Onlangs heb ik een tijdje noodgedwongen doorgebracht zonder gamen. De oorzaak en het motief zullen jullie maar al te goed herkennen: ouders. Waarom willen en kunnen ze ons niet begrijpen?
Woensdag, 2 januari. Ik lig ziek op bed. Mijn moeder maakt van de gelegenheid misbruik om mijn Xbox 360 controller af te pakken. Op 21 januari (!) begint namelijk mijn tweede tentamenweek van het jaar. De vorige had ik niet eens zo heel erg slecht gemaakt, maar toch een 5,2 voor Geschiedenis als dieptepunt. Mijn moeder houdt, met betrekking op mijn cijfers, er een heel andere filosofie aan over. Die eerste tentamenweek had ik namelijk wél de beschikking gehad over mijn controllers...
Verslaving
Maar goed, ik moest dus tot donderdag 24 januari zien te overleven zonder mijn controllers. Voor mij is dat op zich geen punt, ik ben niet zo verslaafd dat ik perse elke dag moet gamen (dat, of ik ben in ontkenningsfase). En nu kun je natuurlijk zeggen dat dat onzin is, maar ik wist precies waar mijn controller lag en ik heb hem de volledige 22 dagen laten liggen. Puur en alleen om te bewijzen aan mijn ouders dat ik, in tegenstelling tot wat zij denken, niet verslaafd ben. Zelfs toen mijn ouders mij de mogelijkheid gaven om te gamen, heb ik deze afgeslagen. Ik moest en zou bewijzen dat ik niet verslaafd was.
Uiteindelijk heb ik de 22 Xbox-loze dagen volbracht. Ik heb niet vals gespeeld, maar wel menig nachtje teruggedacht aan het tot dan toe niet door mij voltooide Mass Effect. Ook was de timing van Zuiderpark-Games niet optimaal, want de dag voor de tentamenweek kreeg ik Guitar Hero 3 binnen. Op de bewuste donderdag, toen mijn laatste tentamen erop zat, heb ik vlug de gitaar geassembleerd. Vervolgens heb ik de rest van de dag schade ingehaald. Dat ik de dag erna onwijs last van mijn schouder had van de zware gitaar deerde me niks, ik ging gewoon door met Guitar Hero.
Begrip
Wat mijn ouders echter totaal ontbeert, is begrip. Begrip over het hoe en waarom ik game. Zij zien het als een vlucht van mijn huiswerk weg, ik als een ontsnapping. Een ontsnapping aan het leven dat een veel te grote last op mijn schouders legt. In een spel als Mass Effect kun je even al je zorgen van je afspelen, en de held worden waar menig klein jongetje over droomt. Hoe meer druk mijn ouders op mij leggen met betrekking tot school, hoe meer ik hunker naar een spel.
De groeiende populariteit van games heeft volgens mij dan ook niks te maken met het feit dat graphics steeds mooier worden, of de gameplay steeds beter. Zelfs het feit dat inmiddels iedereen een computer heeft en dus spellen zo een stuk toegankelijker zijn geworden, is volgens mij niet de voornaamste reden tot de grote groei van de gamesindustrie. Deze dragen overigens wel bij aan de grote groei van het aantal gamers. Volgens mij komt deze groei pas echt door de sociale druk die de maatschappij legt op de schouders van veel jonge kinderen. Er is een veel te grote prestatiegerichte, materialistische mentaliteit bij de ouders. Deze vertellen hun nakomelingen dat ze wel moeten slagen, omdat ze anders de rest van hun leven ongelukkig zal blijven. Vroeger zocht men ontsnapping in een joint, of alcohol. Tegenwoordig worden spellen steeds meer als ontsnappingsmiddel gebruikt. Men denkt, of vreest, dat het spelen van games de prestaties beïnvloed, net zoals men ooit dacht dat je hersens krompen van wiet.
Ouders
Zo ook mijn ouders. Als ik weer eens een dagje zit te spelen, krijg ik gelijk weer het gezeur te horen. Ook al speel ik nog maar zo kort, het luidt altijd: “zet die xbox uit en ga aan je huiswerk, je hebt nog niks gedaan en je zit al de hele dag achter ‘dat ding’.“ Om gek van te worden. Er wordt niet eens gecontroleerd of ik überhaupt wel iets aan mijn huiswerk heb gedaan, voordat de conclusie wordt getrokken dat ik al de hele dag zit te Xboxen.
Maar terug naar waar het allemaal om begon. De Tentamenweek. Een 7,4 voor Aardrijkskunde, een 6,6 voor Economie 2, en dit keer wederom geschiedenis als dieptepunt, dit keer met de marginale voldoende van een 5,5. Ik heb het gevoel dat de leraar mij niet echt mag, maar dat terzijde. Mijn ouders zijn natuurlijk weer niet tevreden, dit keer heb ik weer te veel gecomputerd. Gelukkig zullen ze die niet van me afnemen, omdat ik dan geen samenvattingen meer zou kunnen maken. Maar, mochten ze de gelegenheid krijgen, dan zouden ze die maar al te graag aannemen. Mijn ouders proberen al mijn hobby’s van mij af te pakken, en van mij een gehoorzame cyborg te maken. Maar ik zal ze nooit gelijk geven. Ik zal me blijven verzetten. Ik zal het doen in naam van de gamer. Mij krijgen ze niet klein. Ik zal overwinnen, en daarmee ongetwijfeld een voorbeeld stellen voor de gamers onder ons!
Mocht je geïnteresseerd zijn, begin juni zullen jullie weten of ik ook daadwerkelijk slaag voor mijn 6VWO examens! Met of zonder controllers...
Ouders en Gamen
Laatste reacties
Soms wil ik en in mijn ogen de schrijver (FelixR1991) dit niet altijd inzien. Het feit dat onze ouders niet opgegroeid zijn met computers heeft hier zoals je vermeld zeker ook meet te maken.
Je volgende colum zal ik daarom ook zeker weer lezen. Ik overweeg zelfs mijn ouders dit te laten lezen
Quote:
Ja, maar soms mogen ouders wel eens wat meer vertrouwen hebben in hun kind...Ik vind deze column een beetje respectloos tegen over je ouders... Ze willen gewoon het beste voor jou omdat ze aan je toekomst denken.
Over de column, ten eerste wil ik zeggen dat hij erg goed geschreven is en lekker wegleest, maar ik herken bijna niks hiervan. Mijn ouders hebben nooit moeilijk gedaan over gaming. Mijn eerste games stelden ze nog niet zo op prijs, maar afpakken gebeurde nooit. Ook heb ik nog nooit voor straf niet mogen gamen, eigenlijk krijg ik nooit straf nu ik erover nadenk. Het enige wat ik wel herken is het onbegrip tegenover gamen. De laatste tijd beginnen ze namelijk, na alle TV programma's als Zembla, lichtelijk te geloven dat ik verslaafd raak. Als ik me een dag lekker opsluit met een controller, en ik kom beneden, dan komt het bezorgde gesprek alweer of ik niet te lang achter, je kent het al, "dat ding" zit. Dat ik zo nu en dan een paar uurtjes pauze neem en ff ga MSN'en, tekenen, lezen, of wat dan ook, dat negeren ze. Ook kan ik de laatste tijd na een dagje gamen nooit meer toegeven dat ik hoofdpijn heb, want direct is het gamen de schuldige. Het is vervelend, maar zolang mijn controllers blijven liggen vind ik het niet zon probleem. Apart is dan wel weer dat ze Guitar Hero wel bijzonder leuk vinden, dan is gamen opeens niet meer stom :-| Alhoewel ze eerst dachten dat het een of ander oefenmiddel was om gitaar te leren, met vage uitspraken als "hu, er zitten geen snaren op ja!".
Quote:
nu niet meer ? Vroeger zocht men ontsnapping in een joint, of alcohol.
voor de rest opzich een redelijke column, kan mezelf er niet echt in vinden want m'n ouders laten mij in dit soort dingen vrij, ook toen ik nog op de middelbare school zat. ik heb echter ook maten die per dag gemiddeld zo'n 5-6 uur gamen, nagenoeg geen sociale contacten e.d. meer hebben, gaan spijbelen om te gamen ( of iig spijbelen en vervolgens gaan gamen ) dus er had ook best een stukje bij gemogen over de andere kant van het verhaal.
just my 2 cts.
Herken het probleem trouwens niet, aangezien ik dat 'gezeur' nooit heb gehad. Ik ben altijd vrij geweest om te doen en laten wat ik wil, dan kom je er vanzelf achter of je eigen methode wel of niet werkt (wat niet inhoudt dat ze mij maar aan lieten kloten en geen interesse toonden).
Dat het is om te ontsnappen aan het 'harde' leven heb ik ook niet zo'n last van, zie het meer als ontspanning zoals een filmpje of de kroeg in.
Na dit te hebben gezegt weten hebben ze geen weerwoord meer, omdat ze weten dat het waar is.
Lijkt me wel vet trouwens, een vader die games koopt enzo.
Ik speelde tot voorkort World of Warcraft, ik speelde het eigenlijk niet echt meer maar had het net als msn gewoon aan staan om een beetje met mensen te lullen, dit was tot op heden geen probleem.
Toen kwam die "geweldige" aflevering van Zembla over gameverslaving......hierin werd World of Warcraft uitgebreidt besproken omdat het zo ontiegelijk verslavend zou zijn.
Ik kom thuis na een nachtje filmkijken bij wat vrienden en mijn moeder gaan me toch tekeer, ik was opeens zwaar verslaafd etc en moest per direct stoppen, alles "slechte" dingen die gebeurd waren werden simpelweg verklaard met "dat komt door WoW".
Ik nog proberen uit te leggen dat lvl 70 het hoogste lvl is en dat ik geen behoefte heb om in een raiding guild te zitten die tijd vrijmaken irl om het spel te kunnen spelen maar tevergeefs ze bleven erbij dat ik verslaafd was.
Toen heb ik maar besloten zelf te stoppen en dat is nou zo'n 14 dagen geleden.
Hetgene wat ik jammer vind is dat ze andere bronnen eerder geloven dan hun eigen kind.
Ik werd niet echt belemmerd om te gamen,zolang alles maar goed ging op school mocht ik best gamen,en daar zit het hem in denk ik.
Als je nou overal goede voldoendes voor zou hebben dan was het niet zo'n probleem denk ik.
Maar sommige cijfers zijn zo op het randje,dat je wel wat meer aandacht mag besteden aan die vakken volgens je ouders,als ik het goed begrijp.
Daar kan ik mij ook wel wat bij voorstellen.
Zodra je je diploma's binnen hebt zal het ook niet zo'n probleem zijn denk ik!
Mijn dochtertjes spoor ik nu al zelfs aan om wat te gamen,natuurlijk wel spellen die geschikt zijn voor ze en vooral die leerzaam zijn,maar die zijn er zat,dus ze leren er gelijk bij,dat is nu al wel handig.
Wat ik bijna altijd gedaan heb is eerst mijn huiswerk maken en leren en daarna de tijd die ik over had gamen!
Save the best for last!?
Maar goed het is maar een mening en iedere ouder zal zo zijn eiegen denkwijze hebben zo te zien!
In ieder geval succes!
Mijn ouders hebben zich dan ook nog nooit met mijn gamepatroon bemoeid, hooguit komt mn ma om drie uur snachts ff vragen of ik het volume wat zachter wil zetten, zodat ze er geen last van heeft. Maar ze zouden me nooit verbieden te gamen. Maar ja, ik ben erg vrij opgevoed en mijn ouders zouden me zowieso niet iets verbieden, k ben helemaal vrij om mijn eigen keuzes te maken
video games speel,
zij vinden het ook niet erg dat ik mijn geld verpats aan games, heb inmiddels al een ps 3/x-box 360 en een wii gekocht,
ze vinden het juist leuk dat ik een hobbie heb,
ze vinden zelfs de wii wel geinig.
al moet ik zeggen dat ik werk en al heel lang niet meer op school zit.
gamen is echt een hobbie van mij al vanaf dat 8 ofzo was mijn vader (die ik al 10 jaar niet meer gezien heb) speelde toen der tijd ook games dus tja.
vind het gewoon fantastisch om in de mooie spel werelden te lopen,
of gewoon weer iets retro spelen.
en btw ik speel wel veel maar ik kan ook dagen zonder,
dan kijk ik bijvoorbeeld anime of ga tekenen of doe iets anders.
Btw, ik speel doordeweeks gewoon echt NIET en dat doe ik/kan ik niet om 2 redenen:
-School is echt belangrijk voor me
-M'n eigen/moeders PC (ja gescheiden ouders,.. ) zijn allebei te slecht qua prestaties dat het toch niet werkt/snel gaat, dus dat is alleen maar tijdverspilling
Bedankt voor deze column dus1
Ik kan op sommige (vrije) dagen 's middags wakker worden, gamen, avondeten en gewoon weer verder gamen.
Niet dat het vaak voorkomt maar ik zit gemiddeld per dag toch wel 2 á 3 uur achter mijn Xbox 360.
Voor mij is het overigens ook geen 'ontsnapping', maar meer gewoon om een beetje te relaxen, beetje praten met gekke amerikanen en mijn dag is weer goed hehe
Mooi column maar kan mezelf er (gelukkig?) niet in terugvinden.
Mijn ouders kochten ook spellen voor mij, al heb ik in de beginstadia van mijn 286 pc eigenlijk voornamelijk spellen uitgewisseld en kreeg ik pas vrij laat mijn eerste pc-spel. Ik was altijd een goede leerling, dus daar heb ik nooit problemen mee gehad. Ook was het niet zo dat ik constant achter 'dat ding' zat, voor mij is het puur ontspanning.
Op mijn eerste homecomputer heb ik zelfs samen met mijn moeder spellen gespeeld. Later nam dat af, maar nu speelt moeders vol enthousiasme verschillende spelletjes op haar eigen laptop en begrijpt ze de aantrekkingskracht ervan steeds beter. Pa is compleet anti-computer en uberhaupt niet geïnteresseerd in techniek, maar heeft me nooit tegengehouden. Ik woon natuurlijk al lang niet meer thuis, maar gamen doen ik en m'n lief met veel plezier. We werken allebei fulltime, maar spelen zeer regelmatig spellen en kopen met grote regelmaat games. Hardcore verzamelaars dus, want we vinden erg veel leuk.
Toch kan het geen kwaad om met je ouders eens te proberen om de tafel te gaan zitten. Ze hebben ongetwijfeld het beste met je voor en een opleiding is toch echt belangrijk. Je kunt je ouders echter ook vertellen dat het een sociale activiteit kan zijn (kijk eens naar alle partygames die tegenwoordig uitkomen) en dat het je ruimtelijk inzicht en reactievermogen traint. Als jullie elkaars standpunten proberen te begrijpen en respecteren, zal het vast beter gaan tussen jullie. Succes!