Sfeervolle game
Thronebreaker is een game waarbij een RPG samenkomt met een kaartspel. Dat leek me in eerste instantie een vreemde combinatie, maar het blijkt heel goed bij elkaar te passen. In het RPG-gedeelte van de game krijg je de koningin Meve onder de knoppen en loop je met haar door een prachtig vormgegeven wereld. Deze wereld bekijk je schuin van boven en heeft een mooie grafische stijl. Het zijn niet de graphics zoals we dat kennen van een titel als The Witcher 3, maar alles in de wereld is wel heel mooi vormgegeven en er is duidelijk oog voor detail geweest bij de ontwikkeling van Thronebreaker. Niet alleen in de wereld, maar ook als je het kaartspel start dan vallen de details en effecten positief op. Dus ook zonder zwetende videokaart kan een game er mooi uitzien. Voordeel van deze aanpak is dat de game ook prima te spelen is op minder krachtige PC's en dus ook onderweg op een laptop gespeeld kan worden. Ideaal voor die lange reizen in de trein.
Kies je vrienden
Terwijl je de wereld van Lyria en omgeving aan het verkennen bent, speelt er zich een verhaal af waarbij de koningin in eerste instantie bezig is om de bandieten uit haar land te verjagen. Dat verhaal komt daarna met de nodige wendingen en weet de aandacht goed vast te houden. De cutscenes zien er op het eerste gezicht heel simpel uit, want je ziet meestal alleen een paar personages naast elkaar staan terwijl ze met elkaar praten. Toch weet het schrijfwerk en de voice acting dit meer dan goed te maken. De stemmen zijn bijzonder goed ingesproken en trekken je echt het verhaal in. Daar komt bij dat je regelmatig voor lastige keuzes wordt gezet in de diverse gesprekken. De keuzes die je daar maakt hebben niet alleen invloed op het verloop van het verhaal, maar kunnen ook de relatie met de andere personages in de game beïnvloeden. Het is dus belangrijk om goed op te blijven letten.
Potje kaarten
Naast het verkennen van de wereld moet de koningin ook flink wat potjes vechten om verder te kunnen. Op dat moment komt het kaartspel om de hoek kijken en dat is naar mijn mening het meest interessante onderdeel van deze game. Dit kaartspel is Gwent, zoals we dat ook kennen uit The Witcher 3, maar dan wel een beetje aangepast om het fris te houden. De opzet is simpel: beide spelers hebben een beperkt aantal kaarten tot hun beschikking en mogen die gedurende drie beurten neerleggen op een van de twee rijen aan hun eigen kant. Aan het einde van de derde beurt wint de speler die dan de meeste punten heeft. Wie het eerste twee van de drie rondes weet te winnen, komt als winnaar uit de bus. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er zijn veel verschillende soorten kaarten met elk hun eigen krachten. Doordat je steeds tegenover andere tegenstanders komt te staan (met ieder hun eigen speelstijl) word je ook gedwongen om alert te blijven. Het verslaan van een tegenstander voelt soms alsof je een puzzel aan het oplossen bent. Dat lukt niet altijd in een keer, maar des te groter is de voldoening als het wél lukt.
Minpuntje
Tot nu toe ben ik zeer positief over Thronebreaker en dat is ook terecht. Het is namelijk een fantastische game geworden die je als fan van de serie zeker niet mag missen. Toch zijn me tijdens het spelen nog een aantal minpuntjes opgevallen die ik niet onbenoemd wil laten in deze review. Ik denk dat het kaartspel een grotere rol had mogen hebben in de game, omdat dat het meest interessante onderdeel is. Op een bepaald moment was ik wel een beetje klaar met het verzamelen van resources in de wereld en voelde dat meer als een verplichting dan als een toffe manier om mijn kaartendeck verder uit te breiden. Gelukkig biedt de game ook wel manieren om dit min of meer uit handen te geven, zodat je daar minder aandacht aan hoeft te geven. Daarmee valt dit minpuntje eigenlijk wel mee en zijn het dus zeker de positieve aspecten van Thronebreaker die de boventoon voeren.
Conclusie
Met Thronebreaker: The Witcher Tales is het Witcheruniversum weer een toptitel rijker. CD Projekt RED laat zien dat ze weten waar ze mee bezig zijn en heeft duidelijk veel liefde in deze game gestopt. Dat betaalt zich nu uit in een game vol met details en fijne gameplay. Zowel fans van The Witcher als van kaartgame Gwent zullen hier vele uren speelplezier uit halen.
Oordeel Thronebreaker: The Witcher Tales (PC)
Graphics: 80
Gameplay: 90
Originality: 90
Sound: 85
Replay: 85
Eindcijfer: 86