Uit de dood herrezen
Voor de Diablo-speler die bij het derde deel is ingestapt zal de Necromancer een totaal nieuw personage zijn. Voor de fan van het eerste uur voelt de Necromancer echter zeer bekend aan. De beste man of vrouw was namelijk ook al speelbaar in het inmiddels bijna antieke Diablo II. Het betreft hier een class die eigenlijk zowel van dichtbij als van ver weg z’n mannetje weet te staan, met naast ranged spells zoals een aantal zeisen om vijanden van dichtbij in kleine blokjes te hakken. Om deze toverspreuken uit je knuistjes te kunnen pompen is ‘Essence’ nodig. In tegenstelling tot de ‘Arcane Power’ van de Wizard uit vanilla Diablo III laadt Essence niet vanzelf weer op.
Essence of leven?
Daar komt de welbekende ‘skilltree’ om de hoek kijken. In Diablo III kun je namelijk je personage helemaal naar je hand zetten. Vind je een bepaalde aanval niet fijn werken? Dan kies je toch gewoon een andere. Op deze manier kun je zelf bepalen op welke manier je je Essence-balk laat opladen, en waar je deze stof vervolgens weer aan uitgeeft. Zo kun je ervoor kiezen om bij elke klap met je zeis wat Essence terug te krijgen, of juist door het opblazen van lijkjes om je heen. Kies je voor de een, dan kun je met de andere actie bijvoorbeeld leven terugkrijgen. Dat is overigens geen gekke keuze, aangezien er ook weer aanvallen zijn waar je leven voor in moet leveren.
Naast dit systeem kent de Necromancer natuurlijk ook een aantal skills om de doden mee te doen herrijzen. Zo kun je een groep skeletjes uit de grond trekken en op de vijand afsturen, of strategisch een aantal boogschutters rondom het gevecht plaatsen. Aan het begin voelt het allemaal een beetje overweldigend aan vanwege de vele skills van de Necromancer die redelijk uit elkaar staan qua functionaliteit, maar wanneer je het personage doorhebt is het een ontzettend toffe class om mee te spelen.
Twijfelachtige prijs
Ook bevat de Rise of the Necromancer-uitbreiding wat extra dingen, bijvoorbeeld een beestje dat achter je aanloopt, een stel vleugels zodat je duidelijker kan zien waar je mannetje loopt en wat nieuwe armor sets voor de Necromancer-class. Ook krijg je twee extra slots om personages aan te maken, wat een welkome toevoeging is voor de echte Diablo-speler. Is deze DLC met een prijs van bijna vijftien euro het echter dan wel waard? Voor iemand die hardcore Diablo III speelt en ieder in-game seizoen weer klaar zit om z’n beste beentje voor te zetten wel. De Necromancer biedt genoeg vernieuwing om jezelf weer tientallen, misschien wel honderden uren kwijt te raken in de wereld van Diablo III. Voor iemand die af en toe de game op start biedt de Necromancer niet genoeg voor die vijftien euro, of je moet al per se met een nieuwe class op pad willen gaan.
Conclusie
Rise of the Necromancer is een welkome toevoeging aan Diablo III. Voor de hardcore speler biedt het genoeg om de prijs te rechtvaardigen. De gamer die Diablo III puur voor de lol speelt als er vrienden over de vloer zijn, of de disc af en toe in z’n console schuift, gaat weinig voldoening halen uit deze uitbreiding.