Copyright?
En toen kwam: U Sing! De game is heerlijk simpel opgebouwd: je neemt je microfoon, selecteert een liedje, zingt de longen uit je lijf en ziet je zangtalenten omgezet worden in punten! Waar kennen we dit van? Juist! Hoewel ik het graag zou willen vermijden, lijkt de game ongelofelijk veel op de Singstar reeks. Daar is uiteraard niets mis mee, want het feit dat de eerste game uit deze reeks dateert uit eind 2004 en we inmiddels vijf jaar en vele singstar-titels verder zijn, kan alleen maar duiden op het grote succes van het concept. Waar heb ik dit eerder gelezen? Juist! In dezelfde periode is We Sing voor de Wii uitgekomen, maar aangezien het om verschillende spellen van verschillende uitgevers gaat, verdienen beide games een aparte review.
Het concept van U Sing is duidelijk: lekker alleen of met z’n tweeën zingen en per gezongen regel kent het spel punten en commentaar (‘afschuwelijk’, ‘ondermaats’, ‘magnifiek’) aan je prestatie toe. Aan het einde van het nummer worden de punten opgeteld en geeft het spel zijn ongezouten commentaar. Bij een goede prestatie wordt je geprezen als ‘ster’ of ‘rasartiest’, maar kijk maar uit als je soms wat vals hebt gezonden! Het spel gooit schaamteloos ‘schreeuwlelijk’ of ‘knoeier’ naar je hoofd.
Net zoals bij vrijwel alle karaokespellen, is het overigens ook prima als je tekst af en toe vervangt door ‘lalalala’, daar merkt het spel namelijk niets van. Je medespelers zullen het echter minder leuk vinden…. Het spel is wat de menu’s betreft in het Nederlands en er zijn verschillende moeilijkheidsgraden in te stellen, waardoor het ook geschikt is voor de jongere sterretjes in spé. Daarnaast begint de game met een (zeer korte) introductie hoe het spel werkt, waarbij ook een paar regels geoefend kan worden. Deze tutorial is overigens via de menu’s nogmaals op te roepen. Het niveau is in te stellen op drie mogelijkheden: repetitie, auditie en concert. Repetitie is, vergeleken met andere muziekgames, al redelijk pittig en het spel zal jouw zangkwaliteiten hierdoor minder snel geweldig vinden. De ‘concert-modus’ is écht moeilijk te noemen. Hierdoor is de uitdaging om niet vals te zingen wel een stuk hoger, wat de buren erg prettig zullen vinden. Tenslotte neemt het spel je zangsessie op, zodat je die na afloop af kan spelen. Dit is vrij confronterend en niet altijd goed voor je ego…
Brits georiënteerd
Als we ons nu richten op de tracklist, valt op dat ik tien van de dertig liedjes niet of nauwelijks ken, terwijl ik toch een behoorlijke muziekkennis heb. Er staan veel voor Nederland minder bekende artiesten op de tracklist, zoals Orson of The Saturdays. De onbekende songs vallen dus helaas al snel af om te zingen. De beschikbare tracks kan je indelen op stijl, jaar, moeilijkheidsgraad en uiteraard op titels en artiest. Als je dus geen fan bent van oudere nummers op R&B, kan je dit door middel van deze selectiemogelijkheid gemakkelijk overslaan. De tracklist is verder behoorlijk gevarieerd en bevat songs van de jaren ’60 (‘California Dreamin’ door The Mamas & The Papas) tot aan vandaag (‘Bulletproof’ van LaRoux en ‘Crack the Shutters’ van Snow Patrol). De liedjes zijn, waar mogelijk, voorzien van de originele clips en kunnen gezongen worden in een korte of een lange versie. Handig is dat bij deze versies een tijdsindicatie staat aangegeven. Helaas wordt je prestatie bij de korte versie gewaardeerd aan de hand van de punten die je kunt verdienen bij de lange versie. Hierdoor kan je de sterren van de hemel zingen, maar word je niet de hemel in geprezen.
Let’s battle!
Uiteraard kan een muziekgame niet zonder een mogelijkheid om met vrienden te zingen. U Sing houdt het echter wel beperkt tot twee personen. Hierbij kan je kiezen uit Duo, Duel en Strijd. Bij de Duo-modus zing je samen om de score zo hoog mogelijk te krijgen en bij Duel zing je vanzelfsprekend tegen elkaar. De optie ‘Strijd’ is een zeer leuke multi-player optie, die ik nog niet eerder tegen ben gekomen bij karaokegames, maar het heeft veel weg van de battles van de Guitar Hero games. De spelers worden ingedeeld als zanger of aanvaller. De zanger zingt het liedje, terwijl de aanvaller toonladders zingt. Is de toonhoogte voldoende lang hoog genoeg? Aanvalluh! De verschillende mogelijkheden om de tegenspeler te saboteren, zijn onder andere het stoppen van de muziek, het spiegelen van de tekst, het verkleinen van de tekst of het schudden van het beeld. Hierdoor zou de zanger zijn of haar concentratie moeten verliezen en punten mislopen door het missen van tekst of het zingen van de verkeerde toonhoogte. Tussendoor wisselt de rol van de aanvaller en de verliezer, zodat wraak genomen kan worden voor de diverse aanvallen. Deze modus is erg lachwekkend en uniek in karaokegames. Tenslotte is het leuk om te vermelden dat je de verschillende tracks ook gewoon kan afspelen, zodat je ze ook simpelweg kunt beluisteren.
Door naar de volgende ronde?
U Sing is zeker geen verkeerde muziekgame en bevat een leuk en verrassend element in de vorm van de Strijd-modus. Toch zijn er kleine minpuntjes, zoals de strenge beoordeling en de lage resultaten bij korte versies van de liedjes. Wat je vooral moet meenemen in de overweging om deze game aan te schaffen, is de tracklist. Kijk goed welke songs jij en je vrienden in je repertoire hebben!
Oordeel U-Sing (Wii)
- Graphics 70
- Gameplay 80
- Originality 55
- Sound 75
- Replay 70
- Eindcijfer 70