Sommigen van jullie vroegen of ik achteraf wat meer kon vertellen over het onderzoek en de resultaten. Na jullie massale hulp, maak ik daar voor de geinteresseerden natuurlijk even tijd voor. Heb je hier geen interesse in, dan kan je direct naar het einde van deze post scrollen om meer te weten te komen over wie er heeft gewonnen!
Doel van het onderzoek
Mijn scriptie heeft betrekking tot het fenomeen dat veel consumenten prijsvergelijkingssites bezoeken om de laagste prijs te vinden, maar dat men vaak niet voor de laagste prijs gaat. Althans, dat is wat wij achter de schermen zien. Natuurlijk zijn er altijd de diehard koopjesjagers, maar veel gaan ook voor de twee- of drie-na laagste prijs of zelfs een winkel die bijna onderaan staat. Waar zit hem dat nu precies in?
Er zijn op een prijsvergelijkingssite diverse factoren die dit kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld, buiten de prijs, aan het shopsurvey cijfer, je wilt ten slotte zeker er van zijn dat je bestelling zonder enige problemen verlopen. Maar ook keurmerk, levertijd, verzendkosten en zelfs de winkel zelf kunnen allemaal invloed op je aankoopbeslissing hebben. Maar de vraag is welke nu het belangrijkste zijn in je beslissing en welke zouden we nog aan Budgetgaming moeten toevoegen?
Mijn onderzoek gaat over de aankoopbeslissing en wat daar effect op heeft en in welke mate. Er is momenteel weinig bekend over hoe de aankoopbeslissing op een prijsvergelijkingssite precies in zijn werk gaat. Enkelen van jullie vroegen waarom er niet de optie bij zat waarbij je ‘nee, ik koop bij geen van deze winkels’ was vermeld. De reden hiervoor was dat je in het scenario al eigenlijk de beslissing had gemaakt dat je de game online wilde kopen, je moest alleen nog beslissen bij welke winkel. Dat is dan ook wat jullie deden in de 18 sets van vier winkels. De 18 winkels hadden verschillende attributen die we niet zo maar willekeurig hebben gekozen. Met softwareprogramma SAS is er een zogenaamd Choice-Based Conjoint schema gemaakt zodat elke keuzeset in balans is en er bijvoorbeeld niet één keuze duidelijk beter is dan de rest. Daarnaast konden we zo achteraf achterhalen aan de hand van welke factoren je je beslissing maakte.
Enkele resultaten uit het onderzoek
Uit de survey zijn diverse interessante resultaten gekomen. Ik ben nog bezig met een verdere analyse, maar uit de eerste ronde is in ieder geval gebleken dat (Naast het feit dat Uncharted 4 en Fallout 4 erg populaier waren) er ongeveer drie typen Budgetgamers zijn: De prijsbewuste Budgetgamer die altijd voor de laagste prijs gaat, de gebruiksgemak Budgetgamer die zijn game zo snel mogelijk in huis wil hebben en de Budgetgamer die kiest voor zekerheid. Bij deze Budgetgamer is het van belang dat een winkel een goed cijfer heeft, zodat deze nagenoeg verzekerd is van een goede afloop. Opvallend is echter dat de gebruiksgemak Budgetgamer het grootste segment blijkt te zijn. Er zijn dus meer Budgetgamers die levertijd belangrijk vinden, dan de prijs. Natuurlijk als zowel levertijd snel is en de prijs laag, wordt voor die optie gekozen. Maar stel dat je moest kiezen tussen of een lage prijs, of snelle levertijd, dan kiest de meerderheid dus voor snelle levertijd. Dit is helemaal opvallend omdat op dit moment levertijd nog niet op Budgetgaming wordt vermeld. Hier moeten we dus op Budgetgaming ook eens naar gaan kijken om dit toe te voegen. Op de tweede plaats komt de prijs en op de derde de recensiecijfers qua belangrijkheid.
Ook kwamen er allemaal goede ideeën voort uit jullie feedback, we zullen kijken wat we allemaal door kunnen en gaan voeren. Opvallend was wel dat diverse nog steeds graag een wishlist zouden willen zien. Het is goed dat deze Budgetgamers dit vermelden, want dit toont dat we hier wat meer aandacht aan moeten geven. Voor die Budgetgamers die hun games willen tracken
hebben we goed nieuws, want de wishlist is in je profiel rechtsboven te vinden. In elk gameprofiel staat onder de boxart een ikoontje waar je op kunt klikken om vervolgens aan te geven voor welk bedrag je de game max wilt kopen. Zo blijf je op de hoogte wanneer de prijs onder jouw wensprijs valt.
In ieder geval heb je nu een wat beter idee gekregen van wat er zoal uit al jullie enquetes is gekomen, al moet er nog wel wat gedaan worden, staat op 1 september de planning om uiteindelijk af te studeren. Hopelijk gaat dat allemaal straks als gepland, aan jullie ligt het in ieder geval niet wat dat aangaat!
Bekendmaking winnaars
Dan is het nu tijd geworden om de winnaars bekend te maken van de gratis games naar keuze en natuurlijk de 5 bol.com waardebonnen! Echter niet elke winnaar heeft zowel zijn mailadres als Budgetgamingnaam vermeld, daarom staan hieronder soms volledige namen ipv nicknames.
De Budgetgamers die een game naar keuze mogen uitzoeken zijn geworden:
Game naar keuze
Ramon NL
Leroy vd Hout
Tot slot de winnaars van een bol.comwaardebon:
Masterofwar
Darick1993
Jelle Jansen
Nick Verdonschot
Chiilias
Gefeliciteerd winnaars! Er wordt binnenkort contact met jullie opgenomen!
Bekendmaking winnaar Goodiemaandag
Verder hebben jullie ook nog de winnaar tegoed van Goodiemaandag, dit is geworden:
Van harte gefeliciteerd winnaars! Heb je niet gewonnen? Dan niet getreurd, want er komen binnenkort alweer nieuwe prijsvragen aan, daarnaast gaan we in augustus nog een wenslijst prijsvraag houden, meer informatie hierover volgt te zijner tijd. Ook bestaat de kans dat binnenkort een collegastudent nog wat vragen heeft waarbij we prijzen gaan vergeven. Hij doet ook zijn onderzoek gebaseerd op Budgetgaming. Daarnaast is er maandag weer een goodiemaandag. Kortom, nog genoeg te doen!