Zoals de naam van de lijn al doet vermoeden is de Logitech G733 headset een draadloze lichtgewicht headset. Waar het grootste gedeelte van de Lightspeed producten enkel in zwart of wit te krijgen is, is deze nieuwe headset ook verkrijgbaar in blauw en lila. Het zou natuurlijk geen accessoire zijn voor echte gamers als de RGB-lampjes zouden ontbreken, dus gelukkig zijn deze van de partij om de headset van een lekker kleurrijke look te voorzien. De koptelefoon wordt geleverd met een verwisselbare hoofdband, een afneembare microfoon, een wireless dongle (USB-A) en een USB-C-kabel om de headset mee op te laden.
Surround sound
De Logitech G733 headset is geschikt voor de PC, Mac, PlayStation 4 en Nintendo Switch. Op de PC en Mac kun je door het downloaden van de G HUB app van alles aan de koptelefoon aanpassen. Zo beschikt de headset met behulp van deze software over DTS X 2.0 surround sound (een soort virtuele equivalent van 7.1) en Blue VO!CE technologie waarmee je je stemgeluid naar smaak kunt aanpassen. Ook gebruik je de app om de eerdergenoemde RGB-verlichting aan te sturen. Je kunt hierbij kiezen voor statische kleuren, een vrolijk kleurverloop, een mix van de twee of gewoon de lampjes uitschakelen. Hoewel dit allemaal erg goed in elkaar steekt zit hier ook gelijk een zwakke plek van de headset. Deze functionaliteiten zijn namelijk enkel beschikbaar zolang je de software open hebt staan en worden dus niet opgeslagen op de koptelefoon zelf. Het nadeel hiervan is dat je dus op de PlayStation 4 en Nintendo Switch in geen enkele vorm gebruik kunt maken van deze voordelen en tweaks. Hierop zal de headset dan ook over gewoon stereogeluid beschikken.
Zo licht als een veertje
Wat de G733 enorm fijn in het gebruik maakt is z’n gewicht. De headset weegt namelijk slechts 278 gram en met behulp van de heerlijk zachte oorkussens ben je binnen enkele minuten vergeten dat je een koptelefoon op hebt. De eerdergenoemde hoofdband helpt hier ook aan mee. Waar je normaal bij headsets vaak een schuimkussen op je hoofd hebt drukken, beschikt de G733 dus over een elastische hoofdband die zich aanpast aan de vorm van je hoofd. Een leuk detail is dat deze hoofdbanden los in allerlei kleuren te verkrijgen zijn en je naast de RGB-verlichting dus ook de headset naar smaak kunt aanpassen. Zowel de hoofdband als de oorkussens kunnen gewoon in de wasmachine, dus zelfs de meest zweterige gamesessies zijn geen gevaar voor de G733. Op de headset vind je een mute-knop, een volumewiel en een aan-/uitknop. Mocht je geen vrienden hebben of gewoon geen zin hebben om tegen mensen te praten, dan kun je de microfoon gemakkelijk loskoppelen en bijvoorbeeld gebruiken als grote schilderkwast voor LEGO Bob Ross.
Bedoeld voor het gamen
Qua geluid zit het wel snor bij de G733. Hoewel de headset beschikt over drivers van 40 mm, waardoor er toch wel wat lage frequenties ontbreken en bass dus weinig impact zal maken, klinkt de game audio erg helder en ook stemmen van andere spelers zijn – afhankelijk van hun microfoon – erg goed te verstaan. Toch hadden wij graag iets meer bass gehoord. De geluidskwaliteit van de microfoon is helaas iets minder om over naar huis te schrijven. Hoewel je voor de andere spelers prima te verstaan bent, kom je ondanks de eerdergenoemde Blue VO!CE technologie niet in de buurt van de microfoon-kwaliteit van bijvoorbeeld de gemiddelde Twitch-streamer. Het is dus echt een microfoon om te gebruiken tijdens het gamen, en niet om gaming-gerelateerde content mee te maken. Daar klinkt het echt te dof voor. Wel gaat de batterij gelukkig erg lang mee. Bij normaal gebruik haal je zo’n twintig uur uit de koptelefoon, waar hij nog eens een kleine tien uur extra meegaat wanneer je de lampjes uitzet.
Flexibel, maar ook niet
Hoewel de headset qua looks erg flexibel is valt dit in de omgang een beetje tegen. De hoofdband is te gebruiken in twee posities en zal vanwege het elastiek wel op de meeste hoofden passen, maar de oorschelpen zijn maar heel minimaal uit te schuiven en niet bij te draaien. Ook is het niet mogelijk de koptelefoon in te klappen om hem lekker compact op te kunnen bergen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Logitech ervoor gekozen heeft om deze koptelefoon qua gewicht zo licht mogelijk te maken. Hiervoor is vanzelfsprekend vrij licht en dun plastic gebruikt, wat de headset jammer genoeg een beetje goedkoop aan laat voelen. Het voordeel hiervan is wel dat hij vrij buigzaam is. Als test hebben wij de headset erg ver uit elkaar getrokken en zelfs verdraaid, maar hij gaf geen krimp. Het is dus een soort one-size-fits-all headset en hoewel wij hier in onze tests geen problemen mee ondervonden kan de headset voor een kind, of iemand met het hoofd van Super Mario zoals hieronder afgebeeld, toch ietwat groot uitvallen.
Aan het begin van deze recensie vermeldden we al dat de headset werkt op PC, Mac, PlayStation 4 en Nintendo Switch. Hoewel hier geen woord aan gelogen is klopt het toch niet helemaal. Zo beschikt de Switch enkel over voicechat wanneer je Nintendo’s Switch-app voor de smartphone gebruikt. Game audio komt dus gewoon door in de headset, maar wil je met andere spelers praten tijdens je Animal Crossing- of Mario Kart-speelsessies, dan zul je daar een andere oplossing voor moeten vinden. Daar komt echter het volgende probleem de hoek om kijken. Waar mijn vaste computer gewoon over USB-A poorten beschikt doen mijn iPhone en MacBook dat niet. Deze beschikken enkel over Lightning- en USB-C-poorten. Wanneer ik dus beneden op de bank zat en de headset wilde testen met Discord was het onmogelijk deze op zowel de iPhone als de MacBook aan te sluiten zonder tussenstukjes. Het is een klein probleem, maar het was handiger en gebruiksvriendelijker geweest als de headset bijvoorbeeld verbinding zou maken via Bluetooth in plaats van een 2,4GHz verbinding. Op de PlayStation 4 en computers die gewoon over een USB-A poort beschikken werkt het overigens allemaal heel vanzelfsprekend. Je plugt de dongle in, zet de headset aan en gaan met die Lightspeed banaan.
Ietwat prijzig voor consolespelers
Dan rest ons nog de prijs. Hoewel de headset met z’n uitgebreide set features, lampjes en naar smaak aan te passen onderdelen absoluut aan te raden is voor de echte PC-gamer, zal iemand die exclusief op de console speelt niet uit het apparaat halen wat er in zit. Met een adviesprijs van €149,99 zit je dan toch wel aan de hoge kant voor een headset met 2.0 surround sound. Iemand die veel op de PC gamet of bijvoorbeeld streamt op Twitch haalt met de G733 echt veel meer bang uit zijn of haar buck. Dat maakt het dan ook lastig om de Logitech G733 headset blindelings aan te raden. De geluidskwaliteit is goed, de microfoon doet wat ‘ie moet doen en qua comfort behoort de headset echt tot de top en een PC-gamer haalt zijn of haar geld hier makkelijk uit. Consolespelers krijgen echter niet veel meer dan een gewone 2.0 headset met mooie lampjes en daarvoor is de G733 simpelweg erg duur.
Conclusie
De Logitech G733 is een prachtige, kleurrijke, stevige en vooral comfortabele gamingheadset die beschikt over een afneembare microfoon en een verwisselbare hoofdband. Vanwege deze hoofdband en het lichte gewicht van de headset zul je zelfs tijdens lange speelsessies zelden merken dat je een koptelefoon op hebt. PC-gamers krijgen via de G HUB app een hele rits aan features voor hun kiezen om het uiterste uit de headset te halen, maar voor consolespelers is dit helaas niet mogelijk. De headset beschikt over een prima batterijduur en is met het hebben van een USB-C-poort redelijk toekomstbestendig. De gemiddelde PC-gamer zal hier zich dan ook geen buil aan vallen. De PlayStation 4- of Switch-speler zal zich echter toch wel even achter de oren moeten krabben bij de overweging om een G733 aan te schaffen.