Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Dragon Ball Z: Budokai HD Collection (PS3)
70 100 1

Review Dragon Ball Z: Budokai HD Collection (PS3)

Rond de wisseling van het millennium bereikte Dragonball Z (DBZ) in Nederland het toppunt van zijn roem. De animatieserie was iedere dag op meerdere zenders te zien en er kwam ieder jaar een game uit. Verder waren er actiefiguren, stripboeken en werd er al gefluisterd over een echte DBZ film. Het populairst was de tekenfilmserie. Deze was –net zoals Pokemon trouwens- al jaren populair in Japan, maar nooit echt opgepakt door een Westers publiek. Maar rond 2000 brak DBZ keihard door en leek iedereen gegrepen door de avonturen van Goku, Piccolo en andere kleurrijke figuren.
Het succes van de serie heb ik nooit kunnen verklaren en voor mensen die de serie niet kennen kan ik het alleen beschrijven als Goede Tijden, Slechte Tijden met gevechten en aliens. Nu zijn we alweer 10 jaar verder. In deze jaren komen er nog steeds jaarlijks DBZ games uit, maar deze worden steeds meer voorspelbaar. En die film kwam er uiteindelijk ook, maar laten we ons maar op de game richten.


Overeenkomsten
Vanwege de DBZ-rage konden games natuurlijk niet achterblijven. De DBZ Budokai HD collectie bestaat dan ook uit Playstation 2/Gamecube game DBZ Budokai (2002) en Playstation 2 game Budokai 3 (2004). Tussen deze twee games door is in 2003 ook nog Budokai 2 uitgegeven, maar die zijn ze vergeten in de HD collectie te plaatsen.  Beide games hebben twee hoofdmodi: een verhaal en een toernooi modus. Voordeeltje voor deze reviewer: in beide games zijn beide modi bijna identiek. Ik hoef dus maar eenmaal te vertellen dat de verhaalmodus het verhaal vertelt van Goku, de legendarische Super Saiyan, en zijn strijd tegen vele schurken. Budokai 1 begint bij de Saiyan serie en eindigt na het gevecht tegen Cell. Budokai 2 plakt daar nog de verhaallijn van Majin Buu en Broly serie. Naast de verhaallijn van Goku biedt Budokai 3 de optie om met andere karakters delen van de verhalen na te spelen. Goku’s lijn blijft echter de meest uitgebreide. Door de vele overeenkomsten is het spelen van deel 1 en 3 achter elkaar niet aan te raden: behalve de graphics verschillen de games praktisch niet. Budokai 3 heeft wel een open wereld, waardoor je missies kunt afwisselen met het speuren naar capsules. Deze capsules laten je nieuwe moves aanschaffen voor de toernooi modus, wat in deel 1 met kaarten gebeurd.

 

Verschillen
Het grootse verschil tussen de twee games zit hem in de graphics en de aanwezige vechtersbazen. Budokai 1 hanteert een simpele cartooneske stijl. Dit is in overeenstemming met de game; een wat simpele vecht game. Budokai 3 heeft een cell-shaded look en veel diepere mogelijkheden. Qua karakters heeft de eerste Budokai 23 verschillende vechters en Budokai 3 kent er twee keer zoveel: 46. Deze vechters zijn te verdienen in de verhaalmodus en daarna te gebruiken in de toernooi modus. In de toernooi modus vecht je 1 tegen 1 in een ring. Winnen kan door je tegenstander uit de ring te werpen of zijn kracht op nul te krijgen. Behalve dat je in Budokai 3 meer figuren krijgt voorgeschoteld, is het veel moeilijker op de tegenstander uit de ring  te werpen, wat het spel zeer ten goede komt.   

Compilatie
Inhoudelijk zorgen de twee games in deze collectie niet voor verassingen. De Budokai games waren de grondleggers van de 3D DBZ fighting games. Echter, de combinatie van Budokai 1 en 3 voelt niet als een complete, nostalgische verzameling. Het gemis van deel 2, en zijn verzamel modus, is zeker merkbaar. Ook heb je als verzamelaar of fan met deze collectie nog steeds niet je collectie compleet; moet je toch nog naar de PS2 versie van deel 2 op zoek. Ik zou de game dan ook meer beschrijven als een compilatie van twee games. Helaas lijken deze games ook nog zo op elkaar, dat je ze niet naast of na elkaar zult spelen. Sterker nog: in tegenstelling tot Sly of Jak 1,2 & 3, maakt Budokai 3 het spelen van zijn voorganger feitelijk overbodig. Waarom zou ik alle 23 vechters willen verzamelen, als ik dezelfde 23 vechters en nog eens 23 extra figuren kan gaan zoeken in de andere game? Alleen voor de trophies lijkt me.

 

Waar voor je geld?  
Budokai 1 speel je in een paar uur uit, en aangezien je dezelfde ontsluitbare figuren in deel 3 aantreft, kun je jezelf de moeite besparen om dit voor deel 1 te doen. Budokai 3 werd in zijn tijd geprezen en is nog steeds een zeer goed speelbare game. Helaas wordt je in de storymode geconfronteerd met Quick Time Event onderdelen (destijds een manier om technische en grafische hoogstandjes te tonen op een beperkte engine), maar al met al is Budokai 3 nog steeds een leuke, simpele en vermakelijke game die te verdiepen is door er veel tijd en oefening in te steken. Naast beide hoofdmodus is er nog een offline multiplayer modus, waarmee  alleen Budokai 3 de aanschaf van deze game voor een redelijke aankoopprijs al waard is. Verwacht alleen geen collectie, maar schaf deze game aan voor de kracht van budokai 3 en de nostalgie van deel 1.

Conclusie
Had deel 2 ook nog op het schijfje geperst was de game een goede balans geweest van nostalgie, verzamelen en vechten. Nu ontbeert de game afwisseling en heeft een zeer geringe verzamelwaarde. Voor fans van deze serie zal dat steken, maar zij hebben waarschijnlijk de games allang tegen een zachte prijs voor de PS2 of Gamecube opgepikt. Mensen die “vers” geïnteresseerd zijn in een fighting game kunnen deel 1 overslaan en meteen aan deel 3 beginnen, die dan mogelijk toch wat schril afsteekt bij de moderne fighting games. Het geven van een cijfer valt me dan ook zwaar, net zoals ik niet weet wie precies de doelgroep voor dit spel moet zijn. Nergens scoort de DBZ collectie dan ook een onvoldoende, maar blinkt ook nergens uit. Voor een zacht prijsje is de game goed voor een avondje lol, niets meer, niets minder. Goku had meer verdiend, nadat hij de wereld al zo vaak heeft moeten redden. Een combinatie met de Tenkaichi serie of Sagas was interessanter geweest en had de waarde van de game zeker oppompt. Het totaal product is dan uiteindelijk niet zo van Goku’s niveau, maar meer dat van Krillin.

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.  

 

Oordeel Dragon Ball Z: Budokai HD Collection (PS3)

  • Graphics 70
  • Gameplay 70
  • Originality 60
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 70

Aantal keer bekeken: 9323 

Laagste prijzen voor Dragon Ball Z: Budokai HD Collection (PS3)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Denzel
Denzel ( 31 ) 12-11-2012 19:02
Wat een nostalgie weer! Die gouden oude tijd dat we nog naar DBZ keken op Cartoon Network! En dit waren de eerste games die de naam Dragonball Z eer aan deden!
avatar van Lemmingwings
Lemmingwings ( 299 ) 13-11-2012 15:16
Budokai 3 is volgens mij in alle opzichten een verbetering op de eerste, en het heeft voor mij dus ook geen zin om deel 1 opnieuw te spelen. Als ze nou Budokai 3 en Tenkaichi 3 op 1 disc gezet hadden
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 13-11-2012 18:38
Quote:
Wat een nostalgie weer! Die gouden oude tijd dat we nog naar DBZ keken op Cartoon Network! En dit waren de eerste games die de naam Dragonball Z eer aan deden!
je vergeet super nintendo die had ook al dragonball games die leuk waaren
avatar van Clamticore
Clamticore ( 4457 ) 16-11-2012 23:36
Quote:
Als ze nou Budokai 3 en Tenkaichi 3 op 1 disc gezet hadden
Lijkt mij ook een stuk beter plan.
avatar van Meanie
Meanie ( 441 ) 30-11-2012 12:05
Is de story-mode een beetje leuk om te spelen? Ik houd niet echt van vechten alleen, dus de tournament mode is niks voor mij.
Ik heb me wel vermaakt met (emulatie) SNES en GBA spellen van DBZ (zoals buu's fury) dus als de storymode leuk is dan wel ik deze misschien wel voor de ps3 aanschaffen.
avatar van Killa-Eyez
Killa-Eyez ( 7 ) 16-02-2013 19:09
Quote:
Als ze nou Budokai 3 en Tenkaichi 3 op 1 disc gezet hadden
Budokai 3 kan achterwegen gelaten worden. Het combat systeem is in Tenkaichi in alle opzichten velen malen beter vind ik. Vooral in 2 zijn deze optimaal. In 3 zijn ze een beetje overboord gegaan met de speed teleports imo.