Van 2 naar 3D
Voor OlliOlli World wordt een 3D-engine gebruikt, maar hiermee is de basis ongewijzigd gebleven. Op je skateboard scheur je namelijk nog steeds voornamelijk van links naar rechts, maar er zijn wel veranderingen die mogelijk zijn gemaakt door de nieuwe engine. Je skate nu ook van rechts naar links, zijn er quaterpipes toegevoegd waar je stunts op kunt uitvoeren en bevatten levels nu verschillende wegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel meer creatieve levels zijn, die ook allemaal erg leuk zijn om te spelen.
Radlandia
Dit avontuur speelt zich af in de fictieve en kleurrijke wereld genaamd Radlandia, waarin alles en iedereen bezig is met skateboarden. De personages en het kleurgebruik en manier van animeren deden mij erg denken aan Amerikaanse cartoons zoals Adventure Time of Rick and Morty. Personages zien er soms apart uit, maar het voelt niet vreemd aan in deze skatewereld.
Radlandia is opgedeeld in vijf verschillende provinciën bestaande uit levels om doorheen te scheuren. Iedere provincie heeft een ander thema. Zo is er een provincie waar water een rol speelt en eentje waar het bos centraal staat. Jouw doel als nieuwe speler in OlliOlli World is het overtuigen van de vijf skategoden van jouw skatekunsten.
Aan het begin van ieder level heb je even een kort gesprek met je vaste skatevrienden, welke worden aangevuld met andere personages. Op deze manier kom je meer te weten over Radlandia en de personages. Deze dialogen zijn wel vermakelijk en bevatten de nodige skatetermen en woorden die hiermee te maken hebben. Verwacht geen hoogstaand verhaal; het verhaal is flinterdun. Dit heb ik echter niet als een probleem ervaren, want daar draait het niet om in OlliOlli World. Daarnaast is er de optie om de gesprekken volledig over te slaan.
Let’s ride
Op die manier ben je namelijk sneller bezig met het allerleukste van OlliOlli World, namelijk het skateboarden. De strakke gameplay bekend uit de eerdere delen staat in World weer als een huis. Op een gegeven moment doe je moeiteloos een kickflip, daarna een heelflip, waarna je even over een muur heen rijdt, verder gaat op een rail en dan eindigt met een sprong waar je de punt van het skateboard even vastpakt. Dit alles doe je om je zogenaamde ‘’flow’’ erin te houden, wat betekent dat je probeert om zoveel mogelijk trucjes aan elkaar te verbinden om je score zo hoog mogelijk te krijgen. Dit klinkt misschien erg ingewikkeld, maar OlliOlli World is heel erg toegankelijk voor nieuwe spelers. Er zijn veel verschillende tricks die je uit kunt voeren, en in de tricktionary staan ze allemaal netjes uitgelegd. De belangrijkste nieuwe technieken leer je in introductielevels, waarna je ze kunt oefenen en later kunt toepassen in je flow.
De levels gaan van relatief gemakkelijk naar steeds moeilijker, maar het wordt nooit zo moeilijk dat het onmogelijk wordt voor iemand met mindere vaardigheden. Alle verschillende tricks die je worden aangeleerd heb je niet nodig om tot het einde van Radlandia te komen, maar wel om je flow te behouden als je veel punten wilt scoren. Dit kan ook door tijdens het spelen van een level te kiezen voor een andere route. Vaak is één van de opties een zogenaamde Gnarly route, welke uitdagender zijn en daardoor de mogelijkheid geven tot het behalen van een hogere score. Dit komt omdat je hier vaak makkelijker je flow kunt behouden en zo je score kunt vergroten. Daarnaast bevat ieder level drie verschillende uitdagingen om te voltooien en drie verschillende scores om te verslaan. Door met de uitdagingen bezig te gaan ben je op een andere manier aan het skateboarden. Eerder oninteressante bijen moet je bijvoorbeeld nu zien aan te raken of te ontwijken en nu moet je wel alle opgeblazen katten kapot maken.
Uiterlijk
Met het voltooien van levels of uitdagingen ontgrendel je nieuwe kleding, nieuwe wielen voor je skateboard of zelfs nieuwe skateboards. Dit alles is echter wel puur cosmetisch. Op deze manier kun je jouw eigen personage er helemaal uit laten zien zoals jij het wilt. Dit doe je dan niet alleen maar voor jezelf; in de op de PlayStation 5 korte laadschermen is het uiterlijk van andere spelers namelijk zichtbaar. Je weet het niet, maar misschien is er wel iemand die jouw gemaakte skater ziet.
Dat is niet het enige online deel in OlliOlli World: er is namelijk een online modus beschikbaar om jouw skatekunsten te vergelijken met de rest van de wereld. Dit doe je door een level te spelen, waarin je een zo hoog mogelijke score probeert te behalen.
Naast de online modus is er de mogelijkheid om willekeurige levels te generen. Hier ben ik zelf minder enthousiast over, omdat ze minder goed in elkaar zitten dan degene die door de ontwikkelaar gemaakt zijn. Ik haalde meer plezier uit het opnieuw spelen van die levels om daar mijn flow te optimaliseren en daarmee mijn eindscore te vergroten.
Conclusie
Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn: ik heb mij uitermate goed vermaakt met OlliOlli World. De verandering van 2D naar 3D is een goede zet geweest, doordat er nu meer mogelijk is om levels interessant te houden. Daarnaast is OlliOlli World toegankelijker gemaakt, waardoor iedereen er plezier aan kan beleven. Mocht je wel op zoek zijn naar meer uitdaging, dan is dat aanwezig in de vorm van het uitvoeren van alle verschillende trucjes en het behalen van alle uitdagingen. Mocht je dus houden van skategames, dan is OlliOlli World zeker het proberen waard.