Matroesjkas - Seizoen 1 & 2
Belgie was lange tijd het transitland bij uitstek voor internationale vrouwenhandel. Meisjes uit Oost-Europa werden door Belgische mensenhandelaars opgekocht, tewerkgesteld in bordelen, uitgebuit en met grove winst weer doorverkocht. Het gerecht en de politie reageerden traag en laks.
In Matroesjka's volgen we de activiteiten van de bende rond de Antwerpse pooier Ray Van Mechelen die jarenlang jonge vrouwen importeerde uit Litouwen, Oekraïne, Roemenië, Bulgarije en Thailand, maar uiteindelijk ten onder ging aan onderlinge twisten.
De serie was in zestig landen op televisie te zien en haalde meer dan honderd miljoen kijkers. Amnesty International gebruikte fragmenten uit Matroesjka's in haar voorlichtingsfilms waarmee scholieren in Oost-Europa gewaarschuwd werden voor mensenhandel.
- Seizoen 1: Belgische vrouwenhandelaars rekruteren in Vilnius (Litouwen) met de hulp van een lokale talentscout Russische en Litouwse meisjes. Die zijn immers erg in trek bij West-Europese bordeelbezoekers. België is het gedroomde transitland. De immigratiedienst is er laks en de politie houdt zich afzijdig: 'Russische hoeren zijn immers geen prioriteit.' Voor wie durft, valt er altijd wel wat te ritselen. Op Cyprus krijgen de meisjes in plaatselijke stripclubs eerst een 'dansopleiding'. Daarna gaat de reis naar België, waar ze worden ondergebracht in de nachtclub van de bende om vervolgens te worden doorverkocht aan zakenrelaties in België en Nederland. Het is lange tijd een goed draaiende handel geweest, maar de laatste lichting meisjes doet moeilijk en bezorgt de bende een hoop kopzorgen. De spanning tussen de bendeleden onderling loopt hoog op. En dan zijn er nog een spijtoptant met schulden en een koppige onderzoeksjournalist.
- Seizoen 2: Wanneer vrouwenhandelaars Ray Van Mechelen en Eddy Stoefs na drie jaar de gevangenis mogen verlaten, ontdekken ze dat hun voormalige zakenpartner, Jan Verplancke, met al hun spaargeld naar Thailand is vertrokken. Ze reizen naar Pattaya, maar Verplancke blijkt niet van plan om hen zomaar terug te betalen. Hij biedt hen vier Thaise meisjes aan als zoethoudertje. Vrouwenhandel is nog steeds een goed draaiende business: het aanbod is groot, de risico's beperkt en de winstmarges enorm, maar er is veel veranderd tijdens de afwezigheid van Ray Van Mechelen. Er zijn nieuwe spelers op de markt en Oost-Europese bendes eisen hun plaats op. Wanneer de prijzen zakken, reizen de Belgische mensenhandelaars naar Moldavië, Bulgarije en Roemenië om er, met de hulp van lokale bemiddelaars, rechtstreeks en dus goedkoper meisjes te rekruteren. Intussen volgen we de reis van Thip en Pat, die door hun moeder aan Engelse pooiers werden verkocht, vanuit het arme noordoosten van Thailand, via het schreeuwerige red light district van Pattaya, naar België.
Voor dit vervolg op Matroesjka's hebben regisseurs Guy Goossens en Marc Punt twee jaar lang diepgaand onderzoek verricht naar de systematiek van de internationale vrouwenhandel. De verhaallijnen zijn gebaseerd op ware feiten.