De eerste minuten
Eenmaal uit de doos valt ons direct het strakke design van de Xperia Play op. Het apparaat is uiterst gestroomlijnd en oogt modern. Voorzien van een minimaal aantal toetsen doet het ons denken dat we hier met de zoveelste variant te maken hebben van een Android smartphone, die via een touchscreen bediend wordt. Niets blijkt minder waar, want wanneer het toestel uitgeklapt wordt, komt het gamepad tevoorschijn, welke qua design sterk aan de PSP doet denken. De toevoeging van het gamepad eist echter wel zijn tol, want het apparaat is dikker en zwaarder dan veel andere toestellen. Het zorgt er echter wel voor, dat hij lekker in de hand ligt bij het gamen.
In de doos troffen we een stekker aan, die eveneens een USB aansluiting bevat. Nadat we de accu hebben bevestigd in het toestel, valt me op dat de simkaart geplaatst en verwijderd kan worden zonder de accu eruit te hoeven halen. Dit bevalt me prima. Waar ik minder over te spreken ben, is de klep, die op de achterzijde van de Xperia Play zit. Deze zit wellicht te goed bevestigd op het apparaat, waardoor ik vreesde dat ik bij het losmaken het klepje doormidden zou breken. Het gebruikte materiaal voor het klepje voelt goedkoop aan en dit past niet goed bij deze strakke smartphone, die voor de rest voorzien is van uiterst degelijk materiaal.
Na enkele uren opladen zetten we het toestel aan en onderzoeken we de mogelijkheden van de Xperia Play. Naast het spelen van spelletjes, internetten en bellen is het apparaat ruimschoots voorzien van widgets, waarmee we bijvoorbeeld direct verbinding kunnen maken met ons Facebook- of Twitteraccount. Verder bladeren we eenvoudig via het touchscreen door de menu’s en widgets heen. Wanneer we het toestel kantelen tijdens het typen van een sms-bericht, het bekijken van een afbeelding of het afspelen van muziek, kantelt het scherm mee. Opvallend genoeg werkt deze landscape-modus niet wanneer we ons in het normale menu begeven. Internetten en sms’en verloopt gedurende het merendeel van de tijd uiterst soepel en dankzij de nieuwste Android versie 2.3 werkt alles lekker vlot.
Specificaties en kwaliteit
Met een adviesprijs van € 619,- mag de consument wel een en ander verwachten van de Xperia Play qua prestaties. Gelukkig stelt hij daarin zeker niet teleur. Met een 1 Ghz processor, die ondersteund wordt door een sterke grafische kaart, 4 inch LCD touchscreen, 5,1 megapixel camera en de meest recente versie van Android (2.3) kan de Xperia Play prima concurreren met de huidige generatie smartphones. Het opvallende hieraan is dat de telefoon niet voorzien is van een dualcore processor waarmee een kans wordt gemist om aansluiting te krijgen bij de absolute top op het gebied van smartphones.
Waar alle smartphones in het algemeen niet uitblinken qua accuduur, is het ook bij de Xperia Play sterk afhankelijk van het gebruik. Wanneer er veel tijd gestoken wordt in het internetten en gamen, betekent dit al snel dat het apparaat elke dag opnieuw opgeladen dient te worden. Als het toestel voornamelijk voor het bellen gebruikt wordt, dan houdt het toestel het een aantal dagen vol.
Waar de Xperia wat mij betreft in uitblinkt, is het geluid. Wanneer de mp3-speler gestart wordt, volgt er prima stereogeluid. Dit is eveneens het geval wanneer je tijdens een gesprek de boel overzet op de luidspreker. Bovendien wordt er standaard een headset meegeleverd, waar het geluid ook prima door wordt weergegeven.
Gaming only
Met het uitschuiven van de Xperia Play worden ons direct een aantal spellen getoond waarmee we direct aan de slag kunnen. Naast FIFA 10 zien we onder meer Tetris, Star Batallion en de ongekroonde Playstation mascotte Crash Bandicoot, die zijn hoogtijdagen vierde op de allereerste Playstation. De Xperia Play is bovendien de eerste Playstation certified telefoon, wat inhoudt dat de smartphone geoptimaliseerd is voor oude Playstation klassiekers. Op dit moment zijn er ongeveer vijftig spellen voor dit toestel verkrijgbaar, waarvan een deel al eens is verschenen op de Playstation. Helaas is dit account niet gekoppeld is aan je normale Playstation account, waardoor je spellen een tweede keer zal moeten aanschaffen. Het is uiteraard mogelijk dat in de toekomst alsnog een koppeling aan het Playstation account gerealiseerd wordt.
Middels de vertrouwde vierpuntsdruktoets en de vier bekende Playstation-knoppen zijn de diverse spellen prima te spelen. Voor het gemak schakel ik bij FIFA 10 tijdelijk over naar de touchscreen bediening, maar daar kom ik snel van terug, omdat het via het gamepad gewoonweg veel lekkerder gaat en vertrouwd aanvoelt. Toch val ik soms noodgedwongen terug op het touchscreen, omdat niet ieder spel in landscape-modus te spelen is. Desondanks kan ik na een speelsessie van een flink aantal uren met zekerheid zeggen dat de Xperia Play op dit moment de beste smartphone is om op te gamen.
Conclusie
Mocht je altijd op zoek zijn geweest naar een smartphone waarop je prima kunt gamen, zoek dan niet verder! De Xperia Play ontketent een revolutie door als eerste een gamepad te koppelen aan de smartphone. De mogelijkheden worden slechts begrensd door de beperkte accuduur en het feit dat niet ieder spel in landscape-modus te spelen is.