So here I am, growing older all the time
Vandaag de dag is de Tony Hawk’s Pro Skater-serie een legendarische serie met diepe dieptepunten, maar ook enorm hoge hoogtepunten. Het is niet voor niets dat Pro Skater 2 met een gemiddelde van 98 nog altijd op een tweede plek staat in Metacritic’s lijst met beste games ooit gemaakt. De Tony Hawk-games maakten skateboarden groter dan ooit, pro skaters werden gezien als idolen en artiesten op de soundtrack verschenen plots in de hitlijsten en verkochten volle zalen.
Looking older all the time
De eerste twee delen uit deze serie zijn in 2012 al eens eerder voorzien van een remake, maar hier werd niemand blij van. Ten eerste waren er slechts zeven van de in totaal negentien levels speelbaar, een groot deel van de iconische soundtrack ontbrak en de physics waren compleet veranderd waardoor de gameplay totaal niet meer aansloot op hoe de klassieke levels gebouwd waren. Hierdoor waren we ook vrij terughoudend in onze hype voor deze nieuwe remake van twee skateboardmeesterwerken. Toen we echter een aantal weken geleden voor onze preview aan de slag mochten met de demo van Pro Skater 1 + 2 verdween gelukkig direct alle twijfel. Dit is precies hoe Tony Hawk was en hoe het hoort te zijn.
Feeling younger in my mind
Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is ontwikkeld door Vicarious Visions die we kennen van onder andere de remake van de Crash Bandicoot-trilogie en een hoop handheld-conversies van oudere Tony Hawk spellen. Zij worden hierin bijgestaan door ontwikkelaar Beenox, die verantwoordelijk is voor het fantastische Crash Team Racing Nitro-Fueled dat vorig jaar verscheen. Activision heeft er ontzettend goed aan gedaan om deze twee studio’s samen te laten werken aan dit project, want Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is een van de beste remakes aller tijden geworden.
Om te voorkomen dat deze remake net zo’n teleurstelling zou worden als die uit 2012 heeft Vicarious Visions ervoor gekozen om verder te bouwen op de originele code van ontwikkelaar Neversoft. Hierdoor voelen de games nog net aan zo als vroeger, maar met een kleine twist. Er zijn namelijk een hoop dingen toegevoegd die pas later in de serie hun intrede maakten. Denk hierbij aan de manual en revert om combo’s mee aan elkaar te rijgen, of moves als de acid drop en de spine transfer. Wij hadden nog graag de spacewalk gezien; een truc waarmee je weer snelheid kunt krijgen vanuit stilstand, of de mogelijkheid om van je board af te stappen zoals in Tony Hawk’s Underground, zodat je je skater perfect kunt positioneren voor je volgende trick. Tegelijkertijd zijn deze levels daar natuurlijk niet voor gemaakt en er is al zoveel tofs toegevoegd aan deze remake dat we daar niet wakker van liggen. Ook is het voor de old school Tony Hawk fan mogelijk om te spelen met de speelstijlen van vroeger, maar je zult al snel merken dat je dan heel veel mist waar je later in de reeks aan gewend bent geraakt.
So here I am
Alle negentien levels van het originele Tony Hawk’s Pro Skater en het tweede deel maken hun opwachting in deze remake. Op deze levels krijg je weer net als vroeger twee minuten de tijd om verschillende goals te behalen. Denk hierbij aan het verzamelen van objecten, het doen van challenges en het halen van hoge scores. Waar je vroeger ook nog geld kon vinden in de verschillende levels is dat in dit deel vervangen met meer goals. Geld verdien je namelijk aan het eind van iedere sessie, waarmee je nieuwe skateboard-onderdelen en kleding voor je eigengemaakte skater kunt kopen.
Al deze levels zijn van een frisse look voorzien en zien er daardoor beter uit dan ooit. Sommige levels hebben zelfs een leuke visuele twist gekregen. Zo zijn alle winkels in het Mall-level compleet afgetakeld, aangezien de grote shopping malls in Amerika al jaren aan het afsterven zijn. Ook hangt op het befaamde School-level een groot bord waarop te lezen is dat de kids tegenwoordig vanuit huis leren. Dat verklaart gelijk waarom er niemand rondloopt op het campus. De vonkjes die van je board af spatten tijdens een grind is wel een bijzondere visuele keuze. Normaal gesproken gebeurt dit enkel wanneer je een stukje vuursteen in je trucks verstopt, maar in Pro Skater 1 + 2 gebeurt dit bij vrijwel elke grind op metaal.
Doing everything I can
Hoewel het spel enorm getrouw is aan de klassieke delen waarop het gebaseerd is, zijn er toch wat kritiekpuntjes. Zo is de Create-a-Skater modus vrij gelimiteerd. Je kunt de lengte en dikte van je skater niet aanpassen, je kunt slechts kiezen uit een paar gezichten die je niet naar smaak kunt veranderen, en accessoires als brillen ontbreken. Het is dus lastig om een skater te maken die echt op jezelf lijkt. Ook is het in dit deel niet meer mogelijk om de eerdergenoemde goals met elke skater te behalen. Dit was iets dat vroeger enorm veel replayvalue toevoegde aan de games, maar in deze remake vervangen is met een speed run modus waarin je zoals de naam al doet vermoeden in een zo kort mogelijke tijd alle goals op een level moet behalen. Een leuke toevoeging, maar niet helemaal hetzelfde. De befaamde trick video’s van de pro skaters speel je dit keer dan ook niet vrij na het uitspelen van het spel met de desbetreffende skater, maar na het vinden van zijn of haar stat-punten.
Ook kent Pro Skater 1 + 2 meer dan 700 losse challenges die variëren van simpele dingen die je spelenderwijs vanzelf vrijspeelt, tot uitdagingen die alleen de beste Pro Skater-spelers zullen behalen. Wij waren met onze verroeste Tony Hawk-skills zo’n drie uur per Pro Skater-spel kwijt om ze 100% uit te spelen. Een ervaren Pro Skater-speler zal hier echter veel minder lang zoet mee zijn. Daarom zijn deze 700+ challenges een zeer welkome toevoeging die het speelplezier uitrekken naar tientallen, al dan niet honderden uren.
Holding on to what I have
Iets anders waar je veel tijd in kunt steken is de multiplayer-modus. Deze is namelijk vrij uitgebreid. Je kunt zowel online als met een medeskater op de bank een potje skaten en vooral lokaal zijn er veel verschillende speltypes om uit te kiezen. Denk hierbij aan klassiekers zoals Horse (die overigens niet online te spelen is) waarin je letters moet verzamelen, Trick Attack, of gewoon een lekker potje Free Skate. Toch missen er een paar klassieke speltypes uit de serie. King of the Hill, Firefight, Scavenger Hunt en Slap! zijn nergens te bekennen. Online heb je niet de mogelijkheid om te kiezen welk speltype of op welk level je wilt spelen. Alles wordt compleet willekeurig gekozen en het komt dus regelmatig voor dat je twee of soms zelfs drie keer op rij op dezelfde map speelt. Vicarious Visions heeft al aangegeven in de herfst van 2020 met een grote multiplayer update te komen waarin we onder andere privé-sessies aan kunnen maken met vrienden, dus wij hopen dat een aantal van deze dingen daar in meegenomen worden.
Natuurlijk kan de iconische soundtrack niet ontbreken. Op een handvol nummers na zijn alle klassiekers uit de eerste twee delen weer van de partij. Denk hierbij aan Guerilla Radio van Rage Against the Machine, Subculture van Styles of Beyond en natuurlijk Superman van Goldfinger. Voor deze remake zijn er maar liefst 37 tracks aan toegevoegd. Veelal passen deze nummers perfect tussen de klassiekers, maar af en toe komt er iets voorbij waarbij we ons afvragen wat het in een skateboardgame doet. Ook juicht je skater regelmatig na het uitvoeren van een vette truc of schreeuwt hij of zij het uit van de pijn bij een bail. In de demo gebeurde dit echt te vaak, maar gelukkig is dit wat teruggeschroefd in het uiteindelijke spel.
Pretending I'm a superman
Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is precies geworden wat het had moeten zijn. Het voelt en ziet er precies zo uit als hoe je je de games van twintig jaar geleden inbeeldt. Deze remake is echt tot de rand gevuld met toffe levels, lastige challenges, vrij te spelen kledingstukken en nog veel meer. En dan hebben we het nog niet eens over de modus gehad waarin je je eigen skatepark kunt bouwen. Er zijn zelfs al spelers die levels uit de andere Tony Hawk-games nagemaakt hebben. Dit alles gebeurt ook nog eens met een solide framerate van 60 frames per seconde op alle consoles. Wij kunnen dan ook alleen maar hopen op meer remakes van oude Tony Hawk-delen en wie weet waagt Activision zich zelfs wel weer eens aan een nieuw deel. Een Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4 zien wij niet zo snel gebeuren aangezien het vierde deel het goal-systeem best wel op de schop nam, maar een uitbreiding op dit spel met daarin de levels van Pro Skater 3 zeggen wij zeker geen nee tegen. Tot die tijd zijn wij ongetwijfeld nog uren zoet met Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2.
Conclusie
Vicarious Visions bewijst met Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 dat zij weten wat skateboarden leuk maakt. Met de arcade gameplay staat Pro Skater 1+ 2 haaks op het hyperrealistische Skater XL of in mindere mate EA’s Skate-serie, maar zorgt daardoor juist voor enorm veel speelplezier. Binnen de kortste keren tover je de tofste trucs uit je board en zet je de vetste combo’s neer die bijna letterlijk van je beeld af spatten. De eerste twee Pro Skater-games zijn nog altijd legendarisch en deze remake doet die spellen absoluut eer aan. Daarmee kunnen we dan ook alleen maar concluderen dat Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 een van de beste remakes aller tijden is.
Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.