopere controller?



Om te beginnen is deze controller bedraad. Hoewel het Mad Catz persbericht claimt dat dit gedaan is om een robuuste verbinding met de console teweeg te brengen, is het wel wat raar dat de PS3-controller wél draadloos is. Het is dan ook gemakkelijk genoeg om te denken dat Mad Catz gewoon geen zit had om de Microsoft licentiekosten voor hun draadloze technologie te betalen. Hoe dan ook, de draad is voor de meeste mensen waarschijnlijk lang genoeg (3 meter) en er valt weinig op aan te merken behalve dat hij er is.

De controller heeft een layout die in principe hetzelfde is als een normale 360-controller, met een paar aanpassingen. Zo zijn de A/B/X/Y knoppen iets platter dan je misschien gewend bent. Dit voelde best fijn aan, maar het is niet iets wat je normaal mist. De Back en Start knoppen zijn ook vervangen door plattere, rechthoekige knoppen die op dezelfde plek zitten. Deze werkten naar behoren, hoewel het aanvankelijk even wennen was om geen ronde knoppen met een driehoekje erop te voelen.

Onder de twee analoge sticks zitten een paar lichtjes die er voor zorgen dat ze groen gloeien als de controller aan is. Misschien is dit een link naar het groen van de nachtkijkers uit Modern Warfare, maar in de praktijk zul je hier tijdens het spelen nooit naar kijken. Je zou kunnen zeggen dat het handig is als je de controller weer eens kwijtgeraakt bent, maar aangezien er 3 meter kabel aan vastzit, is het best knap als je deze controller kwijt kunt raken.

De D-pad onder de linker analoge stick is een stuk beter dan de originele 360 controller D-pad. Nu is dat ook niet zo moeilijk, want de normale D-pad is berucht om zijn belabberde kwaliteit. De D-pad op deze Mad Catz controller voelt iets stroever aan, wat je soms wat meer feedback geeft als je een killstreakreward of een wapen-attachment selecteert. Maar als je deze controller voor meer spellen wilt gebruiken dan alleen voor MW2, dan is het nogal twijfelachtig of deze D-pad aan al je eisen zal voldoen. De normale vier richtingen werken goed genoeg als je er af en toe op moet drukken om iets te selecteren of te activeren, maar je kunt gerust vergeten om er een Arcadegame of een Fightinggame mee te spelen; de D-pad is niet gemaakt voor Hadouken’s en is te stroef voor shoot’em-ups.



Een paar rubberen grepen aan de zijkanten van de controller zorgen ervoor dat je iets meer grip hebt. Of dit iets is wat je bij de oude controller miste, is iets wat waarschijnlijk per persoon verschillend zal zijn. De hele controller heeft ook een soort van zachte coating met een “digital camo” look, zoals je die kunt unlocken voor je wapens in MW2. Het ziet er best leuk uit en het maakt de controller ook wat makkelijker om te onderscheiden van een normale zwarte controller. Ten slotte zijn de schouderknoppen vervangen door vrij brede schouderknoppen die het iets makkelijker maken om ze te vinden en te gebruiken.

Dit waren dit de pluspunten van de controller. Helaas is er namelijk ook het één en ander mis!

Ten eerste de extra knoppen aan de achterkant. Deze zitten op de plek waar je normaal je middelvingers op rust, als je de wijsvingers op de triggers houdt. De ene knop kan ingesteld worden op LS/A/B en de andere op RS/X/Y. In theorie kun je dus melee aanvallen doen zonder RS in te hoeven drukken, reloaden en wapens wisselen zonder je duim van RS af te halen, en rennen zonder LS in te hoeven drukken waardoor je vaak iets minder gemakkelijk naar links en rechts beweegt. In theorie dus.

In de praktijk werkt dit echt van geen kant. Ten eerste is het eenvoudig genoeg om te rennen en de rechter analoge stick te gebruiken om te bepalen waar je heen rent. Om hiervoor een extra knop te gebruiken maakt het hele proces alleen maar ingewikkelder, in plaats van gemakkelijker. Ten tweede kun je ongeveer hetzelfde zeggen over mêlee, reloaden en wapens wisselen. Het werkt veel ingewikkelder om een extra knop in te drukken als je gewend bent RS in te drukken om iemand neer te steken. Daarnaast kunnen de FPS gamers, waarvoor deze controller bedoeld is, snel genoeg hun duim van RS naar X of Y bewegen als het nodig is. Als je aan het herladen bent, maakt het ook niet uit of je precies op het goede doel richt; zolang je maar goed richt wanneer je klaar bent met herladen. Er valt hooguit iets te zeggen voor de Y knop. Je zou makkelijker kunnen wisselen naar een pistool zonder tijd kwijt te raken om je vijand op tijd neer te schieten.



Het grootste probleem met deze extra knoppen is dat ze op een plek zitten die gewoon niet werkt als je een beetje grote handen hebt. In plaats van dat je jouw handen redelijk ergonomisch om de standaard controller heen vouwt, moet je nu je wijsvingers op de triggers houden en je middelvingers drukken op een vrij kleine knop midden naast de ‘grips’ waarmee je de controller vasthoudt. Probeer maar eens je normale controller vast te houden. Probeer nu om met je middelvingers hard tegen de achterkant te drukken, maar dan ongeveer een centimeter boven de plek waar je ze normaal laat rusten. Als je aan het gamen bent, krijg je na een tijdje gewoon kramp in je handen. En dat is echt niet iets waarvoor je extra zou moeten betalen.

De extra knoppen zijn dus redelijk waardeloos omdat ze meer tijd kosten om te gebruiken en te leren gebruiken, niet ergonomisch geplaatst zijn, ook nog eens vrij klein en hard zijn, en redelijk veel druk nodig hebben om ze in te drukken. Bespaar dus gerust je middelvingertoppen. Tot overmaat van ramp is er te weinig feedback op het indrukken van de analoge sticks, wat het rennen en het maken van mêleeaanvallen dus alleen maar minder intuïtief maakt. Hierdoor word je min of meer gedwongen om de extra knoppen te gebruiken, maar die werken dus weer niet goed genoeg om hiervoor te compenseren.

Daarnaast zijn de triggers veranderd. De triggers gaan niet meer de controller in zoals normaal, maar lijken nu meer op de PS3 controller triggers. Een grote stap terug dus. Sterker nog, ze zijn een stuk slechter dan de PS3 triggers. Nou kun je natuurlijk een voorkeur hebben voor 360 of PS3 triggers, maar daar gaat het hier niet over. De triggers zijn iets kleiner dan de normale triggers, geven minder weerstand waardoor je de gevoeligheid opnieuw moet aanleren, en het ergste is nog wel dat ik mijn wijsvingertoppen veel te vaak tussen de trigger en de controller voelde gaan. Als je iets niet wilt in een console FPS, dan is het wel dat je vingers tussen een knop en de behuizing vast komen te zitten!

Het idee is waarschijnlijk om te triggers meer op wapen trigger te laten lijken. Helaas komt dit het gebruik niet ten goede. Bij de standaard 360 controller zitten je vingertoppen vaak gewoon op de triggers zelf. Maar vanwege de krampachtige houding die je handen aan moeten nemen om de extra knoppen te gebruiken, vouw je jouw wijsvingers ook automatisch een beetje om de triggers heen.



Nu heb ik zelf vrij grote handen en redelijk lange vingers, maar mijn vingertoppen zijn niet zo dik dat ze in de weg zouden moeten zitten. Als je wat kleinere handen hebt, zul je misschien minder last van kramp hebben bij het gebruik van de extra knopen en de triggers. Voor mijn gevoel moeten je handen echter een vrij specifieke grootte hebben om deze controller nuttig te kunnen gebruiken.

Conclusie
Al met al zijn er misschien een paar pluspunten te vinden bij deze officieel gelicenseerde controller, maar na een paar dagen spelen ging ik toch elke keer terug naar mijn oude en vertrouwde wireless controller. Door alle frustratie ga je misschien nog wel meer zweten dan normaal, dus aan die rubberen grepen heb je ook niks. Behalve dan dat ze er voor zorgen dat je nog krampachtiger probeert de achterste knoppen te gebruiken.

Met het idee achter de extra knoppen om meer controle te houden op waar je heen loopt en waar je op richt, zou je ook denken dat ze de optie ingebouwd hebben om de extra knoppen te gebruiken voor de schouderknop functies. Maar nee, je mag lekker je wijs- en middelvingers vastdrukken terwijl je ze dan allebei los laat om een granaat te gooien. Handig hoor. Deze controller is dus niet aan te raden. Al helemaal niet voor de budgetgamer! Zelfs als je deze controller ooit ergens voor zo’n 25 euro ziet, kun je nog steeds beter voor een normale wired controller gaan. Voor 20 euro of lager zou het wel een aardige controller zijn, maar dan moet je geen grote handen hebben.

Score
Pluspunten:
+ Schouderknoppen zijn breder en robuuster
+ D-pad is marginaal beter
+ De controller ziet er leuk uit
+ Er staat Modern Warfare 2 op?
+ Ligt best fijn in de hand zolang je het niet gebruikt

Minpunten:
- Het groene licht onder de analoge sticks voegt niets toe en ziet er niet uit
- Triggers zijn dramatisch slecht
- Extra knoppen zijn niet ergonomisch en dragen totaal niks bij
- Bedraad
- D-pad is nog steeds slecht
- Duurder dan een wireless controller!
- Als je de controller uit irritatie weg wilt gooien, valt hij 3 meter van je console op de grond

Deze controller is gereviewed door Maurice

 

Aantal keer bekeken: 7154 

Laagste prijzen voor MadCatz Xbox 360 Modern Warfare 2 Controller (Black) (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Sd90r3efjbsd
Sd90r3efjbsd ( 105 ) 19-12-2009 20:06
goede review, moet zeggen dat ik deze 'nieuwe' look er erg ouderwets uit vind zien.
avatar van WaaRLaNDeR
WaaRLaNDeR ( 2295 ) 19-12-2009 22:44
Quote:
- Als je de controller uit irritatie weg wilt gooien, valt hij 3 meter van je console op de grond

..ja, dan hoeft ik hem niet..ha ha.
avatar van Rutger-vdS
Rutger-vdS ( 42 ) 19-12-2009 23:49
'Als je de controller uit irritatie weg wilt gooien, valt hij 3 meter van je console op de grond'

haha ik ga wel voor de gewone controller
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12778 ) 20-12-2009 03:20
Ik vroeg me al af of deze controller veel soeps zou zijn, maar dan voor mijn PS3. Ik ben tevreden genoeg met mijn X360 controller. Ik had namelijk gehoopt dat de troggers meer als die van de 360 leken Niet veel dus.
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 20-12-2009 12:58
Erg goede review

Bewijst maar weer eens dat je vaak tóch beter voor de first-party accessoires kan gaan.
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 20-12-2009 16:12
Quote:
'Als je de controller uit irritatie weg wilt gooien, valt hij 3 meter van je console op de grond'

haha ik ga wel voor de gewone controller

Plus het feit, dat hij dan je console uit de kast trekt, als je er met wat kracht erachter geworpen wordt.
avatar van LaurensH
LaurensH ( 211 ) 20-12-2009 19:00
ik had er toch wel meer van verwacht ja!
avatar van Stormhond
Stormhond ( 1048 ) 21-12-2009 00:31
Ik ook, maar vooral die quote van 'Ligt best fijn in de hand zolang je het niet gebruikt' is cool Zegt iedereen (hoewel jij het het best verwoord
avatar van Marcus_Magnus
Marcus_Magnus ( 188 ) 21-12-2009 16:24
Quote:
Je zou kunnen zeggen dat het handig is als je de controller weer eens kwijtgeraakt bent, maar aangezien er 3 meter kabel aan vastzit, is het best knap als je deze controller kwijt kunt raken.


Lol wut.

Leuke review om te lezen, en lekker informatief.
Klinkt toch niet als een al te beste controller...
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 11-09-2011 05:20
Nice one!