Voor de casual gamer
Het mooie van F1 2017 is dat het een racegame is die door iedere liefhebber van racegames te spelen is. De meer casual gamer, die het liefst zonder al te veel gedoe een Grand Prix wil rijden, kan bijvoorbeeld heel makkelijk een race starten en binnen enkele seconden al aan het racen zijn. De Grand Prixs kunnen daarbij geheel naar smaak ingericht worden. Van alleen een korte race tot een volledig raceweekend inclusief trainingssessies, uitgebreide kwalificatie en opwarmronde. Tevens kan er naar hartenlust gespeeld worden met de driving aids, zoals drive assist en break assist. Als beginner is het absoluut aan te raden om die aan te zetten, want anders staat je F1-bolide binnen de kortste keren op drie wielen naast de baan. En mocht het toch misgaan dan is er altijd nog de flashback-optie die je terug op de baan plaatst, enkele seconden voordat het misging. Het resultaat is een makkelijk op te pakken game, met de potentie om een groot publiek tevreden te stellen.
Voor de harcore gamer
Maar om F1 2017 af te doen als een racegame voor de casual gamer, nee. Dan doe ik de game echt tekort. Ook de serieuze (race)gamer kan namelijk ruimschoots zijn of haar race-skills aanboren. Niet enkel door alle hulpmiddelen uit te schakelen en volledige Grand Prix-weekenden te rijden, maar vooral door alle opties die je krijgt om aan de auto te prutsen en het team aan te sturen. Dit gebeurt allemaal in de carrièremodus, waarbij je ontwikkelingspunten verdient door te racen en opdrachten te voltooien. Die punten kan je daarna gebruiken om upgrades uit te voeren aan je auto.
Er zijn meer dan honderd onderdelen aan je auto te verbeteren, waarbij je zelf bepaalt of er bijvoorbeeld gewerkt moet worden aan de snelheid van de auto of juist aan de grip op de weg. In de carrièremodus kreeg ik soms wel het idee dat ik hier niet alleen de rol van coureur vervulde, maar ook die van teammanager en technicus. Dit voelde nog weleens overweldigend, juist omdat ik me vooral wil focussen op het racen zelf en het zo goed mogelijk inzetten van mijn Formule 1-wagen. Gelukkig heeft Codemasters hier diverse shortcuts voor ingebouwd, waarbij de game je bijvoorbeeld een voorstel doet over welk onderdeel van je wagen je zou moeten upgraden.
Stukje historie
Ook nieuw in F1 2017 zijn de historische racewagens waarmee je mag gaan rijden. Denk aan iconische Ferrari's en McLarens die in de afgelopen decennia hoge ogen hebben gegooid in de Formule 1. Je krijgt de mogelijkheid om zelf achter het stuur van deze klassieke racemonsters te kruipen en te ervaren hoe deze zich laten besturen. Het viel mij op dat dit over het algemeen nog helemaal niet zo tegenvalt en dat ze soms zelfs makkelijker te besturen zijn dan de bolides van dit seizoen.
Daarnaast is er dit jaar een modus met challenges toegevoegd, waarin Codemasters steeds nieuwe events zal toevoegen die slechts een beperkte tijd beschikbaar zijn. Hierbij word je in een scenario gezet en moet je proberen om een specifieke opdracht uit te voeren. De uitdaging die tijdens de review-periode actief was, plaatste mij in de Red Bull van Daniel Ricciardo. Op het moment dat de uitdaging begint, rijd je op de vierde plek met nog maar een paar rondjes te gaan en de opdracht is om als eerste over de finishlijn te komen. Deze modus is net als de toevoeging van de klassieke wagens niet dé reden om F1 2017 in huis te halen, maar het biedt een leuke afwisseling ten opzichte van de standaard races.
Geen geluid
Hoewel ik behoorlijk enthousiast ben over F1 2017 zijn er toch een paar minpunten die ik niet onbelicht wil laten. Zo kwam ik tijdens het spelen nog behoorlijk wat bugs tegen. Sommige waren enkel vervelend, zoals het wegvallen van het racegeluid tijdens een kwalificatierondje. Andere bugs zorgden ervoor dat ik echt niet verder kon spelen. In de event-modus kreeg ik bijvoorbeeld de opdracht om een pitstop te maken, maar een bug maakte het onmogelijk om de pitstraat in te rijden waardoor ik het event niet kon voltooien. Hopelijk komt Codemasters dus snel met een patch om deze foutjes te herstellen. Grafisch ziet de game er in principe prima uit, maar persoonlijk verwacht ik eigenlijk meer van een racegame. Zeker omdat ik de game op een zeer behoorlijke pc speelde met bijna alle grafische toeters en bellen op maximum.
Conclusie
F1 2017 is geen perfecte racegame, maar wel eentje die ik iedere raceliefhebber aan kan raden. Of je nou een F1-fan bent die bijna nooit een game speelt of juist een racegame-liefhebber die bijna niets van Formule 1 weet. Met F1 2017 zul je zeker plezier hebben. De game is bijzonder uitgebreid met veel modi, instellingen en mogelijkheden, zodat je de game precies kan spelen zoals jij dat wilt. Mocht de Red Bull van Max het dan weer eens af laten weten tijdens een Grand Prix, dan is F1 2017 een prima manier om te laten zien wat Max had kunnen bereiken met een werkende auto.
Deze review is geschreven door Kevin Blokland.
Oordeel F1 2017 Special Edition (PC)
- Graphics 75
- Gameplay 80
- Originality 80
- Sound 90
- Replay 85
- Eindcijfer 82