Het eerste deel van de Expansion Pass - The Isle of Armor - is 17 juni 2020 uitgekomen. Het tweede deel - The Crown Tundra - komt in het najaar van 2020 uit. Er is nog niet veel bekend over The Crown Tundra, naast dat het zich afspeelt in een winters landschap. Jij wordt daar de leider van een verkenningsteam. En er komen ook meer legendarische Pokémon in voor. Dat was alle info… Dus genoeg over deel 2, laten we het hebben over het deel dat nu uit is!
Pokémon komen weer uit hun bal!
The Isle of Amor speelt zich af op een eiland ten oosten van het vaste land van Galar, en het gehele eiland is een “Wild Area”. Dit betekent dat je op het hele eiland zelf je camera kunt bedienen, het bomvol zit met Pokémon, er verschillende klimaten te vinden zijn (bossen, grotten, zeeën, etc.), er veranderende weersomstandigheden zijn en er raid battles plaats kunnen vinden.
Je komt al vrij snel bij de Dojo, de centrale ontmoetingsplaats van het eiland, gerund door meneer Mustard en zijn vrouw Honey. Mustard geeft je een aantal leuke quests waarbij je ook nog eens het eiland verkent. Uiteindelijk moet je tegen hem vechten met je nieuwe van hem verkregen Pokémon Kubfu en ontrafel je het geheim van het Gigantamaxen, een speciale vorm van Dynamaxen. Pokémon die hiervoor in aanmerking komen worden nu nog groter, sterker en veranderen van uiterlijk.
Er zijn meer dan 100 nieuwe Pokémon te vinden, wel van de oudere generaties, dus geen nieuwe ontwerpen. Maar dat is nogal een behoorlijk aantal, gezien er eerst maar 400 Pokémon in Galar te vinden waren. Ook hoef je nu iets minder te ruilen, er zijn er deze keer maar slechts een paar versie exclusief! Ook grappig is een uitgebreide Alolan Diglett speurtocht (vindt ze alle 150!), waarbij je Alola-versies van Pokémon kunt krijgen.
Erg leuk is de terugkerende feature dat de eerste Pokémon in je party weer achter je aanloopt! Jammer genoeg kan dit alleen op het eiland, als je weer naar het vaste land van Galar gaat dan moet hij helaas weer in zijn bal. Dit achter je aanlopen is wel heel erg wennen, want omdat je je telkens in een Wild Area bevindt denk je de hele tijd dat er een wilde Pokémon op je af komt rennen, in plaats van je eigen.
Eilandhoppen in stijl
Ook krijg je een Style Card waarmee je veel nieuwe kleding kan kopen en uit een aantal nieuwe kapsels kunt kiezen. Jammer genoeg moet je voor die nieuwe kleding wel weer terug naar de kledingwinkels op het vaste land. Er zijn namelijk geen winkels op het eiland. Het is wel mogelijk om de Dojo een upgrade te geven door je Watts er aan uit te geven, maar wat je er voor terugkrijgt staat niet in verhouding met het aantal dat je er voor moet betalen (na 100.000 Watts heb je alleen nog maar een haarstylist, een Rotomi terminal en een vending machine).
Ook kun je vechten met restricties, waarbij je telkens maar maximaal drie Pokémon mag kiezen van hetzelfde type en daarmee een aantal trainers achter elkaar moet verslaan, terwijl alle Pokémon op hetzelfde level worden gezet voor de eerlijkheid. Dit is nog wel het meest uitdagende onderdeel van het hele eerste deel van de DLC.
Kort, klein en kinderspel
Want als je een beetje je best hebt gedaan in het basisspel dan heb je makkelijk al wel een aantal Pokémon richting level 100 getraind. Met alle wilde Pokémon die je tegenkomt die allemaal level 60 zijn hoef je niet echt veel tegenstand te verwachten. Je komt op het eiland geen nieuwe trainers tegen om mee te vechten, alleen een paar in de Dojo en de gevechtstoren. De enige uitdaging in het verhaal van dit deel van de DLC zit erin dat je alléén met je nieuwe verkregen Pokémon Kubfu de toren in kunt, en je die dus eerst een stuk omhoog moet trainen. Hier gaat nog wel wat tijd in zitten en dat is behoorlijk saai.
Ook krijg je een nieuwe rivaal. Klara in Sword en Avery in Shield. Maar ook deze rivaal geeft je geen uitdaging en komt te weinig aan bod om een goed uitgewerkt karakter neer te zetten. Ze komen irritant over en hebben niet genoeg diepgang.
Jammer genoeg voelt het eiland wel erg klein aan als je net arriveert. Je loopt of fietst vrij snel door alle gebieden heen, en hoewel de zee nog best wel groot is en je behoorlijk wat tijd kwijt kan zijn om alle eilandjes bij langs te gaan of er ergens nog een Diglett verstopt is, had het eiland wel iets groter gemogen voor het bedrag dat je kwijt bent aan de DLC. Je betaalt de helft van de prijs van het basisspel, dan mag je toch ook wel een behoorlijk nieuw gebied terug verwachten? Even afwachten dus hoe groot het gebied van The Crown Tundra wordt.
Conclusie
Is de Expansion Pass het waard om er drie tientjes aan uit te geven? Dat ligt helemaal aan jezelf. Kon je je prima vermaken in de basisgame en vind je het erg leuk om nieuwe gebieden te ontdekken en je Pokédex te vullen? Dan zul je zeker veel plezier beleven aan deze DLC. Hoewel het verhaal van The Isle of Armor niet zo lang is, kun je je hier genoeg uren in vermaken. En dan is er in het najaar nog altijd The Crown Tundra. Maar als je binnen een uur of 30 wel klaar was met de basisgame en niet echt veel geeft om het vullen van je Pokédex, dan moet ik je teleurstellen en dan kun je je geld beter houden. Want dan heb je deel 1 na een kleine vijf uur echt wel gezien.
Deze review is geschreven door Lisa Halman.