In The World Ends With You kruip je in de huid van Neku, een tiener met een gigantisch oranje animekapsel die de hele game lang een koptelefoon draagt. Hij houdt namelijk niet zo van andere mensen en sluit zich daarom graag af van de wereld. Neku wordt wakker midden op het bekendste zebrapad ter wereld in Shibuya, Tokio en blijkt mee te doen aan de zogenaamde ‘Reapers’ Game’, waarin ‘Players’ het opnemen tegen ‘Reapers’ om zo hun inzet, hun meest waardevolle bezitting, terug te verdienen. Hoewel Neku het niet zo moet hebben van andere mensen dient hij in de Reapers’ Game toch samen te werken met een partner, om zo het zeven dagen durende spel te overleven.
Unieke speelstijl
Wat The World Ends With You in 2008 zo uniek maakte, was voornamelijk de speelstijl. Op het onderste scherm bestuur je Neku met touch controls, terwijl je met de knoppen van de DS op het bovenste scherm je partner bestuurt, en zo eigenlijk tegelijkertijd twee battles aan het voeren bent die samen één gevecht vormen. Helaas is bij de vertaling naar een mobiele versie voor iOS en Android toestellen dit systeem verloren gegaan en is er gekozen om te focussen op enkel het touchscreen. Aangezien de Switch-versie een port is van de mobiele versie mis je ook hier het unieke battlesysteem, maar is dit erg?
Eigenlijk wel. Voornamelijk de bossfights in het origineel maakten erg slim gebruik van de dubbele schermen van de DS. Zo is een van de eerste bosses waar je tegen vecht een grote vleermuis die rondvliegt in het donker. Op het bovenste scherm van de DS bevecht je kleinere vleermuizen die de lampen bedekken, en wanneer die verslagen zijn kun je op het onderste scherm de baas aanvallen. Omdat de Switch maar één scherm heeft, worden de beide schermen afgewisseld. Neku’s partner, in dit geval Shiki, heeft een eigen aanval en wanneer deze aanval succesvol wordt uitgevoerd springt ze naar het bovenste scherm toe om de kleine vleermuizen van de lampen te verwijderen, waarna het spel weer overschakelt naar het onderste scherm en je met Neku de baas in stukjes kunt hakken. Omdat je iedere keer maar één van de twee schermen ziet, blijft je partner op het andere scherm op dat moment ongedeerd, wat het gevecht gelijk een stuk makkelijker maakt omdat je niet op meerdere poppetjes, die overigens één healthbar delen, hoeft te letten. Ook worden in de Switch-versie de stats van de kleren (vergelijkbaar met armorsets) van Neku en zijn partner altijd bij Neku opgeteld. Trek je dus je beide personages een shirt aan dat je attack verhoogt, krijgt Neku een dubbele attackboost. Je partner is dus buiten het verhaal om een beetje gedegradeerd naar aanvalsbonus in plaats van een personage dat je echt bestuurde tijdens de vele gevechten die het spel kent, en hoewel dit vrij logisch is, is het best jammer.
Optionele moeilijkheidsgraad
Om te voorkomen dat het spel te makkelijk wordt, is het spel op verschillende moeilijkheidsgraden te spelen en deze is op ieder gewenst moment te verstellen. Echter speel je de ‘hard’ moeilijkheidsgraad pas vrij laat in het spel vrij. Ook heb je de optie om je level te verlagen voordat je gevechten in gaat, waardoor je minder schade doet aan vijanden, Noise genaamd, en minder levenspunten hebt. Dit levert betere loot op, vaak in de vorm van verzamelbare pins. Deze pins zijn de aanvallen waarmee je de gevechten speelt. Zo zijn er pins waardoor er bliksemschichten uit de lucht vallen, pins waar je grote auto’s mee tegen je vijanden aan kunt gooien, pins waarmee je kogels schiet en nog veel meer. In totaal zijn er meer dan driehonderd verschillende pins te verzamelen die je echt niet allemaal in één speelsessie gaat vinden. Gelukkig kent het spel wanneer je het eenmaal uit hebt gespeeld een chapter select optie, zodat je altijd terug kunt gaan naar Shibuya om gemiste pins te zoeken of bepaalde gevechten te herleven op een hogere moeilijkheidsgraad.
Een audiovisuele topper
Naast de unieke speelstijl kent The World Ends With You ook een heel bijzondere artstyle. Omdat de DS destijds niet zo’n krachtig apparaat was en de schermen een lage resolutie kenden, heeft de game een erg gestijld 2D uiterlijk met hele dikke lijnen meegekregen. Een artstyle die er anno 2018 nog fantastisch uitziet en zeker niet verouderd aanvoelt. Omdat we in de transitie van DS naar Switch behoorlijk vooruit gegaan zijn in resolutie heeft ontwikkelaar h.a.n.d., die verantwoordelijk is voor de mobile en Switch port, alle assets moeten vergroten. Helaas zijn deze assets niet opnieuw gemaakt, waardoor er – als je er op let – zowel op de tv als op de Switch zelf goed te zien is dat er een soort filter gebruikt is die de pixels een beetje gladstrijkt. Ook zijn niet alle achtergronden even scherp, wat jammer genoeg afbreuk doet aan de prachtige grafische stijl van de game.
Terug in 2008 werd het spel ook erg geprezen om haar soundtrack. Van rauwe rock tot beukende beats, The World Ends With You had het allemaal. Het was het perfecte geluid bij de strakke gestileerde beelden, alleen bestond het voornamelijk uit loops die vaak niet langer duurden dan 15 seconden. Hierdoor hoorde je regelmatig minutenlang hetzelfde zinnetje voorbij komen, wat op den duur natuurlijk ontzettend gaat irriteren. In de Final Remix zijn deze korte loops gelukkig vervangen door loops van de hele nummers en dat niet alleen. Sommige nummers zijn namelijk voorzien van remixes die voor variatie zorgen. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om de originele soundtrack aan te slingeren, mocht je daar behoefte aan hebben.
Niet snel uitgespeeld
Ook is er speciaal voor de Switch-versie van de game een nieuw hoofdstuk toegevoegd, A New Day genaamd. Deze content neemt ongeveer drie uur in beslag en is een leuke toevoeging aan het verhaal van The World Ends With You. Ook zijn de vijanden in dit nieuwe gedeelte wat moeilijker, wat best voor een uitdaging kan zorgen. Al met al ben je ongeveer twintig tot vijfentwintig uur zoet met de Final Remix van The World Ends With You, waarna je nog tientallen uren kunt besteden aan het verzamelen van pins, het verslaan van optionele bazen, het halen van challenges en meer.
The World Ends With You is echt een absolute topper, en een spel dat geen enkele zelfrespecterende RPG-liefhebber, of misschien zelfs wel gamer in het algemeen, mag missen. Square-Enix noemt deze Final Remix op de Switch zelf de definitieve versie van het spel, alleen kunnen wij hier niet volledig achter staan. Hoewel het spel er vooral op audiovisueel vlak zeker op vooruit is gegaan tegenover het origineel op de DS, is er toch een knelpunt in de transitie naar de Switch: de controls. The World Ends With You speelt namelijk eerlijk gezegd nogal belabberd op Nintendo’s jongste console.
Belabberde controls
In handheld modus valt het allemaal wel mee, aangezien je hier het hele spel volledig met touch controls bestuurt. Het voelt dus niet heel anders aan als het spelen van een spel op je mobiele telefoon. De Switch is alleen wat zwaarder, maar ligt prima in de hand, waarna je met je andere hand het spel speelt. Toch voelt het allemaal niet zo lekker aan als het origineel op de DS, omdat je met een stylus toch wat nauwkeuriger te werk gaat. Helemaal wanneer je regelmatig delen van het scherm bedekt met je hand wanneer je Neku door het scherm laat schieten in de gevechten. Een stylus voor de Switch is dus aan te raden bij The World Ends With You, maar niet nodig. Het zijn de controls wanneer je je Switch in de dock gooit die roet in het eten gooien.
Aan de prijzige kant
Een toffe bijkomstigheid van de Joy-Con controls is echter wel de optie om het hele spel met een vriend of vriendin door te kunnen spelen. De Final Remix heeft namelijk voor het eerst een co-op mode, waarin een tweede speler je partner bestuurt. Het is een leuke extra, maar zeker geen reden om de Switch-versie in huis te halen. Helemaal wanneer je je bedenkt dat de mobiele versie slechts €19,99 kost en de Switch-versie gewoon een adviesprijs van bijna vijftig euro kent. En dat voor een co-op modus en een kleine drie uur aan nieuwe content. En dat is nou juist wat het zo moeilijk maakt om de game op de Switch wel of niet aan te raden.
This Game Ends With You
The World Ends With You is namelijk echt een fantastische game. Het is nu in 2018 nog steeds een van de meest unieke RPG’s ooit gemaakt, en een absolute aanrader voor een ieder die het spel nog nooit heeft gespeeld. Daarnaast hangt de toekomst van de serie af van de verkopen van deze Switch-port. Maar hoewel Square-Enix dit de definitieve versie noemt, vinden wij nog altijd dat je op Nintendo’s DS de beste en vooral meest authentieke The World Ends With You ervaring krijgt. Ja, je mist het nieuwe stuk verhaal, HD graphics en een betere soundtrack, maar je krijgt er op de DS een veel uitdagendere game voor terug met een battlesysteem dat je in geen enkele andere game terugvindt. De nieuwe content in de Switch-versie eindigt met dezelfde teaser afbeelding die fans al jaren voorbij zien komen en het is te hopen dat er na meer dan tien jaar toch eindelijk een keer een vervolg van deze game het daglicht mag zien.
Conclusie
The World Ends With You is een spel dat door geen enkele gamer gemist mag worden. De Final Remix op de Switch biedt HD-graphics, een geremixte soundtrack en een nieuw hoofdstuk, maar levert hier een deel van het unieke vechtsysteem uit het origineel voor in. Hiernaast gooien de beroerde motion controls roet in het eten, waardoor de game het beste in handheld mode te spelen is, wat zonder stylus ook niet altijd vlekkeloos verloopt. Hierom is het jammer genoeg erg lastig om deze absolute toptitel blindelings aan te raden op de Switch.
Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.
Oordeel The World Ends With You - Final Remix (Switch)
- Graphics 80
- Gameplay 60
- Originality 90
- Sound 90
- Replay 80
- Eindcijfer 70