Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Logitech G435 Wireless Gaming Headset

Logitech blijft gamers een grote verscheidenheid aan headsets bieden om aan specifieke behoeften te voldoen. De G435 Wireless Gaming Headset (€79,99) is de nieuwste hoofdtelefoon in Logitechs LIGHTSPEED-assortiment en geoptimaliseerd voor het comfort van jongere spelers en mensen met kleinere hoofden. Budgetgaming kreeg er eentje toegestuurd en de voorbije anderhalve week hebben we de G435 dan ook intensief uitgetest om een goed oordeel te kunnen vellen.


Lichtgewicht 2.0
De G435 draadloze headset is verkrijgbaar in drie kleurencombinaties: black & neon, blue & raspberry en off-white & lilac. Die laatste is degene die ter beoordeling naar ons werd verzonden. Er zijn geen RGB-lampjes aanwezig om de hoofdtelefoon van een extra kleurrijke look te voorzien, maar dat is uiteraard geen groot gemis. De huidige kleurencombinaties vallen wellicht niet bij iedereen in de smaak, maar ik vind die opvallende stijl wel wat hebben.

Eerder dit jaar bejubelde Budgetgamingcollega Lisa de Logitech G335 Wired Gaming Headset nog om zijn vederlichte gewicht (240 gram), maar deze G435 is met zijn 165 gram zelfs nog een stuk lichter. Dankzij het ultralichte gewicht en de zachte, met een ademende stof bedekte en van traagschuim gemaakte oorschelpen die nooit warm aanvoelen, is dit sowieso een van de meest comfortabele headsets op de markt. Het draagcomfort is prettig genoeg om ze bij lange speelsessies te dragen. Na een ganse avond gamen had ik alleszins geen noemenswaardige klachten van pijn op het hoofd of de oren.

Ook geschikt voor de jongste gamers
Het algemene ontwerp van de headset is aantrekkelijk, met rondingen en hoeken waardoor de G435 er stijlvoller uitziet dan de G733 uit het Logitech-assortiment. Gezien het vederlichte gewicht is het wel niet verwonderlijk dat de headset gemaakt is van dunne plastic onderdelen en de hoofdband is gewoon een plastic kader met een dun laagje stof over. De headset voelt hierdoor jammer genoeg een beetje goedkoop en fragiel aan.

De kunststofonderdelen van de G435 bevatten bovendien minimaal 22% gerecycleerde plastic en de papieren verpakking is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. Allebei dingen die van de G435 een duurzame headset maken.

Logitech zegt dat de G435 voornamelijk is ontworpen voor het comfort van een jongere generatie en mensen met kleinere hoofden. En jawel, de headset zat als gegoten bij mijn kroost (kindjes van 7, 8 en 9), maar ook op mijn grotere hoofd was de pasvorm perfect. De oorschelpen zitten op rails en kun je wat omhoog en omlaag schuiven. Links en rechts zijn er braille-indicatoren op de headset toegevoegd, om het voor mensen met een visuele beperking gemakkelijk te maken om te weten welke kant ze vasthebben.


Bedieningselementen en functies
De inhoud van de doos is wederom zo minimalistisch mogelijk gehouden: naast de headset zelf, zit er nog een LIGHTSPEED draadloze USB-A ontvanger en een USB C-oplaadkabel in. Met de 2,4 GHz dongle (die een passende kleur heeft) is de G435 te gebruiken voor PC (Windows 10), macOS X, PlayStation 4 en PlayStation 5, maar de koptelefoon is ook compatibel met apparaten met Bluetooth-audioconnectiviteit. Omdat er geen 3,5 mm audio-aansluiting is, is deze headset niet geschikt voor Xbox-gebruikers.

Alle bedieningselementen zitten samengepropt op de linkeroorschelp. Daar vind je een aan- en uitknop, twee knoppen om het volume te regelen en een mute-knop, allemaal ondergebracht boven een USB-C oplaadpoort. Om te wisselen tussen LIGHTSPEED (via de meegeleverde dongle) of Bluetooth, moet je de mute-knop een paar seconden ingedrukt houden. Alle knoppen zijn makkelijk toegankelijk met de koptelefoon op je hoofd, al prefereer ik eigenlijk een volumewiel om mijn volume aan te passen. Net als de G335 Wired Gaming Headset heeft ook deze draadloze G435-variant geen integratie met de ondersteunende G HUB-software om de audio-instellingen te wijzigen op PC.  Daar heeft de duurdere G733 nog altijd een streepje voor.

Logitech beweert een batterijduur van maximaal achttien uur te bereiken en mijn ervaring met de G435 bevestigt dat. In één laadbeurt heb ik bijvoorbeeld mijn ganse playthrough gedaan van Deathloop en daarbuiten heb ik met de koptelefoon ook nog naar muziek geluisterd op mijn smartphone, alvorens hij de eerste keer werd uitgeschakeld.


Maar hoe zit het met de geluidskwaliteit?
Design en draagcomfort, allemaal goed en wel, maar de geluidskwaliteit blijft toch het belangrijkste aspect van een headset. Met een prijs van €79,99 voor een draadloze headset mag je sowieso geen wonderen verwachten, maar desondanks pompen Logitechs 40 mm-drivers, net als bij de andere Logitechmodellen die we in deze tekst genoemd hebben, toch een zeer helder en goed verstaanbaar geluid uit. Je hoort de game audio gewoon prima en ook de muziek klinkt tonaal goed, maar het ontbreekt duidelijk aan bass. Er is ook geen waarneembare vertraging bij een Bluetoothconnectie. Ook handig, zeker als je de G435 voor een kind koopt, is de knopcombinatie waarmee het volume kan beperkt worden tot 85 dB. Qua geluidsisolatie stelde de headset wel wat teleur: ik hoorde – bij een normaal volume – toch nog iets te veel van de omgeving rond mij.

De G435 heeft geen microfoonboom, maar dubbel ingebouwde beamforming microfoons in de voorkant van de linkeroorschelp. Dat draagt bij aan een aantrekkelijke look, maar er is een klein doch duidelijk verschil in de stemhelderheid en opnamekwaliteit. Toch doet de ingebouwde microfoon prima zijn werk, zeker voor casual gebruik. De spraakinvoer werd goed opgepikt en niemand had problemen om mij te verstaan, ook al werden achtergrondgeluiden niet allemaal geëlimineerd.

Naast mijn werk voor Budgetgaming, maak ik ook voice-overs voor video’s en ik neem een Xbox-podcast op. Voor die opdrachten zou deze headset niet mijn eerste keuze zijn. Maar laten we vooral niet vergeten dat dit een zeer gunstig geprijsde draadloze headset is en dan krijg je qua prijs-kwaliteitverhouding eigenlijk precies wat je mag verwachten. Zeker goed genoeg voor gewoon gebruik, maar competitieve gamers en content creators gaan hier hun gading niet vinden.


Conclusie
Wanneer we alles nog even op een rijtje zetten, dan haal je met de G435 Wireless Gaming Headset dus een gunstig geprijsde headset met een oké geluid en prima microfoon in huis voor PC, PlayStation en Bluetoothapparaten. Eentje die ideaal is voor casual gebruik, maar minder interessant voor audiofielen, content creators of competitieve gamers. De koptelefoon heeft een opvallende, kleurrijke look en een tof design. Met 165 gram is de G435 bovendien een extreem lichtgewicht en daardoor is het een zeer comfortabele headset, zelfs als je ‘m de ganse dag op je hoofd draagt. De pasvorm is ook erg geschikt voor kleinere hoofden, waardoor deze als gegoten zat op de kruin van de kinderen in huis. De headset beschikt daarnaast over een zeer goede batterijduur. De belofte van om en bij de 18 uur in één laadbeurt werd zeker ingelost.



Davy de Rauw (Slimdavy)

Schrijft al meer dan 15 jaar over games en is voorlopig de enige Belg in het Budgetgaming-gezelschap. Gelooft als geen ander in de visie van Xbox, maar speelt net zo graag op zijn PlayStation 5 of Switch.

Aantal keer bekeken: 5697

Laatste reacties

avatar van Onyx
Onyx ( 47 ) 18-10-2021 10:17
Het feit dat er geen boom mic aan zit is toch wel een grote afknapper voor mij. De ingebouwde interne microfoon kan nog zo goed zijn, het is nooit zo goed als een degelijke direct bij je mond.