Aan het verhaal van Crystal Chronicles is niets veranderd. De lucht in de wereld is vergiftigd, dit wordt Miasma genoemd. De bevolking heeft gelukkig een oplossing voor dit probleem gevonden in de vorm van kristallen. Deze kristallen beschermen de dorpen en steden door de lucht te ontdoen van de Miasma. De kracht van de kristallen neemt wel af en ze dienen ieder jaar te worden gezuiverd met mirre. Daarom gaat er ieder jaar een karavaan met jonge mannen en vrouwen de wijde wereld in om mirre te vinden van de mirreboom.
Je kunt het waarschijnlijk al wel raden; jij maakt deel uit van de karavaan. Met jouw eigengemaakte personage ga je op avontuur om mirre te vinden. Tijdens het reizen met de karavaan vinden er allerlei gebeurtenissen plaats in de vorm van tussenfilmpjes. Zo word je bestolen, kom je andere reizigers tegen etc. Deze gebeurtenissen worden opgeslagen in je dagboek en daar kun je ze altijd terugkijken. Op deze wijze leer je meer over de wereld. De mirrebomen groeien aan het einde van de vele kerkers die Crystal Chronicles rijk is. Om de mirre mee te kunnen nemen gebruik je een speciale kelk. De kelk heeft een dubbelfunctie, het beschermt je namelijk ook tegen de Miasma. Als je de kerkers verkent, vormt de kelk een cirkel waarin je beschermd bent. Het betekent dat die kelk altijd meegenomen moet worden. Als je samen met iemand anders speelt, betekent dat dit een van jullie hem mee moet nemen. Crystal Chronicles is ook alleen te spelen. Je kunt er dan voor kiezen de kelk zelf mee te dragen, maar er gaat een moogle mee die je kan commanderen om hem mee te slepen. Hierdoor heb jij je handen vrij om vijanden te verslaan.
Het verkennen van de kerkers blijft interessant, er zijn genoeg schatten te vinden en iedere kerker heeft zo zijn eigen puzzeltjes. Deze laatste zijn niet moeilijk, maar voegen variatie toe. De keuze welke je wanneer wilt doen is helemaal aan jou en dat zorgt voor een gevoel van vrijheid. Na iedere kerker is er een baasgevecht, waarna je kelk voor een deel wordt gevuld met mirre. Nadat de kelk drie keer is gevuld is het jaar voorbij en keer je terug naar je dorp om te feesten, waarna er een nieuw jaar begint. Mocht je de kerkers nu te makkelijk vinden, dan zijn er moeilijkere beschikbaar nadat je Crystal Chronicles hebt uitgespeeld. Deze zijn speciaal toegevoegd voor de remaster en zorgen voor meer uitdaging. Tijdens het verkennen versla je natuurlijk allerlei monsters. Het gebruikte systeem voelt wat ouderwets aan. Je roteert met de L1- en R1-knop door de mogelijke opties zoals aanvallen, verdedigen en de magische aanvallen die je kunt gebruiken. Na de selectie voer je de geselecteerde aanval uit met de X-knop. Ik kan begrijpen dat dit een goed systeem is voor een GameCube-controller met weinig knoppen, maar de PlayStation 4-controller die ik gebruikte heeft er veel meer. Veel knoppen hebben geen functie, R2 en L2 doen bijvoorbeeld helemaal niets. Nu dacht ik dat dit misschien te maken heeft met de Nintendo Switch-versie, dat je dan met één Joy-Con samen met je vriend op de bank kan spelen. Echter is dat niet mogelijk.
De lokale coöpmodus is eruit gehaald en in plaats daarvan kun je nu online met tot drie andere vrienden/spelers spelen. Square Enix had twee codes gegeven voor de review, dus ik heb voor de review zoveel mogelijk samen proberen te spelen. Dit lukte echter niet altijd omdat de servers er een paar dagen uit lagen. Om de multiplayer te starten moet je eerst codes uitwisselen om vrienden te worden, wat ouderwets aanvoelt terwijl het nieuw is. Als dat allemaal geregeld is en het werkt, voelt Crystal Chronicles weer bijna hetzelfde als vroeger. Je kunt samen alle kerkers verkennen en de monsters verslaan en je merkt dat dit nog altijd de beste manier is om Crystal Chronicles te spelen. Mocht je nu denken dat je Crystal Chronicles kunt spelen met een vriend uit Amerika of Azië dan heb je het mis. Square Enix hanteert een region lock voor deze remaster. Nu kun je alleen samen spelen met anderen uit de door Square Enix gedefinieerde regio. Deze keuze is apart, naast dat je al niet meer local co-op kunt spelen, word je daarnaast beperkt in met welke mensen je online kunt spelen. Dit zijn een boel restricties voor een spel dat bedoeld is om met anderen te spelen.
Op audiovisueel vlak is duidelijk te zien dat het een remaster betreft. Niet alles is even mooi; er zijn grote verschillen. Het water is bijvoorbeeld helemaal opnieuw gedaan en ziet er goed uit, maar sommige personages en omgevingen zijn dan weer heel hoekig en lelijk. Delen van de tussenfilmpjes zijn nu Engels ingesproken. Na twee scènes ben ik op zoek gegaan of er een optie was om het Engels te veranderen in Japans. Deze optie was er helaas niet. De Engelse stemmen zijn soms tenenkrommend slecht en waar het kon heb ik het dan ook zoveel mogelijk overgeslagen.
Conclusie
Uiteindelijk stelde ik mij de vraag voor wie deze remaster nu eigenlijk is. Mocht je hem vroeger gespeeld hebben en nog een keer die ervaring willen hebben met je vrienden dan is er waarschijnlijk plezier te halen uit Crystal Chronicles Remastered. Als je het spel in je eentje wilt spelen dan kan dit, maar dan mis je wel een deel van de ervaring en zijn er veel betere RPG’s te vinden op de PlayStation. Als je graag een simpele RPG wilt spelen met een paar vrienden dan is Crystal Chronicles misschien wel interessant.