Het spel begint bij het maken van je eigen Urb. Hierbij kies je het geslacht, de huidskleur, de haarstijl en nog veel meer. Ook ontwerp je een trendy outfit, zodat je Urb er weer helemaal bij hoort. Vervolgens beantwoord je enkele vragen, waaruit berekend wordt tot welke groep je hoort. Na de enquete bleek mijn personage een snob te zijn, maar bijvoorbeeld de repgroep schoffies behoort ook tot de mogelijkheden. Na het creëren van een eigen Sim.. hmm.. Urb, uiteraard voorzien van de meeste hippe kleren ooit, begon het avontuur voor mij in een groot gebouw met kantoorruimte, appartementen en een fitnesscentrum. Veel is daar niet te beleven, want je hebt ook nog eens een baan in de vorm van schoonmaker annex glazenwasser. Niet veel later komt jouw baas met de mededeling dat de eigenaar van het gebouw het complex heeft verkocht. Je moet een nieuwe baan zoeken, maar je mag van jouw baas - een vrouw overigens, erg belangrijk gezien het kunnen aanpappen met een andere Urb - nog wel enkele dagen in het gebouw verblijven. Dus dat doe je dan maar, je moet tenslotte een onderdak hebben. De volgende dagen zwerf je dus rond in het gebouw en leef je van de snack- en drankautomaat. Ach, de Urb raakt er weer vol van dus wat boeit het.
Je Urb onderhouden
Net zoals bij de eerdere Sims games moet je de personages onderhouden. Dat wil dus zeggen dat je ze van al hun behoeften moet voorzien. En die behoeften verschillen weer van een beetje eten tot wat vermaak in de vorm van bijvoorbeeld een film op tv. Bij eerdere Sims games nam het onderhouden van de personen nog al veel tijd in beslag, bij The Urbz is dit verbeterd. Het kost allemaal een stuk minder tijd, zo hoef je minder lang in bed te liggen om jouw energie te laten herstellen. Hierdoor heb je veel meer tijd over om andere dingen te doen. Het klinkt misschien positief, maar dat is het juist niet. Het is nu te makkelijk om je personage te onderhouden en dat is erg jammer.
Een reputatie opbouwen
En wat doe je dan zoal? Nou, het belangrijkste in The Urbz is dat je een reputatie opbouwt. Dit doe je door flink te socializen, wanneer je namelijk voldoende Rep - ook het woord reputatie is voorzien van een hippe afkorting - hebt bij bepaalde mensen kunnen die personages je later in het spel helpen bij verschillende dingen. Het krijgen van Rep is dus erg belangrijk. Erg veel moeite hoef je hier niet voor te doen en erg moeilijk is het ook niet. Wanneer je met een ander personage aan de praat raakt moet je gewoon inspelen op het karakter van de desbetreffende Urb. Wanneer iemand van sporten houdt, praat je daar over. Heeft iemand een hekel een sport, dan probeer je dat onderwerp te vermijden. En zo krijg je het voor elkaar om steeds meer indruk te maken op de persoon die tegenover je staat. Zo bouw je dus een reputatie op. Het communiceren met mede Urbz heeft me niet lang kunnen boeien, het werd al vrij snel eentonig en saai. Dan is het wel erg zuur als je dit nog het hele spel door moet blijven doen..
Mini-games en doelen
Maar gelukkig blijft het niet bij communiceren met andere mensen. Je moet tenslotte ook aan geld komen en dus heb je een baan. Zoals eerder al gemeld werd, je begint als schoonmaker en glazenwasser. Je verdient geld door een mini-game te spelen die bij het beroep past. In dit geval moest mijn Urb de met vogelpoep besmeurde ramen schoonmaken. Met een druk op de A knop maak je een stukje schoon, maar ondertussen vliegen er wel vogels rond die de ramen weer voorzien van de nodige portie vogelstront. Hierdoor kunnen ook de Urb zelf en zijn tools geraakt worden. Dan moet je jouw gereedschap schoonmaken met wat water, de ruiten worden er namelijk niet schoner van wanneer je besmeurde zemen gebruikt. Uiteindelijk krijg je geld voor het aantal vlekken dat je weg hebt weten te halen.
Een andere mini-game is de basketbal shoot out. Daar moet je, wat je waarschijnlijk wel kunt raden als je de sport een beetje kent, de bal van een bepaalde afstand in de basket gooien. Dit doe je door horizontaal en een verticaal balkje op het juiste moment te stoppen. De horizontale balk bepaalt logischerwijs of je recht gooit, met de verticale balk wordt de hoogte van de worp bepaald.
De mini-games zijn over het algemeen vrij simpel. Het niveau kan wel stijgen, zo kunnen de balkjes sneller heen en weer gaan bij het bovengenoemde basketbal spelletje. Toch blijft het een heel eenvoudige manier om geld te verdienen, je houdt er een leuk bedrag aan over. Ook handig is dat je de mini-games elke dag opnieuw kan spelen, zodat je steeds opnieuw geld kunt verdienen. Overigens kunnen deze mini-games ook los gespeeld worden zonder een savegame te laden, je kunt het spelletje dan opstarten vanuit het menu. Dit kan wanneer je de mini-game vrijgespeeld hebt.
Ook moet je in The Urbz verschillende opdrachten vervullen. Deze doelen, die je kunt bekijken door op start te drukken, verschillen erg van elkaar. Zo moest mijn Urb een keer een saxofoonrietje zien te regelen voor een Jazz artiest, een andere keer moest hij drie dagen lang de lunch van een motorrijder verzorgen. Gevarieerd zijn de doelen dus in ieder geval, maar wordt het niet snel saai? Dat valt best mee, ik heb me toch aardig lang vermaakt met de opdrachten, in tegenstelling tot het communiceren.
Graphics en geluid
Grafisch lijkt The Urbz: Sims in the City erg op zijn ‘voorganger’, The Sims Bustin’ Out. En dat is zeker een pluspunt, want Bustin’ Out zag er erg goed uit. Vanuit een isometrisch perspectief wandel je met het personage door de straten van Miniopolis, de stad waar het verhaal zich afspeelt. Maar omdat het zoveel op zijn voorganger lijkt zijn de graphics van The Urbz niet bijzonder meer. Grafisch is het niet zo verfrissend meer als Bustin’ Out, maar het blijft er mooi uit zien.
Bij de console versie werd de muziek voornamelijk verzorgd door de Black Eyed Peas. Het is en blijft een kwestie van smaak, maar ik denk dat veel mensen de aanwezigheid van deze muziek als een minpunt beschouwen. Hoe dan ook, je had niet veel keus.. je moest het maar met deze muziek doen. In de Game Boy Advance game is gekozen voor andere achtergrondmuziek. Hoewel er nog steeds trendy deuntjes heersen, is de kwaliteit van het geluid wel erg goed. De sound effects zijn ook erg sterk, het geluid is kwalitatief gezien gewoon uitstekend voor een GBA game. Maar het is nog steeds de muziek zelf die me ervan weerhoudt om een uitstekende score te geven voor de sound, hoewel een acht ook een net punt is.
Conclusie
Daar waar de eerste Sims games mij lang hebben kunnen boeien, werd The Urbz: The Sims in the City al vrij snel eentonig. Het is erg jammer dat je het grootste gedeelte van het spel bezig bent met socializen, want dat is gewoon niets aan. Een ander minpunt is dat het onderhouden van de Urb makkelijker is gemaakt, te makkelijk naar mijn mening. In vergelijking met eerdere Sims games is het nu echt een peulenschilletje. De opdrachten en mini-games zijn dan wel weer leuk. De doelen verschillen erg van elkaar en zijn goed uitgewerkt en ook de mini-games zijn erg vermakelijk. The Urbz is een redelijke game, maar er zijn veel betere spellen verkrijgbaar. Nee, dit spel kun je beter laten liggen. Of socializen moet jouw ding zijn natuurlijk...
Oordeel The Urbz: Sims in the City (GBA)
- Graphics 75
- Gameplay 65
- Originality
- Sound 80
- Replay 65
- Eindcijfer 68