Lego ‘constructies’
De MCU-simulator (Marvel Cinematic Universe) wordt ontwikkeld door de ondertussen welbekende Lego gamefabriek genaamd Traveller’s Tales (TT) en uitgegeven door Warner Bros Interactive Entertainment. Dit is enigszins ironisch aangezien WB tevens de grote baas is van DC Comics, terwijl nu dus de films van monsterconcurrent Disney gebruikt worden als grote inspiratiebron. Met al die ingewikkelde merken- en rechtenconstructies zal het best lastig zijn om Marvel personages in Lego Dimensions te stoppen. Is dat dan ook de reden voor een semi-vervolg op Lego Marvel Super Heroes in plaats van een Dimensions uitbreiding? Volgens Delaney staan de standalone Lego games helemaal los van het Lego Dimensions gebeuren en houden ze zich meer bezig met het blijven maken van vette losse Lego games. Wat ons betreft zouden de Avengers niet misstaan in Lego Dimensions, aan de andere kant mogen we misschien al blij zijn dat er met zoveel betrokken partijen toch nog prima Lego Marvel games gemaakt kunnen worden.
Nieuwe werelden
Geen Lego Marvel Super Heroes 2 dus, maar een nieuwe game met een MCU-tintje. In Lego Marvel’s Avengers beuken alle MCU-helden zich door humoristisch vertaalde filmscènes die uit zes films gepakt zijn: beide Avengers-films, beide Captain America-films, plus Thor: The Dark World en Iron Man 3. Je zal dus een beknopte versie van de meeste Avengers-films doorlopen, met de filmversies van alle personages en locaties zoals Washington, Asgard en Malibu. Toch vind je niet alleen stemmen van acteurs zoals Clark Gregg en referenties naar de films. In tegenstelling tot Lego Batman 3 krijgen we vanaf het begin een mix van het film- en stripuniversum. Er is een hele bende strippersonages te vinden zoals Ms. Marvel en Squirrel Girl en tevens is de hubwereld van New York uit de vorige game weer terug, vernieuwd en tot de nok toe gevuld met missies. In eerste instantie lijkt de game zo toch een direct vervolg op Lego Marvel Super Heroes te zijn.
Robot Eenhoorns en Ballerina’s
Toch is dat niet helemaal zo en het is zeker niet slechts de vorige game in een nieuw hoesje. Want waar New York de vorige keer de gehele hubwereld voor alle missies was, is het er nu een van de acht. Zo kan je dus vrij rondrennen in onder andere Malibu, Zuid Afrika of Washington om vervolgens allemaal zijmissies te kunnen doen die specifiek te maken hebben met Iron Man 3, Age of Ultron of Winter Soldier. Zo zagen we een zijmissie in Washington voor het personage Winter, waarbij je door middel van een flashback moet vechten tegen robot eenhoorns en ballerina’s, om daarmee te bepalen of zijn herinneringen nou wel of niet echt zijn. De simpele, charmante en vooral belachelijke humor staat dus gelukkig nog steeds even centraal.
MCU-vertaling
We vroegen ons af waarom TT games er precies voor koos om een MCU-game te maken, in plaats van een voorspelbaar deeltje twee. Het antwoord? De Britse ontwikkelaars houden ervan om een bestaand iets te nemen, zoals de populaire Marvel films, en deze te vertalen met die specifieke en charmante Lego-charme eraan toegevoegd. Je ziet dat niet alleen terug in de eindeloos creatieve persoonsanimaties zoals Hulk die een selfie maakt, het komt nu ook langs in kromme filmscènes zoals Tony Stark en Bruce Banner die werken aan een vliegend varken als ultiem wapen in plaats van Vision.
Gezien ’de’ Lego Marvel Avengers-game uitkomt met nog een grote tweedelige Avengers-film in het verschiet, wilden we daarnaast alvast peilen of er een vervolggame zal komen in de toekomst en/of er nog DLC aankomt. Lego The Hobbit kwam namelijk eveneens eerder uit dan de derde film en zou uiteindelijk DLC toevoegen, wat uiteindelijk werd gecanceld terwijl Lego Batman 3 weer wel een Season Pass kreeg. De nieuwe opzet van de wereld in de Avengers-game is overigens ideaal vormgegeven om extra films toe te voegen in de vorm van een nieuwe hubwereld als DLC. Sam Delaney bevestigde dan ook dat er DLC gepland is, al wordt er nog niets specifieks aangekondigd. Wij denken dat er zomaar DLC op kan dagen voor Civil War, soms omgedoopt tot Avengers 2,5 door fans, of misschien zelfs een themawereld voor personages zoals Ant-Man.
Stan-buster!
Naast de sterk vergrote gamewereld en de filminvulling is er gesleuteld aan de gameplay. Het zijn voornamelijk verfijningen, maar daardoor niet minder welkom. Zo kan Hulk nu bijvoorbeeld zijn iconische en gigantische sprongen maken, waarbij hij als ’s werelds sterkste pogostick door de stad stuitert. Tony Stark kan nu van pak wisselen door in de herkenbare HUD te kiezen tussen alle pantsers die in een cirkel om zijn gezicht heen zweven. Overigens wordt elk Iron Man-pak op een unieke manier aangetrokken, zo klimt Tony zelf in de Hulkbuster, komt Stan Lee hem zijn Mark I helpen aantrekken en trekt hij de mobiele Mark V net zo uit zijn koffer als in de film. Daarnaast brengen nieuwe bonuspersonages wat vernieuwing met zich mee. Fing Fang Foom, onbekend voor de filmgangers maar een mooie easter egg voor de echte fans, is een Hulkachtige draak die zo’n tien keer groter kan groeien dan ‘puny Hulk’ en als gigantische Legofiguur chaos kan verspreiden. Hij is zodanig gigantisch dat hij enkel in de hubwerelden speelbaar is. Tenslotte zijn er in de hubwerelden nieuwe straatmisdaden die je als held ter plekke kunt tegenhouden en zijn er in de gevechten nieuwe teamaanvallen toegevoegd. Deze zijn geheel in stijl van de Avengers-films, denk bijvoorbeeld aan Thor die zijn hamer tegen Captain America’s schild aan rost om een schokgolf te veroorzaken, en zullen vooral in de verhaalmissies wat extra teamwerk aan de game toevoegen.
Buffermist
Op de handheldversie is er deze keer een open wereld, net zoals bij Lego City Undercover. Wij zagen de Vita-versie, waarbij er deze keer voornamelijk gewerkt is aan het verbeteren van de draw distance. Terwijl je rondvliegt als Iron Man ligt de buffermist een stuk verder weg dan voorheen en zijn de straten beter gevuld met personages en objecten om dichterbij de console-ervaring te komen. Zelfs de Iron Man toevoeging met het wisselen van zijn uitrusting is hier speelbaar, inclusief de gevarieerde animaties. We werden wel wat nerveus toen we het personagescherm zagen met een handjevol minifiguren, maar gelukkig bleek het scherm scrollbaar en is de Vita-versie eveneens helemaal volgestouwd met Marvelhelden.
ALL the Marvel heroes!
Dat is ergens ook de kracht geweest van Lego Marvel Super Heroes zo’n twee jaar geleden. Wat ons betreft was dat een van de betere Lego games en de lol kwam vooral uit het verzamelen van zo ontzettend veel Marvel personages in één game. Een grote hoeveelheid helden in allerlei combinaties die je zelden binnen één product vindt. Deze keer zal dat iets anders zijn door de MCU-invulling, toch weten we dat er ruim honderd (ver)nieuw(d)e personages speelbaar zijn, met bijzondere toevoegingen zoals Fing Fang Foom, de nieuwe Ms. Marvel (Kamala Khan) en natuurlijk extra’s zoals de Hulkbuster en zelfs Iron Stan of de Stan-buster. Gooi daarbovenop nog de nieuwe hubwerelden, de focus op co-op gameplay met teamaanvallen en allerlei gameplay tweaks, en dan krijgen we misschien zomaar een game die veel meer doet dan een filmisch sausje toevoegen.
Voor ons gevoel doet Lego Marvel’s Avengers een beetje denken aan de film Avengers: Age of Ultron. Het is allemaal grootser dan ooit en biedt allerlei kleine verbeterpunten, maar tegelijkertijd voelt het als meer van hetzelfde. Hoe goed de half vervolg/reboot Lego game het precies zal doen en hoeveel nieuwe content er precies is moeten we nog even afwachten, TT games is namelijk zo’n twee maanden voor de release nog steeds bezig met het toevoegen van extra content. Toch durven we wel te zeggen dat Lego Marvel’s Avengers, ondanks de geplande uitbreidingen, zeker weer zal barsten van de humor, nieuwe minifigs en nieuwe open werelden. Voor de trophy hunters en gamerscore liefhebbers dus voer genoeg om flink wat tijd te verliezen om uiteindelijk alle Avengers te ‘assemblen’.