Kingdom Come: Deliverance is een singleplayer open wereld RPG die ontwikkeld is door het Tsjechische Warhorse Studios. De game speelt zich af in het Tsjechië van de vroege 15e eeuw, toen dat nog de Bohemen heette. Je speelt als Henry, een simpele smidszoon, die verzeild raakt in een oorlog die meer impact heeft dan je van tevoren ooit had kunnen inbeelden.
Omdat dit een realistische game is zul je dan ook geen draken, magie, heksen of andere ongein tegenkomen. Dit voelt in het begin juist wat onnatuurlijk, omdat je tegenwoordig zo gewend bent om fantasy figuren tegen te komen in epische zwaardvechtgames gebaseerd op middeleeuwse taferelen. Gelukkig is dit gemis van korte duur, want de sfeervolle game zorgt er binnen de kortste keren voor dat je je helemaal in de échte Middeleeuwen waant.
Vechten of uitpraten?
En als je denkt aan de Middeleeuwen, dan denk je natuurlijk ook aan ridders, harnassen, paarden en zwaarden, die allemaal aanwezig zijn in de game. Wil je je zin krijgen, dan is een zwaardgevecht een goede optie. Er zijn echter ook totaal andere manieren om je doel te bereiken. Probeer bijvoorbeeld iemand om te praten, zodat je spreekvaardigheid omhoog gaat en je de volgende keer nog sneller iemand om jouw vinger weet te winden. Of probeer het item wat je nodig hebt juist te stelen. Of over te kopen. Het kan allemaal in Kingdom Come: Deliverance. Het maakt de game lekker gevarieerd en geeft je het gevoel dat je over een enorme keuzemogelijkheid beschikt. Want op momenten dat je faalt op de ene manier, weet je altijd wel een andere manier te verzinnen om tot een oplossing te komen.
Wel weet de game je altijd weer naar een bepaalde vaste gebeurtenis te leiden, ongeacht de route die je neemt. Want in de poging om de game zo realistisch mogelijk te maken, zijn er gewoon bepaalde gebeurtenissen die écht moeten plaatsvinden, omdat dat zo in de geschiedenisboeken staat. Dus ook al heb jij een heel andere tactiek dan een ander, jullie zullen allebei hetzelfde einde krijgen.
Gevechten zijn in eerste instantie moeilijk, het duurt namelijk even voordat je het zwaardvechten onder de knie hebt. Maar zodra je het eenmaal doorhebt, kun je gemakkelijk meerdere vijanden tegelijk aan. Ook andere aspecten van de game zijn lastig om meteen op te pikken, zoals lockpicking, onderhandelen, potions maken, zakkenrollen, noem maar op. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt en hoe minder frustrerend en tijdrovend deze klusjes zijn. En ook met de toevoeging van vaardigheidsboeken en perks kun je veel van deze vaardigheden veel sneller en efficiënter uitvoeren.
De duistere kant van de middeleeuwen
Net zoals ik niet slechts een rooskleurig beeld kan schetsen van de Middeleeuwen – het waren immers ook zeker donkere tijden – kan ik dat ook niet van Kingdom Come: Deliverance, hoe graag ik het ook zou willen. Er is namelijk nog van alles mis aan de game. Laat ik beginnen met de bugs en glitches, die ervoor zorgen dat je bepaalde quests gewoon niet kunt voltooien of starten en je soms hele stukken opnieuw moet spelen.
Dit laatste is extra vervelend vanwege een bewust gemaakte keuze van Warhorse Studios over het opslaan van je voortgang in de game. Je kunt namelijk maar op beperkte plekken opslaan – en het automatisch opslaan gebeurt ook maar zelden – waardoor je bijvoorbeeld niet snel even je game kunt afsluiten. Je kunt overigens wel gebruikmaken van zogenaamde Saviour Schnapps, waardoor het dan weer wel kan, maar vooral in het begin zijn die nogal schaars. Door deze keuze moet je, wanneer je tijd beperkt is, goed nagaan waar je wel en niet aan kunt beginnen; iets waar we tegenwoordig niet meer aan gewend zijn.
Iets anders waar in games tegenwoordig nog maar amper aandacht aan wordt besteed, is dat je jezelf van voedsel moet blijven voorzien, anders ga je dood. Je hebt minder uithoudingsvermogen als je al een tijd niet meer hebt gegeten. Of je kunt minder goed zwaardvechten als je juist te veel hebt gegeten. Verder moet je genoeg slapen, en zelfs je kleren en jezelf wassen. Anders gaat je charisma naar beneden. Soms is het even vervelend, maar het draagt zeker bij aan het realisme.
De bugs vallen op de pc (waar deze review op gebaseerd is) wel mee, op de PlayStation 4 en Xbox One moet dit erger zijn, maar bijvoorbeeld op een PlayStation 4 Pro al weer minder. De één heeft er ook meer last van dan de ander. Desalniettemin is het jammer dat een redelijk grote game als Kingdom Come: Deliverance last heeft van bugs, maar bedenk ook dat Warhorse Studios slechts een kleine studio is en deze game begon als Kickstarter. En er worden gelukkig nog steeds genoeg patches uitgebracht om de game van zoveel mogelijk bugs te ontdoen.
Het romantische beeld van de Middeleeuwen
Want de glitches daargelaten overtuigt het geheel zeker, want wat een prachtige game is Kingdom Come: Deliverance geworden. De graphics zijn misschien niet van heel hoogwaardig niveau, maar het is de algehele sfeer die de game zo fijn maakt en je er helemaal in zuigt. De landschappen, kastelen, kostuums, de kaart die in mooie middeleeuwse tekenstijl is nagemaakt en de personages: het draagt allemaal bij aan een fantastische, algehele ervaring. Aan elk detail is wel gedacht.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de muziek, welke prachtig is uitgevoerd en helemaal tot zijn recht komt. Of het feit dat alle personages waar je mee kunt praten ook daadwerkelijk ingesproken stemmen hebben. Het niveau van deze stemmen varieert nogal, maar het is zeker een goede zet van de studio om iedereen een stem te geven. Het draagt namelijk veel bij aan het realisme van deze game.
Conclusie
Al met al is Kingdom Come: Deliverance voor mij persoonlijk geslaagd te noemen. Vooral de specifieke sfeer die wordt neergezet overtuigt, door de prachtige gebouwen, kastelen, personages, muziek, noem maar op. Je moet wel echt door de glitches heen kunnen kijken, want deze halen je vaak even uit je element. Voor de geduldige gamer moeten de bugs ook geen probleem zijn, maar juist een vorm van uitdaging. De minder geduldige gamer moet deze game dan ook nog even links laten liggen, tot het moment dat de meeste bugs er uit gepatcht zijn. En ook dan moet de minder geduldige gamer zichzelf afvragen of deze game überhaupt wel geschikt is, met zijn vele leercurves, weinige mogelijkheden om op te slaan en het soms veel aanwezige routinewerk. Maar behoor je wel tot de groep der geduldigen, dan is Kingdom Come: Deliverance zelfs op dit moment al zeker zijn geld waard.
Deze review is geschreven door Lisa Halman.
Oordeel Kingdom Come: Deliverance (PC)
- Graphics 70
- Gameplay 70
- Originality 85
- Sound 90
- Replay 70
- Eindcijfer 77