Terug naar de top
Vorig jaar was collega Yorn al vrij positief over PES 2015; de grootste minpunten waren toen dat de keepers te wensen overlieten en de menustructuur van alle spelmodi niet meer van deze tijd was. Ik kan verklappen dat Konami ook dit jaar weer flink bezig is geweest met één van hun paradepaardjes. PES 2016 gaat er dit jaar zelfs op ieder front vooruit en het is maar de vraag of FIFA dat dit jaar te boven komt. Hoewel de FOX-Engine al enkele jaren onder de motorkap zit, heeft Konami dit jaar veel meer uit de engine weten te halen. Ze hebben PES daarmee realistischer dan ooit gemaakt en nog meer animaties toegevoegd. Dit uit zich met name binnen de lijnen waar spelers grafisch gedetailleerder zijn, meer emotie tonen en meer acrobatische acties uitvoeren om de bal te pareren. Zo zal een verdediger zijn gehele lichaam in de strijd gooien om de bal te veroveren en zich helemaal strekken om die cruciale corner in de laatste minuten van de wedstrijd te voorkomen.
Arcade in een fris jasje
Maar ook op het gebied van gameplay is PES een stuk realistischer geworden. Zo vervult het weer dit jaar een niet onbelangrijke rol tijdens de wedstrijd. Waar het aan het begin van de wedstrijd nog zonnig was, kan het zomaar omslaan en flink gaan plenzen. Het gras zal zichtbaar nat worden en spelers zullen sneller uitglijden. Maar ook de bal lijdt onder het weer. Zo zal de bal minder hard gaan wanneer het geregend heeft en dus het speltempo enigszins beïnvloeden.
Wie het arcade-gevoel van PES 4 en 5 wil herbeleven zit gebakken met dit jubileumdeel. Het speltempo ligt over het algemeen namelijk een stuk hoger dan in de voorgaande delen. Snelle aanvallen en nog snellere counter-attacks zijn terug van weggeweest. En bovendien voelen de aanvallen soepel en vloeiend aan. Wat tot gevolg heeft dat het speltempo met sprongen vooruit gaat. Daarnaast kunnen steekpasses ongelofelijk strak worden gegeven en zullen deze vaker dan ooit het begin zijn van een cruciale aanval.
Kenmerkende gebreken
Op technisch en grafisch vlak doet PES het dus uitstekend. Maar zoals ieder jaar kent ook deze PES enkele gebreken. Zo beschikt FIFA-uitgever EA nog altijd over het merendeel van de licenties. Wie dit jaar voor PES kiest, zal het daarom zonder twee van de grootste competities van de wereld moeten doen. De Bundesliga is namelijk niet van de partij en ook de Premier League ontbreekt. Voor de echte voetbalfan een flinke tegenvaller, want spelen tegen London in plaats van Chelsea is toch een wat minder aantrekkelijk affiche. De clubs die dit seizoen Europees actief zijn zullen wel speelbaar zijn. Denk hierbij aan Wolfsburg, Bayern München en Manchester United. Dit komt omdat Konami nog altijd beschikt over de licenties van de Europa- en Champions League.
De clubs waar Konami wel een licentie van heeft weten te bemachtigen zien er over het algemeen verzorgd uit. Zo zijn alle bekende namen voorzien van een gedetailleerde wederhelft en ook in de eredivisie zijn zowaar spelers geproduceerd die op hun wederhelft lijken. Uiteraard is hier minder tijd in gestoken dan een Ronaldo of een Messi. Dit is goed zichtbaar wanneer je kijkt naar Victor Fischer van Ajax met pikzwarte hanenkam of PSV’er Luuk de Jong met zijn donkerblonde lokken. Maar voor wie zich vooral vermaakt met topteams uit de Spaanse La Liga en de Franse Ligue 1 zal alles kloppen.
Verder zijn de keepers ook dit jaar niet in topvorm. Hoewel ze het ene moment op miraculeuze wijze een pegel uit de kruising tikken, hebben ze het andere moment flink moeite met een schot dat recht op ze afkomt. Of ze missen een hoge bal volledig, waardoor je vervolgens gedwongen wordt een vroege achterstand weg te werken. Natuurlijk gebeurt dit in het echt ook, toch is iedere fout cruciaal en betekent vooral een achterstand. Zelfs de scheidsrechters lijken hun jaarlijkse opfriscursus te hebben overgeslagen. Knoeperharde overtredingen worden vaak weggewuifd of er wordt voordeel gegeven om de snelheid van het spel te behouden. Dit brengt met zich mee dat spelers, vooral online, vaker kiezen voor de harde aanpak omdat de scheids dit meestal toch niet beboet. Het is tijdens mijn urenlange speelsessies dan ook nog niet voorgekomen dat een speler er met direct rood vanaf moest. Spelers als Nigel de Jong en Hector Moreno kunnen wat dat betreft opgelucht ademhalen.
Online: MyClub & Divisions
De jaarlijks terugkerende spelmodi MyClub en Divisions zijn uiteraard ook dit jaar weer te vinden in PES 2016. Ondanks dat MyClub iets uitgebreider is geworden, blijft het een slap aftreksel van FIFA’s Ultimate Team. Iedere manager heeft nu bijvoorbeeld een eigen speelstijl, waardoor de ene speler beter binnen je selectie past dan de ander. Uiteindelijk creëer je hierdoor een bepaalde teamspirit die weer bepalend is voor het energieniveau van je spelers. Kortom, veel gedoe voor een spelmodus waar je uiteindelijk in moet investeren om echt een goed team neer te kunnen zetten.
Divisions is zo goed als ongewijzigd gebleven: speel jezelf omhoog door wedstrijden te winnen en een divisie hoger te belanden. Hiervoor heb je tien wedstrijden de tijd om zoveel mogelijk punten te verdienen. Dit is vooral te vergelijken met het Seasons van FIFA, waarin je exact hetzelfde moet doen. De servers leken gelukkig goed stand te houden. Een enkele keer had ik last van een kleine vertraging, met name wanneer het spel wordt hervat na een dood spelmoment, maar dat mag de pret niet drukken. Of de servers ook stand zullen houden na de eerste paar weken van de release is nog even afwachten.
Master League – Nog altijd
Net als MyClub is ook de Master League ietwat uitgebreid. Zo is het nu mogelijk om bij transfer- en contractonderhandelingen een slagingspercentage te zien. Door bijvoorbeeld een hoger bedrag te vragen voor een speler zal het slagingspercentage van de betreffende onderhandeling dalen. Het zijn geen immens grote veranderingen, maar het is daarentegen wel een aangename toevoeging. Ook zijn de menu’s van zowel MyClub als de Master League op de schop genomen. Het is minder statisch dan voorheen en het werkt allemaal wat soepeler en (vooral) sneller. Persoonlijk heb ik de meeste tijd gestoken in de Master League, waarbij je na verloop van tijd merkt door de menu’s heen te vliegen en alles blind weet te vinden. Ook de laadtijden zijn flink verbeterd. Dit is mede te danken aan de genoemde FOX-Engine, die ervoor zorgt dat laadtijden hoogstens twintig seconden zijn.
Tot slot zijn er op het audio-vlak weer enkele frisse en uptempo nummers toegevoegd die het struinen door de menu’s moeten veraangenamen. Dit jaar kan men onder andere genieten van Queen’s ‘We will rock you’ of het eveneens bekende ‘Rather Be’ van de Clean Bandits. Verder is het commentaar tijdens de wedstrijden veranderd, waardoor je vaak Peter Drury door de huiskamer zult horen brullen. Wat mij betreft niet positief, want deze druktemaker brult bij iedere kans de naam van de speler door je speakers. Iets dat niet alleen snel gaat irriteren, maar meestal ook nog ongepast is.
PES is back in business
Toch is de duidelijke conclusie dat PES 2016 terug is van weggeweest. Waar de serie enkele jaren geleden nog bergafwaarts ging, heeft het nu de route naar de top weer gevonden. Zowel grafisch als technisch zit het wel snor met PES 2016 en Konami legt de lat dit jaar nog hoger voor Electronic Arts dat binnenkort met FIFA 16 op de proppen komt. Wie door het gebrek aan licenties, de blunderende keepers en de iets te coulante scheidsrechters heen kijkt, kan genieten van een heerlijk potje voetbal.
Deze review is geschreven door Daniël.
Oordeel Pro Evolution Soccer 2016 (PS4)
- Graphics 90
- Gameplay 85
- Originality 80
- Sound 75
- Replay 90
- Eindcijfer 89