Good old days
Megaman Powered Up is niet zo maar een game. Waar je in games als Megaman 2 klaar was wanneer je de eindbaas had verslagen, is dat hier nog maar het begin…
Je kan het verhaal doorkruisen op 2 manieren. Je kan kiezen voor `Megaman Old Style` of the `Megaman Powered Up New Style’. Old Style zegt het eigenlijk al, in deze versie speel je het oude avontuur en speel je de oude game geheel opnieuw door..De graphics hebben wel een nieuwe verflaag gekregen, maar de levels zijn nagenoeg hetzelfde ingedeeld als bij het origineel.
Booob de bouwer, kunnen wij het maken!
Nieuwe stijl
Bij de nieuwe style wordt het echter interessanter. Dit is dan ook de mode waar je eigenlijk de game voor koopt. In de nieuwe stijl speel je het avontuur geheel opnieuw door, echter de levels zijn ditmaal totaal anders. Uiteraard heb je bij `Fireman` nog steeds het thema vuur etc. maar de levels zijn niet altijd meer te herkennen van de originele versie. Dit is zeker geen nadeel aangezien het origineel ook op de disc staat. Ook zijn er twee nieuwe bazen toegevoegd, die net zo lastig zijn als alle andere bazen in de game.
Wat ik vooral knap vindt, is dat de makers het gevoel van Megaman hebben weten te behouden in deze remake. De levels zijn namelijk echt moeilijk en soms vreselijk frustrerend. Later krijg je uiteraard de krachten van de verschillende bazen in het spel waardoor het allemaal iets gemakkelijker wordt, maar het blijft lastig. Laat de fleurige graphics je dus niet bedriegen, dit is geen game voor je kleine broertje die trots vertelt dat die Super Mario Sunshine uit heeft gespeeld! Dit is echt een game voor de oudere gamers, zeker als je hard mode door wilt komen.
Voordeel is wel dat je kan kiezen tussen 3 moeilijkheidsgraden (easy, normal, hard), maar het blijft een zeer lastige game. Dit hoeft echter niet als negatief bestempeld te worden. Megaman staat bekend om zijn moeilijkheidsgraad, en ondanks dat veel publishers overgaan op het toegankelijker maken (lees: gemakkelijker maken) van games heeft Capcom netjes voet bij stuk gehouden.
De graphics zijn overigens erg leuk gedaan. De Psp zal niet echt zweten en de kwaliteit is dan ook verre van games zoals Burnout Legends, maar daar moet je dit spel eigenlijk niet mee vergelijken. Megaman heeft gewoon zijn eigen stijl en hoe de graphics hier getoond worden, dat past gewoon bij deze serie. Het geluid valt echter een beetje uit de toom. Natuurlijk past het er goed bij. Maar de deuntjes blijven gewoon niet zolang in je hoofd hangen zoals de deuntjes van vroeger in je hoofd bleven zweven.
Come on baby, light my fire
Lengte van de game
De game is erg kort en tegelijkertijd ongelooflijk groot en lang. Hoe dat zit, zal ik je uitleggen. Als je de game alleen met Megaman uitspeelt, dan ben je er vrij snel doorheen. Maar als je dat gedaan hebt staat je teller pas op 3.5% Naast dat je de game namelijk uit kan spelen met Megaman zelf, kan dat nu namelijk ook met elk baasfiguur! Als je dat allemaal op hard wilt uitspelen ben je dus wel even bezig. Voornamelijk omdat hard heel wat training vergt. Helaas zijn de levels wel hetzelfde als wanneer je ze met Megaman doorspeelt waardoor de verveling eventueel toe kan slaan. Ligt er een beetje aan of je van uitdagingen houdt..De game is overigens heerlijk voor even in de trein of wat dan ook omdat je met name de challenges zo op kan pakken. Enige nadeel is dat je als je uit de trein stapt wat geïrriteerd kan kijken, simpelweg omdat je weet dat je een bepaald level kan halen en het liefste meteen door zou willen spelen tot je die bepaalde challenge uitgespeeld hebt.
Challenge Mode
Verder zit er in de game ook nog een zogenaamde Challenge mode. De Challenge mode bevat voor elke character 10 zogenaamde uitdagingen. Deze variëren van naar een bepaalde vlag zien te komen, tot party balls slopen, tot het verslaan van verschillende vijanden terwijl je op een bewegend platformpje staat. Het begint vrij gemakkelijk maar al gauw wordt het echt een hels karwei. Het leuke is echter dat je vaak wéét dat het te doen is. Dus je gaat door en door. Bij de latere challenges is het echt een soort van landje veroveren en kom je steeds een stukje verder tot je het einde van het level hebt bereikt. En als je dan eindelijk je frustraties hebt overwonnen en daadwerkelijk de vlag hebt bereikt komt er echt een gevoel van voldoening over je heen. Verder helpt deze mode je de verschillende characters te leren kennen, je kan hier een beetje kijken wat voor powers ze hebben etc. Ik moet zeggen dat ik deze mode erg verslavend vond werken en dan ook vele uurtjes hier heb besteedt. Eigenlijk heb ik hier nog meer tijd aan besteed dan het avontuur zelf.
Bob de Bouwer Mode
In MPU is er nog een nieuwe feature toegevoegd onder de naam ‘Construction’. In deze mode kan je je eigen levels bouwen. In het begin heb je nog niet veel content om aan de slag mee te kunnen gaan, maar al gauw vind je in de levels verschillende pakketjes met nieuwe materiaal voor deze mode. Ben je creatief, dan kan je hier zeker vele uurtje mee zoet zijn. Als je verder klaar bent kan je je nieuwe level ook oversturen naar bijvoorbeeld vrienden of vriendinnen en kijken of zij jou level kunnen doorkruizen.
De tijd vliegt als je het naar je zin hebt
It all comes down to this
Al met al is Megaman Powered Up niet zomaar een port, Capcom heeft er echt werk van gemaakt. De vele nieuwe content en de challenge mode zorgen voor vele uurtjes speelplezier. De game is nog net zo moeilijk en frustrerend als de vorige delen. Gelukkig zit er nu ook een easy mode in zodat je een beetje in de game kan komen. Echter de diehard games zullen natuurlijk alleen tevreden zijn met het completeren van normal of hard. De besturing is erg solide, waardoor het nooit aan de game ligt dat iets fout gaat. Hand- en oogcoördinatie zijn vereist om alles tot een goed einde te brengen. Je bent wel even bezig met deze game. Ben je een Megeman fan of ben je wel in voor een nieuwe uitdaging, dan moet je deze game zeker is checken.
Oordeel Mega Man Powered Up (PSP)
- Graphics 80
- Gameplay 91
- Originality
- Sound 79
- Replay 87
- Eindcijfer 83