3.5 of 4.0?
Wat haal je in huis als je besluit de Ultimate versie van Marvel vs Capcom 3 (UMC) aan te schaffen? Natuurlijk steekt het origineel nog steeds goed in elkaar. UMC is een fighting-game van de hoogste orde. Eentje welke ver boven de huidige concurrentie staat met gelikte graphics en snelle gevechten. UMC is voor een groot deel nog steeds dezelfde sterke game die een paar maanden geleden uitkwam. Laat ik mij dus vooral richten op de vernieuwingen. Zo is daar natuurlijk de verplichtte herbalancering van de vechtersbazen. Op internet zijn veel filmpjes te vinden waar geoefende MvsC3 spelers geen spaan heel laten van hun tegenstanders door middel van te sterke combo’s. Zo waren Phoenix en Sentinel vaak niet te verslaan door hun sterke specials. Deze balans kwesties zijn nu, naar eigen zeggen, verholpen. Daarnaast is de menustructuur aangepast. De menu’s zijn nu leuker vormgegeven met een comicbook stijltje. Veel opties zijn meer gestructureerd weergegeven, waardoor vooral het kiezen van je figuren een stuk makkelijker en overzichtelijker is geworden. In de menu’s zijn alle modi uit het origineel terug te vinden. Binnenkort is er een gratis uitbreiding met een extra mode te verwachten, de Heralds of Galactus mode. Hierin zal eindbaas Galactus speelbaar zijn! De vernieuwingen zijn leuk en fris, maar verantwoorden (nog) niet de aanschaf van een nieuw spel.
Hoe ultiem is ultimate?
Wat kopers van het origineel wel zou moeten overhalen, zijn de aanvullingen aan beide kanten van nieuwe karakters. In beide kampen zijn er zes nieuwe gezichten te bewonderen. Aangezien dit de grootste verandering is in de game, ga ik hier even diep op in. Capcom heeft ervoor gekozen om een enkel character uit het beminde Marvel vs Capcom 2 alsnog in deel drie te laten verschijnen. Deze eer valt ten dele aan Strider, tot mijn teleurstelling. Nieuw aan Capcom zijde is verder Nemesis (Resident Evil 3), een welkome afwisseling in de fysiek grotere figuren. Frank West kennen we uit Dead Rising en Tatsunoko vs Capcom en heeft een leuk pakket aan moves. Phoenix Wright en Firebrand aan de andere kant, halen het bloed onder mijn nagels vandaan. Als laatste is daar de nutteloze Dante-kopie: Virgil.
Aan Marvel zijde verwelkomen we een aantal bekende koppen: Ghostrider, Hawkeye, Nova en dr. Strange. Minder bekend zijn Rocket Racoon en Iron Fist. Positief aan de Marvel-helden is dat zij allen iets toevoegen aan de game qua moves en speeltype.
Maar niet alles wat blinkt is goud. De twee figuren die als DLC zijn aangeboden aan MvsC3 spelers zijn namelijk niet van de partij, deze zullen (wederom) moeten worden gedownload. Niet een hele nette en “ultieme” keuze van Capcom. Ook heeft Capcom niet goed geluisterd naar de spelers. Veel vraag was er naar Mega Man en Venom. En, door mij, naar Captain Commando. Ook mis ik meer Street Fighter vechtersbazen, ongetwijfeld om de verkoop van Super Ultimate Street Fighter Deluxe 25 niet in de weg te zitten. Dat is wel erg jammer voor spelers die E. Honda het hadden willen zien afleggen tegen Nemesis. Voor een ultieme versie missen er dus wel veel namen en gezichten, waardoor het predicaat ultimate wat leeg lijkt.
Waar voor je geld?
Wie of wat is de doelgroep van UMC? Voor casual gamers die de originele game al hebben aangeschaft en hier een redelijk leuke tijd mee hebben gehad, is er eigenlijk geen reden om UMC aan te schaffen. Fanatieke MvsC3 spelers moeten een rekensommetje maken: voor 12 nieuwe figuren betaal je 30 euro. Dit is ongeveer de prijs van een regulier pakketje DLC. Dan zul je moeten afgaan op het bovenstaande verhaaltje over de nieuwe figuren. Ben je nog onbekend met de serie en op zoek naar een snelle en uitgebreide fightinggame met soepele online mopgelijkheden? Zoek dan niet verder en ga voor de Ultimate editie. De score die Gerard een paar maanden geleden gaf, 86, mag je naar boven afronden met de betere menu’s en extra spelfiguren.
Conclusie
Als je de 86 van Gerard naar boven afrond kom je bij de negen in de buurt. Dat is een punt dat ik zou geven als het origineel op deze manier zou zijn uitgegeven. Helaas is de negen wat teveel van het goede voor een standalone game-uitbreiding als deze. Echte liefhebbers hebben immers de game al lang en breed in huis en worden nu gedwongen voor figuren als Phoenix Wright en Firebrand te betalen om aan Strider en Rocket Racoon te komen. Als fan van de serie en het genre had ik die keus persoonlijk liever als DLC gemaakt. Tot slot een noot aan Capcom; als u nu een echte ultieme editie hadden willen maken, hoe moeilijk was het dan geweest om te luisteren naar de fans? Een snelle rondgang over een aantal fora laat zien wat de mensen willen. Als je verkondigd aan fanservice te doen en dan met deze figuren komt, ben je dapper bezig. Ik had liever Venom en Captain Commando zien terugkeren. Vandaar dat ik het totaalcijfer iets naar beneden haal. Want ook al is het een verplichte aankoop voor mensen die het origineel niet hebben, het is geen verplichte aankoop geworden voor fans en gamers reeds in het bezit van MvsC3, en dat had het nu net wel moeten zijn.
Deze review is geschreven door Jeroen Knop
Oordeel Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (PS3)
- Graphics 90
- Gameplay 90
- Originality 70
- Sound 90
- Replay 70
- Eindcijfer 75