Douchebag
Voordat ik mijn eerste stappen in de spelwereld kon maken kreeg ik een avatar waar ik het haar en de kleding van kon aanpassen, volledig in South Park stijl overigens. Zodra ik daarmee klaar was kon mijn South Park avontuur beginnen.
Het spel begint met een shot van het South Park bord aan de rand van de stad met op de achtergrond het stadje, precies zoals een aflevering van South Park begint. De toon is daarmee direct gezet. Je personage is een klein jongetje die samen met zijn ouders in South Park is komen te wonen. Je ouders willen dat je zo snel mogelijk vriendjes gaat maken en dwingen je om buiten te gaan spelen. Eenmaal buiten kom je al snel in aanraking met de bekende South Park kinderen die helemaal opgaan in een rollenspel à la Dungeons en Dragons en waarin twee facties lijnrecht tegenover elkaar staan. Aan de ene kant heb je Cartman met zijn groep krijgers en aan de andere kant heb je de Elven die het voorzien hebben op The Stick of Truth. Dat is in de fantasiewereld een waardevol object, maar buiten het rollenspel gewoon een tak van een boom. Kort na je eerste kennismaking met Cartman wordt de Stick of Truth gestolen door de Elven. Cartman doopt je om tot Douchebag en maakt het jouw taak om de Stick of Truth terug te vinden. De zoektocht is begonnen. Je avontuur leidt je langs alle bekende locaties en mensen die je kent uit de tv-serie, met om elke hoek een goede grap en een bekend gezicht.
Professor Chaos en Princess Kenny to the rescue
De sfeer en het verhaal van South Park: The Stick of Truth zijn geweldig, maar ook de gameplay is goed uitgewerkt. Via een turn-based vechtsysteem neem je het op tegen verschillende vijanden die je vaak al van verre ziet staan. Zodra je een aanval begint start er een gevecht met jouw groepje strijders tegen die van de tegenstander. Aanvallen doe je om de beurt, waarbij timing een belangrijk element is. Als je op de juiste momenten een bepaalde knoppencombinatie uitvoert doen je aanvallen namelijk meer schade. Aan de verschillende aanvallen is een leuke twist gegeven. Zo heet de bekende Poisoned status in South Park ‘Grossed Out’ (misselijk) waardoor je tegenstanders gaan overgeven, terwijl de Burned status het haar van je tegenstanders in brand zet. Afhankelijk van je klasse (Fighter, Mage, Thief of … Jew) heb je verschillende aanvallen die je kunt upgraden. Daarnaast zijn er verschillende Summons te verzamelen, zoals Mr. Slave en de eigenaar van City Wok, die je kunt oproepen om je te assisteren in een gevecht. Dit levert een behoorlijk gevarieerd vechtsysteem op waardoor het geheel lang interessant blijft.
Ook legt het spel je geregeld het vuur aan de schenen. Als je zomaar wat doet, zul je dan ook snel genoeg Game Over raken. Je moet je tegenstanders daarom altijd goed doorgronden en op de juiste momenten Potions gebruiken. Anders zal je snel overlopen worden en zal de Stick of Truth altijd buiten je greep blijven.
The Poop that Took a Pee
Natuurlijk valt er ook wel iets aan te merken op South Park: The Stick of Truth. Zo is er natuurlijk de veelbesproken censuur die je zo nu en dan tegenkomt. Persoonlijk was ik erg bang dat ik belangrijke stukken uit het verhaal zou missen, maar dat is gelukkig niet het geval. In het scherm dat de gecensureerde scène vervangt wordt duidelijk uitgelegd wat er precies gebeurt. Ik had dan ook niet het gevoel dat je veel mist van het overkoepelende verhaal.
Wat me meer stoorde was de onduidelijkheid van sommige puzzels. Ik moest een paar keer behoorlijk zoeken naar wat ik precies moest doen. Dat zorgde ervoor dat ik op sommige punten vast kwam te zitten. Na een paar minuutjes Trial & Error kon ik gelukkig vaak weer verder, maar het levert toch frustratie op en haalt bovendien enigszins de vaart uit de game.
Waar voor je geld?
South Park: The Stick of Truth weet echt perfect de stijl van de tekenfilmserie over te nemen. De stad is helemaal 2D nagebouwd en voor de fans van de serie zal het verkennen een feest van herkenning zijn. Ook de grappen van South Park komen prima uit de verf door de vele cutscenes en kleine verwijzingen waar je op stuit. En ondanks de censuur blijven er nog genoeg (harde) grappen over. Maar misschien nog belangrijker, ook de gameplay blijft prima overeind. Ik durf zelfs te zeggen dat ook een niet South Park fan kan genieten van het goed uitgewerkte vechtsysteem. Het is veelzijdig genoeg en van tijd tot tijd behoorlijk pittig.
Het spel ligt op het moment full-priced in de winkel voor de Last-Gen consoles en de PC. Die prijs is het mijns inziens helemaal waard, als je een echte South Park fan bent tenminste. Als je minder met de serie hebt is het nog steeds een heel leuke game, maar ik zou dan wel even wachten tot de prijs iets gezakt is. Helaas is er, behalve wat geruchten, nog niets officieel bekend over een Next-Gen versie. Laat dat je er echter niet van weerhouden om deze game in je oude vertrouwde Xbox/PS3 te stoppen, want ook op de oude generatie consoles ziet het er grafisch nog prima uit.
Deze review is geschreven door Daan Ceelie.
Oordeel South Park: The Stick Of Truth (Xbox360)
- Graphics 95
- Gameplay 85
- Originality 80
- Sound 80
- Replay 70
- Eindcijfer 85