Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Lost in Blue (NDS)
82 100 1

Review Lost in Blue (NDS)

Helemaal alleen, verloren in de helderblauwe zee. Moederziel alleen met geen onderdak, geen eten en geen medemensen om je heen. Aangespoeld op een tot de verbeelding sprekend tropisch eiland. Hoe red je jezelf uit deze situatie? Wat ga je doen om te overleven? En hoe kom je er weer af? HELP!!

Je spoelt aan op een onbewoond eiland, met als enige wapenfeit de drang om te overleven. Een drang die bij veel mensen het beste bij hun naar boven haalt. Fanatieke aanhangers en volgers van Expeditie Robinson weten waar ik het over heb. Een aantal mensen worden met minimale middelen op een eiland gedropt, waarna ze op eigen kracht moeten zien te overleven. Wat er dus kort op neer komt dat men binnen ‘no time’ voor de eerste levensbehoefte moet zorgen; Water, voedsel en onderdak. Dit samen genomen met de persoonlijke problemen, strubbelingen en heimwee naar huis zorg voor zeer vermakelijk kijkbuis materiaal.



Iedereen heeft er wel eens over gefantaseerd om aan te spoelen op een onbewoond eiland, waar de flora en fauna nog ongerept is, waar je een frisse neus kan halen zonder dat je longen direct worden geasfalteerd door een te grote hoefheelheid roet in de lucht en waar je in je blote piemel rond kan huppelen terwijl je blote voeten het warme, mulle zand beroeren. Ben jij het persoon die met weemoedige gevoelens aan dit soort sprookjesachtige taferelen denkt? Dan is Lost in Blue de perfecte uitkomst voor jou.

In Lost in Blue spoel jij namelijk aan op zo’n excentriek, onbewoond eiland. Waar je vandaan komt? Wat er is gebeurd? Waar je bent? En wat je naam is? Dat is voor jou een groot vraagteken. Met het zeewater nog aan je oogleden vastgekleefd krabbel je overeind uit het modderige zand. Verbaast kijk je om je heen, terwijl je het zand van je broek slaat en je de ogen wakker wrijft. Waar ben je? Voor je ligt een onbekend, nog nooit eerder gezien stuk bos, terwijl achter jou de helder blauwe zee zover reikt als het oog kan zien. De maag knort als een kudde hongerige varkens en zonder jezelf verdere vragen te stellen ga je op zoek naar iets te eten. Het dierlijk instinct om te overleven kruipt in minuut 1 al bij je naar boven.

Na een korte wandeling over het strand en bos vind je al snel wat te eten. Het is niet veel, maar met een aantal kokosnoten, wat zeewier en een enkel schelpdier is het goed vertoeven op het eerste gezicht. Helaas kun je, in eerste instantie, alleen genieten van de kokosnoten. Rauwe zeewier en schelpdieren gaan niet door het mondje. Dus na het verorberen van wat kokosmelk, om zodoende je gemoedstoestand te herstellen, ga je snel op zoek naar onderdak. Het begint al te schemeren en een zacht briesjes over je nog natte kleren zorgt voor de koude rillingen over je rug. Terwijl je op zoek gaat naar een schuilplaats raap je her en der wat twijgjes en boomschors op, je moet toch ergens vuur van maken zodadelijk. Na een lange, zware en slopende tocht zie je in de holst van de nacht een spelonk in de berg. Kordaat en behoedzaam glijd je naar binnen. Wat een verademing, eindelijk onderdak en wat is dat? Een dekbed van heerlijk zacht mos? Wat zal ik zodadelijk lekker slapen.


Sodeju, wat een lekker mokkeltje!


Alleen het is zo koud en donker in deze grot. Hoe moet ik dat oplossen? Ah, dit lijkt mij de perfecte plaats om een vuurtje te stoken. Eerste even de vieze, natte modder van de grond vegen met de stylus, om daarna mijn twijgjes en boomschors uit de tas te pakken. Na een korte cursus te hebben gevolgd op Discovery kan je op primitieve wijze een vuurtje stoken. Draai met een stokje tussen je handen over een stuk droog boomschors -met de L en R knop- en zorg ervoor dat het houtje begint te roken en gloeien. Blaas vervolgens als een bezetene in je microfoon en zorg ervoor dat er een vuurtje aanwakkert. Zo, nu kunnen eindelijk mijn kleren drogen en wat is het lekker warm. Ik ga meteen wat eten maken, echter stuit je direct op het volgende probleem. Zoals vele van jullie weten kunnen mannen niet koken, net als in dit ‘geëmancipeerde’ spel.

Dat is lekker dan. Zit je daar met je schelpjes, zeewier en kokosnoten kan je er nog niets mee. Op een lege maag en met een droge bek van het zeewater ga je uit armoe maar het eiland verkennen. Onderweg vind je nog wat twijgjes, het vuur blijft immers niet altijd branden, en kom je her en der nog wat te eten tegen. Met een goed gevulde rugzak vol eten, waar je voorlopig niets mee kan, kom je terecht op een ander strandje. Een strandje waar je al snel je benen breekt over een defecte roeiboot, maar, nog nog belangrijker, er ligt naast die roeiboot een andere drenkeling. Na een paar venijnige ‘bitchslaps’ ontwaakt ze. Inderdaad een ze, zou daar een romantische liefde uit voort kunnen bloeien? Het begin is in ieder geval niet goed, want zonder dat je er erg in hebt trap je haar bril kapot. Zonder bril kan het arme wicht helemaal niets zien en zul jij haar het gehele spel moeten begeleiden. Maar voordat het zover is zullen wij eerst snel naar de grot moeten gaan, het wordt alweer donker. Onderweg pik je nog snel wat te eten mee en nog voor de nacht valt arriveer je in je veilige grot.


Maak je eigen vuur en vang je eigen eten.


Daar aangekomen gooi snel wat takjes op het vuur, deze was immers alweer bijna uit gegaan, en zonder dat je erom vraagt stelt je nieuwe ‘liefde’ voor om voor je te gaan koken. Kijk, zo willen wij het zien. Je geeft haar de nodige ingrediënten en binnen de kortste keren heeft ze een heerlijke, licht verkolde en aangebrande maaltijd voor je klaar gemaakt. Na deze snel te hebben verorberd stel je voor om te gaan slapen. Het was een zware, vermoeiende dag. Elkaar beter leren kennen kan altijd morgen nog…

Het begin van het spel, en de rest van het spel verloop, in een notendop. Jij, als man zijnde, zult het voedsel en ander materiaal moeten verzamelen, terwijl de vrouw op het huis past en de huiselijke dingen voor haar rekening neemt. Heerlijk geëmancipeerd. De man jaagt en gaat op pad, terwijl de vrouw manden rijgt en het eten kookt. Een spel naar mijn hart.

Na het lezen van de voorgaande alinea’s kan je eigenlijk direct doorgaan naar de conclusie. Het begin van het spel, zoals ik het op de vorige pagina heb geschetst, is namelijk een verkleinde versie van het gehele spel. Je zult namelijk, net zoals in het echte leven, ‘evolueren’. De middelen waar je gebruik van maakt zullen steeds minder primitief worden, terwijl de middelen om te overleven steeds talrijker zullen worden.



De voedselbank
Het eten om te overleven kom je her en der tegen. Helemaal in het begin van het spel vind je wat kokosnoten, zeewier en schelpdieren. Een erg kleine maaltijd, die de maag niet of nauwelijks kan vullen. Gelukkig zal je, naarmate je het eiland steeds dieper intrekt, meer en vooral steeds gevarieerder voedsel vinden. Zo kom je allerlei tropische vruchten als bananen en ananassen tegen. Ook zul je al snel de beschikking krijgen over een speer of hengel, waarmee je vissen kan gaan vangen. Terwijl een valstrik of een pijl en boog voor kreeft, krab, konijn en kip op het menu zorgt. Dit zorgt natuurlijk voor het nodige voedsel, wat je meer dan nodig zult hebben om op kracht te blijven. Behalve het eten van bijvoorbeeld kip kan je er ook voor kiezen om het beest in leven te houden om zodoende te kunnen genieten van haar eieren. Het is zelfs mogelijk om in een later stadium een geit te vangen en de melk hiervan te drinken of om een hert te schieten, echter zal hier de nodige oefening aan vooraf gaan.

Het eten dat je vangt en vindt zal je elke keer terug moeten brengen naar je meisje, die de gehele dag in de grot zal blijven om de huishoudelijke taken op zich te nemen. Geef het eten aan haar en zij zal zorgen voor een gevarieerd en voedzame maaltijd. In het begin zullen de kooldampen ervan vliegen, maar na verloop van tijd leert zij beter koken en krijgt ze meer middelen tot haar beschikking. Zoals een kapotte pot waar ze soep mee kan maken. Hoe beter zij het klaarmaakt, hoe voedzamer het voor jullie beide zal zijn.

Eigen huis & tuin
Als een volleerd Robinson Crusoe zal je moeten zorgen voor je uitrusting, voor zowel in je huis als buiten je huis. Als je net aankomt op het eiland en je 'huis' betreed is het een kale, lege grot, maar naarmate je er langer bent zul je steeds meer huiselijkere sferen aanbrengen. Zo vind je op een gegeven moment een grote, lege ton waar je water in op kan slaan. Worden er maanden gemaakt voor touwen, houtopslag en bamboe en kan je in de muur spullen bewaren. Tevens is het mogelijk om je bed steeds comfortabeler te maken; Groter, steviger en zachter voor een nog betere nachtrust om zodoende meer kracht op te doen voor de volgende dag.

Maar niet alleen voor binnenshuis ben je bezig met het vervaardigen van materialen. Ook voor het vangen van voedsel zul je de nodige wapens moeten maken. Tijdens je strooptochten over het eiland vind je een hoop materialen zoals twijgjes, stenen, stokken, boomstronken, bamboe en touw. Van deze voorwerpen kan je vervolgens gevaarlijke wapens maken om zodoende dieren te vangen. Stenen moet je slijpen tot scherpe speerpunten, waarna je ze vastbind aan een stok om een speer te krijgen waarmee je vissen uit het water kan prikken. Dezelfde speerpunten kan je aan twijgjes maken om pijlen te maken, terwijl je met dezelfde twijgjes en touw een boog kan maken om vervolgens op jacht te gaan naar herten. Deze wapens kan je vervolgens ‘upgraden’ door in plaats van normaal hout bamboe te gebruiken. Een materiaal dat een stuk steviger en duurzamer is en zodoende langer mee kan gaan. Vind een aantal veren en maak deze vast aan het uiteinde van een pijl. Op deze manier krijg je een pijl die een stuk stabieler is en dus sneller doel zal treffen. Een hele hoop mogelijkheden die keer op keer voor een nieuw impuls in de gameplay zullen zorgen.


Maak je eigen wapens en voorwerpen.


Op deze manier kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar ik wil het spel niet te rooskleurig over laten komen. Ik realiseer mij terdege dat er meer dan genoeg mensen zijn die dit spel helemaal niets zullen vinden. Het overleven op een onbewoond eiland is erg leuk, maar dat leventje gaat niet over rozen. Zo is het voor jezelf zorgen in dit spel al moeilijk genoeg, maar als je dan ook nog eens de ouderlijke taken op je moet nemen van een slechtziend en dom paard, dat de hele dag zit te stinken in een grot . Dan zorgt dat nog wel eens voor de nodige frustraties. Zo zul je de hele tijd bezig zijn met herstellen van de gemoedstoestand van haar en jezelf. Zorg voor genoeg eten, drinken en rust, want anders beginnen jullie nog sneller af te takelen dan een met de meningokok bacterie besmet zijnde 65+ vrouw in het plaatselijke bejaardenhuis.

Ben je net lekker op pad, op zoek naar antwoorden waarom je op het eiland bent en wat je er doet, begint dat wicht te zeiken dat ze honger heeft, dat ze wat te drinken wilt hebben. Gelukkig ben je niet binnen 1 minuut terug, want dat eiland is immens groot. Om er blaren van te krijgen. Dus als een gek ga je weer terug, want voordat je het weet is ze dood. Heerlijk dat ‘backtracken’, om grijze haren van te krijgen. Ze heeft dan wel geen bril en ziet niet zo heel erg goed meer, maar haar eigen boterham smeren en een slokje water nemen is voor een mentaal instabiele boswachter zelfs geen probleem. Al scheldend en vloekend zul je regelmatig terug moeten lopen om voor je meisje te zorgen. Iets wat voor de nodige irritaties zal zorgen. Net als in een echte relatie. Wat een feest.


Kom maar, ik help je wel blinde soepkip.


Conclusie
Al met al is Lost in Blue een meer dan vermakelijk spelletje. Je zult door de onvolkomenheden heen moeten prikken. Onvolkomenheden die voornamelijk voortvloeien uit de haat-liefdeverhouding tussen jezelf en je meisje. Lukt dit? Dan blijft er een schitterend spel over. Een spel dat speciaal is gemaakt voor de mensen die de boeken, met daarin de avonturen van Robinson Crusoe, met vlinders in de buik hebben gelezen. Een spel dat speciaal is gemaakt voor de mensen die de avonturen van de Zweedse Pipi Langkous met een brede glimlach hebben gevolg. Een spel dat speciaal is gemaakt voor de mensen die de avonturen van de mensen op de eilanden in Expeditie Robinson met veel spanning hebben gevolgd. Kortom; Een spel dat speciaal is gemaakt voor de avontuurlijk ingestelde Nintendo DS bezitters onder ons.

 

Oordeel Lost in Blue (NDS)

  • Graphics 75
  • Gameplay 85
  • Originality
  • Sound 70
  • Replay 80
  • Eindcijfer 82

Aantal keer bekeken: 6110 

Laagste prijzen voor Lost in Blue (NDS)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Dre_t_Hunter
Dre_t_Hunter ( 620 ) 31-12-2005 18:49

Een spel dat speciaal is gemaakt voor de mensen die de boeken, met daarin de avonturen van Robinson Crusoe, met vlinders in de buik hebben gelezen.

Zijn er mensen in deze tijd die de boeken gelezen hebben dan?
avatar van Mayfly
Mayfly ( 879 ) 31-12-2005 19:45
nou ik iig niet misschien oudere gamers?
avatar van Dre_t_Hunter
Dre_t_Hunter ( 620 ) 31-12-2005 20:06
Quote:
nou ik iig niet misschien oudere gamers?

Gamers boven de 50?
avatar van Mayfly
Mayfly ( 879 ) 31-12-2005 21:16
dies bestaan vast wel hoor
avatar van Kaiber
Kaiber ( 13 ) 01-01-2006 20:19
Je hebt ook gewoon mensen die weleens een boek lezen. Ik ben 22 en ja, ik heb het boek gelezen. Boeken zijn niet aan een tijd gebonden.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 01-01-2006 21:57
Maar toch...
avatar van Gosse
Gosse ( 1977   3) 02-01-2006 13:42
Nog iemand iets op te merken over het spel dan. opzich lijkt het me wel leuk, maar net iets te apart
avatar van Mayfly
Mayfly ( 879 ) 02-01-2006 17:35
mij lijken de stylus-puzzeltjes wel leuk, alleen de rest niet.
avatar van Dre_t_Hunter
Dre_t_Hunter ( 620 ) 03-01-2006 14:03
Echt zo'n game om een zaterdag morgen te kopen en om maandag middag weer te gaan ruilen.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3280   6) 03-01-2006 21:27
Nee D, je vergist je met de nieuwste review, King Kong
Dit is best een chille game, maar je moet er inderdaad zin in hebben, mijn vriendin vind uhm geweldig, ik ben er eigenlijk ook niet zo voor te pushen...
avatar van Aldger
Aldger ( 156 ) 03-01-2006 23:11
Dit lijkt mij opzich ook wel een vette game, mischien dat ik em ook nog wel eens ga halen