Go! Sudoku. Je zal er inmiddels zeker wel iets over hebben gehoord. Het is een puzzel game, en daar moet je van houden. Een mening over de game is ook erg simpel: Hou je van denken en puzzelen, dan is de game absoluut de aanschaf waard. Hou je hier compleet niet van, begin er dan niet aan. Althans, probeer het, maar waarschijnlijk zal je het niet zo boeiend vinden. Laat ik voor de lezers die niet bekend zijn met Sudoku even uitleggen wat het spel eigenlijk inhoudt.
Elk level in Go! Sudoku speelt zich af in een veld met negen blokken. Deze staan over het beeldscherm verdeeld in drie rijen, met in elke rij uiteraard drie blokken. Deze blokken zelf zijn ook nog eens verdeeld in negen vakjes. Ook deze zijn verdeeld in rijen van drie. Zo krijg je dus automatisch een complete horizontale of verticale rij met in totaal negen vakjes, en ook nog eens blokken waar je negen vakjes in zult vinden. In deze vakjes staan al een paar cijfers, aan jou de taak om de missende cijfers in te vullen. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als het klinkt. In elk blok zal je maar één keer hetzelfde cijfer in mogen vullen. Ook zal er in elke complete rij maar één keer hetzelfde cijfertje voor mogen komen. Vanaf dit punt zal je je hersens aan het werk moeten zetten, want het gaat niet makkelijk worden. Althans...
Simpel
Vanaf het moment dat ik daadwerkelijk begon met spelen was ik er al uit; het spel is veel en veel te makkelijk. De makers van de game hebben besloten er een notitie systeem in te bouwen, dit is iets dat zeker niet nodig was geweest. Het haalt de moeilijkheidsgraad van de game zo enorm omlaag, dat het bijna niet meer leuk is om te spelen. Je kan elk vakje noteren met een klein cijfertje om zo aan te geven dat het desbetreffende cijfertje daar nog wel eens zou kunnen staan. Uiteraard zullen er steeds meer afvallen tot je uiteindelijk maar één cijfertje overhoudt Dit verandert het spel in een soort turf-race waar je niet meer bij na hoeft te denken. Het complete puzzelconcept is verdwenen en zelfs je kleine broertje zou het kunnen spelen. Het leukst is om traditioneel zonder notities te spelen. Dit kan je niet uitzetten, maar je kan jezelf wel voornemen geen gebruik te maken van deze functie.
Rustig puzzelen
Ondanks dat de game het je soms erg gemakkelijk kan maken is Go Sudoku een vermakelijk spel. De grafische ondersteuning en het geluid werken hier ook aan mee. Natuurlijk koop je een puzzelspel niet voor de beelden, maar de developer kan het op grafisch gebied wel zo in elkaar zetten dat het zorgt voor rust en kalmering tijdens het puzzelen, net als bij Lumines. In Go Sudoku is dit uiterst aangenaam gelukt. Je kan kiezen uit een aantal thema’s die de achtergrond van je puzzels zullen veranderen. Het gevolg is een uiterst rustige en niet afleidende sessie waar je je compleet kan laten gaan in de honderden cijfertjes. Die cijfertjes zijn ook nog eens redelijk groot in beeld gebracht zodat je geen rijen en/of cijfertjes door elkaar heen haalt. Het is duidelijk te zien dat de makers veel aandacht hebben besteed aan het creëren van een aangename sfeer die de puzzelaars zullen weten te waarderen.
Meerdere puzzelaars
Dan iets nieuws in de gehele geschiedenis van het Sudoku spelletje. Een multiplayer. Er is niet alleen gedacht aan een simpel één tegen één spelletje, maar er zitten meer modes in de game verwerkt. De eerste is niet direct met of tegen iemand anders. Ben jij in het bezit van Go Sudoku, en is er iemand in de nabije omgeving die ook een PSP bezit, dan kan jij vijf puzzels uploaden naar zijn PSP die hij net zolang kan spelen tot hij zijn PSP uitzet. Altijd leuk om even te kijken of je dit eeuwen oude Japanse spelletje boeiend vind. Ook is het natuurlijk mogelijk om vier PSPs aan elkaar te koppelen en lekker een aantal puzzeltjes te spelen. Dit is helaas niet veel boeiender dan de singleplayer. De laatste en werkelijk meest trieste optie is om de PSP door te geven. Wil je samen puzzelen kan je beter de singleplayer met z’n tweeën gaan spelen. Dat is evenveel plezier alleen half het werk.
Liefde
Toen ik eenmaal een aantal uur in het spel had doorgebracht wist ik dat mijn geld wijs had besteed. Niet alleen blijft het spel lang vermaken, er zitten ook leuke extra’s in de game die het pakket compleet maken. Denk aan downloadable content. Het lijkt me onlogisch, maar als je alle 1000(!) levels hebt uitgespeeld kan je nog een aantal pakketten met extra levels downloaden. Dit is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Ook is er de mogelijkheid je eigen foto’s als achtergrond in te stellen. Het zijn dit soort kleine dingetjes die ik juist weet te waarderen in een game. Om het nog liever te maken heeft Sony de game voor 30 euro in de schappen gelegd zodat je al dit plezier voor een zacht prijsje in huis kan halen.
Conclusie
Go! Sudoku is een prima puzzel game geworden. Hij is echter ook wat simpel. Dit is te verhelpen door je eigen regels op te stellen, maar niet veel mensen zullen dit doen. Alsnog bied het spel genoeg vermaak om je een aantal uren zoet te houden. Ook heeft de developer genoeg aandacht besteed aan de dingen buiten het puzzelen om. Geslaagd project? Ja, zonder twijfel. Mijn tip: Naar de winkel rennen en puzzelen maar!
Oordeel Go! Sudoku (PSP)
- Graphics 70
- Gameplay 80
- Originality
- Sound 70
- Replay 85
- Eindcijfer 78