Persona 4: Dancing All Night is een muziekgame uit de stal van Atlus voor de PlayStation Vita. Maar liefst zesentwintig stukjes muziek uit voorgaande Persona 4-spellen, waaronder een handjevol nieuwe nummers, maken hun opwachting in Dancing All Night en zijn er klaar voor om bespeeld te worden. Deze nummers zijn vrijwel allemaal voorzien van een nieuw, ‘funky fresh’, dansbaar jasje. Dit zorgt er voor dat de liedjes zelfs voor fans van het eerste uur lekker fris aanvoelen.
Knopjes indrukken
Elke track is voorzien van een filmpje waarin je een of twee personages uit Persona 4 los ziet gaan op de lekkere danstunes. Rondom het scherm zijn de zes knoppen te vinden. Op de maat van de muziek verplaatsen sterren zich over deze knoppen. Druk je de bijbehorende knop in, dan verdien je punten. Hoe meer je kunt raken zonder mis te drukken, hoe meer punten je verdient! Het klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. Al snel volgen de sterren elkaar in rap tempo op en vliegen ze alle kanten op. Dat is echter nog niet alles; zie je een roze balk voorbij komen? Dan dien je twee knoppen tegelijk in te drukken. Een groene knop hou je ingedrukt en bij een blauwe cirkel geef je een zwieper aan de rechter stick van de Vita. Krijg je het voor elkaar om alle drie de zogenaamde ‘Fever’-cirkels te raken, dan kom je in ‘Fever mode’ terecht waarin je nóg meer punten kunt verdienen!
Lekker dansen
Deze nummers zijn te spelen in zowel de Free Dance mode, waarin je zelf kunt kiezen welk liedje er gespeeld gaat worden, of de Story mode, waarin alle bekende gezichten uit Persona 4 weer op pad gaan om de kwade schaduwen te verslaan. Ditmaal door hippe dansjes te doen. Deze verhaalmodus beslaat een kleine tien uur en voelt vertrouwd aan als je de andere P4-games gespeeld hebt. Echter is het wel weer hetzelfde verhaal als altijd, alleen dan in een ander jasje. Wel zijn er een aantal nieuwe personages toegevoegd, waaronder Kanami Mashita, een nieuw tieneridool in de trant van Rise Kujikawa uit Persona 4. Het is een leuke toevoeging, maar niet waar Persona 4: Dancing All Night om draait. Een nadeel aan de Story mode is dat je soms meer dan een uur verhaal voorgeschoteld krijgt, in de vorm van statische achtergronden en koppen die voorzien zijn van tekst, voordat je weer lekker los kunt gaan. Iets wat we kennen uit de Persona RPG’s, maar wat weinig te zoeken heeft in een muziekgame waarin het draait om korte potjes.
Ieder deuntje is voorzien van een eigen achtergrond waar de dansers voor staan te swingen. Zo zul je niet vaak hetzelfde decor voorbij zien komen, tenzij je vaak dezelfde nummers speelt. Echter zijn sommige achtergronden zo druk dat je de sterren die ingedrukt dienen te worden nauwelijks ziet. Een handige tip is om de snelheid van de sterren wat langzamer in te stellen, waardoor ze langer op het scherm te zien zijn en daardoor beter zichtbaar worden.
Verkleedpartijtje
Door het voltooien van optredens verdien je geld, ook wel P$ genoemd in het spel. Deze Persona-dollars geef je uit aan kledingstukken uit voorgaande games, gekke brillen en maskers of voorwerpen waarmee je bijvoorbeeld je puntenaantal kunt verhogen of je een paar fouten mag maken zonder dat je je combo daarmee verbreekt. Overigens zijn er ook een aantal outfits te koop als DLC, wat regelmatig aangevuld wordt, dus mocht je uitgekeken zijn op de kostuums uit de game, dan is je in-game kledingkast aan te vullen.
De personages uit Persona 4 zagen er nog nooit zo mooi uit. Chie, Teddy, Kanji,... Iedere bekende kop uit de reeks maakt zijn opwachting in Dancing All Night. Zelfs wanneer je besluit het spel te spelen op de PlayStation TV zijn de graphics nog lekker scherp. Echter wordt het spel daar wel iets lastiger van, doordat de d-pad en ‘facebuttons’ van de Vita nou eenmaal nét wat beter spelen dan die van de PS3- of PS4-controller.
Swingende setlist
Hoewel Persona 4: Dancing All Night van zichzelf zesentwintig verschillende nummers kent, die overigens aan te vullen zijn met gratis én betaalde DLC, kent het aan de andere kant ‘slechts’ zesentwintig nummers. Een vergelijkbaar spel als ‘Project DIVA ƒ 2nd’ kent namelijk meer dan veertig liedjes, en ook nog een flink aantal downloadbare songs. De nummers zijn zoals eerder al te lezen wel in een nieuw jasje gestoken, maar dit pakt helaas niet altijd positief uit. De soundtrack van Persona 4 is al zó goed, dat deze moeilijk overtroffen kan worden. Sommige remixes halen het dan jammer genoeg ook niet bij de originele versies. Het is daarom jammer dat de originele versies van de muziek niet speelbaar zijn in Dancing All Night.
Conclusie
Persona 4: Dancing All Night is een liefdesliedje voor fans van de serie. Het is een lekker zoethoudertje nu we nog even moeten wachten op Persona 5. Het speelt lekker, het ziet er lekker uit en het klinkt vooral lekker. Dancing All Night is een must-play voor liefhebbers van muziekgames én Personafans.
Oordeel Persona 4: Dancing All Night (PSVita)
- Graphics 85
- Gameplay 90
- Originality 75
- Sound 95
- Replay 90
- Eindcijfer 90