BBC Earth - Africa
De Kalahari
In de oeroude zuidwesthoek van Afrika liggen twee woestijnen naast elkaar. Water is hier bijna niet, maar toch wemelt het in deze woestijnen van activiteit, omdat de dieren die hier leven de overlevingsregels op hun kop hebben gezet. Deze aflevering is een hommage aan de vindingrijkheid van de natuur, zelfs in de allermoeilijkste omstandigheden. In het lage struikgewas van de Kalahari is een gisse vogel schrandere stokstaartjes te slim af; solitaire en vechtgrage neushoorns bouwen een feestje en reuzeninsecten belagen gigantische zwermen vogels.
De savanne
Oost-Afrika is een gebied dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Om hier te kunnen leven moeten dieren met de meest onverwachte veranderingen kunnen omgaan – van zondvloed naar droogte, van hongersnood naar overvloed, van koud naar heet – hoe vijandig en onvoorspelbaar hun habitat daardoor ook wordt. Van zijn dichte bossen tot zijn besneeuwde toppen en van zijn broeierige moerassen tot zijn eindeloze savanne is dit unieke en gevarieerde landschap ook een bakermat van leven – nergens op aarde kunnen zoveel grote zoogdieren bij elkaar een bestaan vinden als hier. Maar ver van de hoofdrolspelers, de immer voorttrekkende kuddes, is er nog een enorm ensemble aan bijrollen – hagedissen die vliegen van leeuwengezichten plukken, dinosaurusachtige reuzenvogels die in uitgestrekte vennen meervallen besluipen, en olifanten die elkaar drie dagen bekampen om uit te maken wie de volgende generatie mag voortbrengen.
Oost-Afrika kan wreed en meedogenloos zijn; als puntje bij paaltje komt, moet je risico’s durven nemen, desnoods met inzet van je eigen leven.
Congo
Het Congo-regenwoud bedekt het hart van Afrika; het is een dynamische, enerverende habitat die wemelt van het leven. Van de rijk bevolkte kern van het bos tot de weidsheid van de Atlantische Oceaan draait alles hier om het bemachtigen van een eigen plekje in een overbevolkte wereld. Chimpansees stelen honing van vlijtige groefbijen door hun nest met een grote stok stuk te slaan. De schichtige kaalkopkraai staat symbool voor alles wat oud en mysterieus is aan het regenwoud – hun kale schedel lijkt van marsepein en hun kuikens zijn net bizarre, schriele dinosauriërs. Als het donker wordt, verandert de sfeer. Met behulp van specialistische technologie ontdekken we een landschap dat licht geeft in het donker. Nietige kikkertjes gaan elkaar met kung-fu-bewegingen te lijf en verbergen vervolgens hun kostbare eitjes in opgevouwen grassprieten. Grote kuddes olifanten verzamelen zich op een mysterieuze ontmoetingsplek om ongezien in het donker samen te zijn. De kolossale, drie ton wegende bullen laten in het heetst van de strijd de grond trillen en rukken her en der bomen om, terwijl andere dieren haastig een goed heenkomen zoeken. Hoe sterk je tegenstander ook is, hier in de Congo moet je voor jezelf en je eigen plekje opkomen.
De Kaap
Zuidelijk Afrika is een en al leven en kleur. Maar zonder twee grote oceaanstromingen die rond haar Zuidkaap stromen en die gevormd hebben, zou dit gebied een woestijn zijn. Deze aflevering laat het vernieuwende vermogen van de oceaan in al zijn glorie zien. De oostelijke Agulhasstroming loopt naar het zuiden en genereert wolken die landinwaarts drijven en zo het vochtigste gebied in zuidelijk Afrika doen ontstaan. Dit gebied, waar we getuige zijn van een sprookjesachtig vlinderballet, wordt het Google-regenwoud genoemd, omdat het pas in 2005 via satellietopnamen is ontdekt.