Sierlijk neerstorten
The Surge 2 speelt zich direct na het einde van de eerste The Surge af, maar het is niet per se nodig om deze gespeeld te hebben. Je kruipt in de huid van een van de weinige overlevenden nadat er een vliegtuig op Jericho City gestort is. Dit personage, die je overigens zelf van een likje verf mag voorzien, wordt na het ontwaken uit een coma tot zijn of haar lot overgelaten en kan jouw hulp dus goed gebruiken.
Al knokkend baan je je een weg door verschillende levels, vijanden en bazen. Terwijl het in het eerste The Surge-deel nog wel eens ontbrak aan variatie, is daar met The Surge 2 enorme verandering in gebracht. Want waar je in het eerste deel eigenlijk de hele game in dezelfde statische omgeving rondliep (al kwam daar destijds met de DLC verandering in), vecht je in deel twee niet enkel in Jericho City zelf, maar ook in grotten en zelfs een bosachtige omgeving. Ook de vijanden zijn op de schop genomen en zijn gevarieerder dan ooit. Zo zijn de ‘gewone’ vijanden nu vaak uitgerust met schilden en lopen er grote robotbeesten rond die je het leven zuur proberen te maken.
Weg met die koppies
Met de rechter schouderknoppen hak je als een mes door boter door de massa’s vijanden heen, terwijl je met de linker bumper aanvallen van de vijand blokkeert. Nieuw in dit tweede deel is dat je nu met een goed getimede ‘flick’ van de stick ook aanvallen vanuit specifieke richtingen tegen kunt houden en op deze manier een counteraanval uit kunt voeren. Het is even wennen, maar ontzettend krachtig wanneer het goed uitgevoerd wordt en later in de game komt het enorm goed van pas.
Wat The Surge zo speciaal maakt, is dat je ledematen van je vijanden af kunt hakken. Op deze manier verzamel je ook het gros van je gear. Hak je iemands arm eraf, dan is de kans aanwezig dat je een blauwdruk krijgt waarmee je dit wapen na kunt maken. Heb je vervolgens materiaal nodig om dit wapen te upgraden, dan betekent dit dat je meer armpjes af moet hakken. Deze twist is erg tof en is zelfs van toepassing op de verschillende bazen van het spel. Het is jammer dat deze bazen af en toe nog wel eens oneerlijk aanvoelen, vooral in het begin van de game. Maar met enige wilskracht en de juiste tactiek kom je er uiteindelijk wel.
Schatzoeken
Ook het exploreren van de spelwereld is vooruit gegaan in dit tweede deel. Achter ieder hoekje schuilt wel een geheim en elke keer wanneer je denkt kilometers ver te zijn van een Med Bay waar je je gevonden scrap, het geld van de game, veilig kunt stellen open je wel weer een shortcut. Naar mate je vordert in het spel speel je ook een speciale haak vrij waarmee je door de stad kunt abseilen, waarmee je nog meer mogelijkheden hebt om je van A naar B te verplaatsen. Ook kun je graffiti achterlaten om andere spelers te wijzen op valstrikken of verborgen schatten. Dit systeem werkt erg goed en met de juiste symbolen is vaak in één oogopslag te zien wat je te wachten staat.
Wanneer je het loodje legt verlies je al je verzamelde scrap en heb je enkele minuten de tijd om terug bij je lijkje te komen en je verloren rijkdom terug te pakken. Lukt dit niet, dan is het voor altijd weg. Het is dus verstandig om vaak je scrap veilig te stellen in een Med Bay. Echter, hoe meer scrap je bij je hebt, hoe hoger je multiplier en hoe meer scrap je krijgt van verslagen vijanden. Ook word je langzaamaan geheeld door je verloren scrap zolang de klok nog niet op 0 staat, dus in een bossfight is het bijvoorbeeld handig om je scrap niet gelijk aan het begin van het gevecht op te pakken.
Saaie storytelling
Qua verhaal slaat The Surge 2 nogal wat planken mis. Waar vergelijkbare games in het genre het vaak over een mysterieuze boeg gooien, kom je in The Surge 2 regelmatig nietszeggende figuren tegen die je de oren van de kop lullen. Wel tof is dat een gesprek met deze NPC’s regelmatig een sidequest met goede loot als beloning oplevert. Het is dus zeker de moeite waard om met ze te praten, alleen wat ze vertellen en de manier waarop is gewoon niet zo interessant. Wel is in tegenstelling tot je speelbare personage elke NPC voorzien van een stem. Ook de muziek in The Surge 2 is niet echt bijzonder. De soundtrack bestaat voornamelijk uit leuke ambient muziek, maar buiten de main theme om is er weinig memorabels te horen tijdens het spelen van de game.
Niet helemaal in sync
Een andere teleurstelling is toch wel de performance. Wij hebben het spel gespeeld op een PS4 Pro en hoewel de game toch redelijk de framerate van 60 fps vasthoudt, wil deze framerate, vooral later in de game, nog wel eens inzakken. Ook hadden we tijdens het spelen in het Downtown Jericho-gedeelte van de spelwereld ontzettend last van vsync problemen. Dit houdt in dat de bovenste en onderste helft van het scherm niet tegelijk ververst worden en je dus regelmatig een storende horizontale lijn in het beeld ziet, wat vanzelfsprekend erg afleidt. Gelukkig valt dit in de andere levels reuze mee.
Beter dan het eerste deel
Uiteindelijk is The Surge 2 in veel opzichten beter dan het eerste deel. Vooral het vechtsysteem met het afhakken van ledematen komt goed uit de verf. Ook de vele wapens, variërend van hamers en speren tot gigantische klauwen, zijn erg tof en voelen heel lekker aan. Toch kan de game zich niet meten met andere grootheden in het genre. Met een speelduur van een kleine twintig uur is de game ook zeker aan de korte kant voor een spel als dit, maar een new game + modus – en natuurlijk het door kunnen spelen met verschillende builds – voegen redelijk wat replay value toe.
Conclusie
The Surge 2 is een prima game geworden die een hoop feedback van het eerste deel ten harte heeft genomen. Fans van andere games in het genre zullen zich met gemak kunnen vermaken met The Surge 2, maar nieuwkomers kunnen hun speelplezier beter zoeken bij een concurrent die het allemaal net iets beter doet.
Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.