Uitpakken!
Eenmaal thuis aangekomen plaatste ik de doos op tafel en maakte hem snel open. In de doos vond ik natuurlijk de PlayStation VR-headset, maar ook een PlayStation Camera, twee Move-controllers en een perskit. Alles bij elkaar een behoorlijk pakket, maar al die accessoires heb je wel nodig als je optimaal gebruik wilt maken van de mogelijkheden van PSVR. Bij het uitpakken van al die onderdelen valt me op dat het er over het algemeen allemaal behoorlijk solide uit ziet. De Move-controllers zijn inmiddels wel bekend, maar de camera is de nieuwe versie die Sony kortgeleden heeft gelanceerd en deze is voorzien van een mooie standaard. Daarmee kan je hem heel makkelijk op of onder je tv plaatsen, maar ook simpel de hoek aanpassen. Aangezien de camera de bewegingen van de headset en de Move-controllers in de gaten houdt is het wel prettig dat je hem goed kan afstellen.
Comfortabele headset
En dan is er natuurlijk de headset zelf. Ik heb enige ervaring met de VR-bril van Oculus, waarbij er een band over je hoofd gaat om de bril op zijn plek te houden. De PSVR heeft dat niet en dat maakte mij wel nieuwsgierig naar het draagcomfort van deze headset. Daar komt bij dat mijn hoofd groter dan gemiddeld is én dat ik een bril draag. Nu had ik me laten vertellen dat de PSVR misschien wel de beste VR-headset is voor brildragers dus dat kon ik nu mooi gaan testen. Na mijn eerste uurtjes met de headset kan ik voorzichtig concluderen dat de headset inderdaad goed te gebruiken is als je een bril draagt. Dit komt vooral doordat je het scherm bij het opzetten van de bril naar je toe schuift en je geen banden hebt die over de zijkant van je hoofd lopen (en dus over de poten van je bril). Daardoor wordt je bril niet afgekneld. Klein nadeel dat ikzelf daarbij had is dat het scherm niet dicht genoeg naar mijn hoofd kan schuiven, waardoor er licht onder de bril door schijnt. Tot nu toe vond ik dit nog niet heel storend, maar ik kan me voorstellen dat dit je uit de ervaring kan halen.
Warboel van kabels
In verschillende berichten had ik al gelezen dat het aansluiten van de PlayStation VR een ingewikkeld proces zou zijn en dat je daar echt de tijd voor moet nemen. Dat laatste klopt wel, maar dan vooral om de camera goed af te stellen en genoeg bewegingsruimte in de kamer te creëren. Het aansluiten zelf is namelijk heel gemakkelijk. Ondanks dat er inderdaad veel kabels bij deze headset zitten, heeft Sony het wel voor elkaar gekregen om dit duidelijk in een schema te zetten. De kabels hebben een label met een nummer en daarmee kan je in het schema zien waar het hoort. Zo gaat er een HDMI-kabel van de PS4 naar het kastje van de PSVR en van daar weer een HDMI-kabel naar de televisie. Vanuit het kastje loopt ook nog een USB-kabel naar de PS4 en twee lange kabels die je verbindt met de headset. Oh, en vergeet niet dat er nog een voedingskabel verbonden moet worden met het extra kastje anders gebeurt er helemaal niks. Natuurlijk levert dit een warboel van kabels op achter je PS4 maar ik kan je verzekeren dat, als jouw PS4 en televisie goed toegankelijk zijn, het aansluiten echt heel makkelijk is.
De eerste games
Na het aansluiten was het natuurlijk tijd om de eerste VR-ervaringen te gaan proberen. Op het moment dat ik dit stukje schrijf heb ik me vooral verdiept in Driveclub VR, Batman Arkham VR en The Playroom VR. Dit zijn drie hele verschillende titels die goed laten zien welke mogelijkheden er zijn voor de PSVR. Zo is Driveclub eigenlijk gewoon een VR-versie van de racegame die we al kennen. Ok, dit is misschien wel heel kort door de bocht, maar het is gewoon een racegame in VR. Absoluut heel tof om te doen, maar verder niet direct heel bijzonder. Batman Arkham VR daarentegen is helemaal gebouwd voor Virtual Reality en dat zie je meteen. Alle bewegingen die je maakt worden zeer goed vertaald in de game en de acties die je kunt uitvoeren zijn bedacht met VR in het achterhoofd. Ik heb deze titel nu ongeveer een half uurtje gespeeld, maar Batman Arkham VR heeft nu al veel indruk gemaakt. De derde game die ik heb opgestart is The Playroom VR, een titel waar ik nog niet zo bekend mee was. Hier draait het vooral om de lokale multiplayeraspecten van de VR-bril. De speler met de PSVR heeft zijn eigen scherm en kan dus iets anders zien dan de spelers die naar de televisie kijken. Dit levert hele leuke multiplayermogelijkheden op die volgens mij kunnen zorgen voor fantastische avonden met vrienden.
Alles bij elkaar genomen heb ik een zeer positieve eerste indruk van de hardware en de games die ik tot nu toe heb gespeeld. Natuurlijk zijn de graphics een stuk minder strak en mooi dan wanneer je een game in 1080p op je televisie speelt, maar dit heeft me nog niet gestoord. Sterker nog, ik was eigenlijk wel behoorlijk onder de indruk van het scherm. Ik ben zeer benieuwd of dit de komende dagen, als ik me verder ga verdiepen in het spelaanbod voor de PSVR, zo zal blijven. Misschien dat ik nu maar eerst Job Simulator ga starten om te zien of ik daar in de huid van een postbode kan kruipen. Ergens ben ik wel benieuwd hoe het voelt om aan de andere kant van het pakketje te staan.