Arcana Heart is misschien niet zo’n bekende serie als Street Fighter, Guilty Gear of Blazblue, zeker niet in het westen. In Japan is deze serie echter al jaren een gevestigde naam in de arcade en op de consoles.
Arcana Heart 3 is het meest recente deel van deze 2D-fighting reeks. Met een cast die geheel bestaat uit (schaarsgeklede) animé-meisjes en snelle, hectische gameplay probeert deze game nu ook de westerse markt te veroveren.
Door het design van de personages kan al snel de indruk ontstaan dat het in Arcana Heart 3 alleen maar gaat om halfnaakte, vaak nog erg jonge, animé-meisjes. Hoewel de vechtersbazinnen met hun buitenproportionele lichamen zeker de aandacht trekken, heeft Arcana Heart 3 wel degelijk zeer solide gameplay te bieden.
Wat direct opvalt tijdens het spelen, zijn de spectaculaire combo’s. Dit is voor een groot deel te danken aan de ‘homing-attack’. Als je een tegenstander tegen de zijkant van het scherm of naar boven slaat, kan je er met een druk op de knop achteraan om de combo voort te zetten. Dit zorgt voor zeer vloeiende gameplay, waarbij de combo’s echt van het scherm spatten.
Arcana Heart 3 speelt lekker weg. Ook wanneer je niet echt thuis bent in de 2D-fighters is het mogelijk om spectaculair ogende combo’s en aanvallen uit te voeren. Er is bovendien een versimpeld controleschema beschikbaar om echte beginners op weg te helpen. In deze modus zijn de controls vereenvoudigd en kan iedereen zonder moeite special moves uitvoeren. Deze modus beperkt echter wel de mogelijkheden van de personages.
De echte 2D-fighter-fanaat wil natuurlijk niets van dit versimpelde controleschema weten en speelt de game gewoon zoals hij bedoeld is. Al snel zal je merken dat Arcana Heart 3 meer is dan een simpele fighter. Er zijn een aantal diepere gameplay-mechanieken die aardig wat oefening vereisen. Met de ‘homing-attack’ is het mogelijk om guard cancels uit te voeren of special moves af te breken en weer door te gaan met de combo. Ook biedt de ‘homing-attack’ de mogelijkheid om razendsnel van verdediging naar aanval over te schakelen en je tegenstander in de hoek te drijven.
De actie is snel en hectisch. Ik kan me dan ook voorstellen dat gamers die weinig ervaring hebben met 2D-fighters, moeite hebben om alles bij te houden. Op de lagere moeilijkheidsgraden kan een onervaren speler zeker meekomen, maar online of op de hogere moeilijkheidsgraden offline zal het lastig worden.
Arcana Heart 3 biedt meer dan 20 personages om uit te kiezen. Ieder personage is echt uniek qua vormgeving en vechtstijl. Dit zorgt ervoor dat het loont om nieuwe personages uit te proberen en zo te ontdekken welke vechtersbazin het beste bij jouw manier van spelen past.
Naast een meisje om mee te vechten moet je ook een ‘Arcana’ selecteren. Deze wezens geven het gekozen personage extra aanvalsmogelijkheden en krachten. De combinatie van personage en Arcana is vrij te kiezen. Op deze manier zijn er meer dan 500 mogelijke combinaties te maken.
In de story mode moet je met jouw gekozen vechtersmeisje de wereld zien te redden. Dit is niet meer dan de normale 2D-fighter gameplay afgewisseld met vaak typisch Japanse cutscenes. Deze cutscenes zijn voornamelijk stilstaande animé-tekeningen met tekstballonetjes. De meeste verhalen van de personages zijn erg vaag, maar wel grappig als je houdt van de Japanse humor en typische stijl.
Arcana Heart 3 is offline een prima ervaring. Voor spelers van ieder niveau is een geschikte moeilijkheidsgraad te vinden en de AI van tegenstanders is meestal prima. Naast de story mode zijn er ook trainingsmogelijkheden en is er een score attack mode, waar je steeds weer je eigen score moet zien te verbeteren. De game komt online echter veel beter tot zijn recht, wat geldt voor alle serieuze 2D-fighters. Online gameplay kent meestal bijna geen lag en speelt erg soepel. De snelle, spectaculaire actie gecombineerd met het bedenken van de beste strategie om een menselijke tegenstander te verslaan geeft veel voldoening.
Girl-on-girl.... fighting
Zoals eerder gezegd is de story mode wat karig en de andere offline modi zijn ook niet echt spectaculair. Bovendien kan de game voor beginners lastig zijn om te doorgronden.
Hoewel de game echt van het scherm spat, zijn de graphics wel echt in oldschool 2D-arcadestijl met hier en daar wat spectaculaire effecten, wat een gedateerde indruk kan geven. Ik vind dat het pixelige karakter van de graphics zeker zijn charme heeft, maar de huidige generatie gamers zit hier misschien niet op te wachten.
Bovendien hebben de vrouwelijke personages in deze game hebben een typisch Japanse animéstijl, wat betekent dat ze vaak nog erg jong ogen. Persoonlijk stoort dit mij niet en kan ik er zelfs wel om lachen, maar wellicht is niet iedereen er even blij mee. Het is vooral zonde omdat sommige mensen de game op deze manier misschien snel afschrijven als oppervlakkig, terwijl Arcana Heart 3 zeker diepe en goede gameplay te bieden heeft.
Ook in de cutscenes van de story mode zijn soms suggestieve scènes te vinden. Op onderstaand plaatje heeft het ene meisje net een kakkerlak ontdekt in haar huis en valt van schrik pardoes bovenop haar beste vriendin (ook een speelbaar personage).
Arcana Heart 3 biedt verrassend diepe gameplay en is een snelle en vooral leuke 2D-fighter. De leercurve is echter vrij steil en de stijl van de personages is apart. Hierdoor raad ik de game eigenlijk alleen aan voor echte 2D-fighting fans.
Als je wat ervaring hebt met 2D-fighters zoals Blazblue, Street Fighter of Guilty Gear en eens iets anders wil proberen, kan je Arcana Heart 3 met een gerust hart aanschaffen. Ik zou dan wel even wachten tot de game in de budgetbakken ligt, want de oorspronkelijke verkoopprijs ligt te hoog.
Oordeel Arcana Heart 3 (PS3)
- Graphics 70
- Gameplay 85
- Originality 75
- Sound 80
- Replay 75
- Eindcijfer 75