Nieuws onder de zon
Zoals normaal is bij sportgames, kent ook F1 een jaarlijkse release. Dat heeft als gevolg dat verbeteringen vaak eerder incrementeel te noemen zijn dan revolutionair. Dat is ook het geval met F1 2021, maar dat wil niet zeggen dat er niet een aantal interessante nieuwigheden is te vinden in de nieuwste versie. Grote nieuwkomer dit jaar is Braking Point: in deze solomodus volg je teamgenoten Aiden Jackson en Casper Akkerman tijdens het 2021 seizoen. De modus heeft zich meer dan een beetje laten inspireren door Drive to Surive, wat zich uit in een hoop drama zowel op het circuit als daarbuiten. Teamgenoten die elkaar laten crashen in een race, steken onder het water tijdens interviews, onmogelijke comebacks, etc. Het is allemaal aardig in beeld gebracht en de stemmenacteurs doen hun best met het script dat ze voorgelegd kregen, maar het voelt toch een beetje alsof Disney de rechten op Drive to Surive heeft verkregen. Het is erg braafjes en niet bang om te vervallen in een aaneenschakeling van voorspelbare clichés.
Qua gameplay bestaat de modus veelal uit korte races (de speler komt vaak in medias res binnenvallen) waarin een bepaald doel behaald moet worden, zoals winnen van fictieve rivaal Devon Butler. Hierdoor is de modus ook geschikt voor korte sessies en bovendien een goede manier om met veel van de banen van het huidige seizoen kennis te maken. Daarom is Braking Point onder de streep toch een mooie toevoeging; het fungeert immers uitstekend als inleiding tot het serieuzere werk.
De Career Mode keert uiteraard ook terug. Hierin kun je kiezen tussen het uitstekende My Team, waarin je de controle hebt over je eigen team dat als elfde team meedoet voor het kampioenschap, of Driver, waarin je je alleen zorgen hoeft te maken over je vaardigheden op het circuit zelf. Met name My Team is goed voor vele uren plezier en voelt een beetje aan als een RPG. Als manager bepaal je welke upgrades voor bepaalde onderdelen van de auto moeten worden onderzocht en antwoorden die je geeft in interviews hebben invloed op de prestaties van de verschillende afdelingen in je team. Nieuw in 2021 is dat de Career Mode ook in co-op gespeeld kan worden, wat F1 2021 meteen een no-brainer maakt voor virtuele coureurs die over vrienden beschikken.
Ook online is er een hoop te beleven. Wanneer er in het echte leven een raceweekend aankomt, kan je deelnemen aan drie Practice Runs en een Qualification om de beste tijd op het leaderboard neer te zetten. Erg leuk voor de gamers die ook graag de sport op televisie volgen. Hiernaast kun je deelnemen aan online Leagues en ook staat een aantal e-sportevenementen al op de kalender. Ook zijn er dagelijks verschillende Challenges te behalen, zoals een bepaalde rondetijd neerzetten op een gespecifieerd circuit, en voor de Podium Pass-bezitters zijn er ook wekelijkse Challenges. Deze Challenges geven allemaal XP voor F1 zijn versie van de inmiddels bekende Battle Pass. Hiermee kunnen cosmetische voorwerpen worden vrijgespeeld, waarvan de meeste alleen beschikbaar zijn voor betalende spelers. Het was een beetje te verwachten na de overname van de serie door EA. Niet iedereen zal blij zijn met deze ‘modernisering’, maar ik kan niet ontkennen dat het een bepaalde doelgerichtheid aan het spel geeft die me prima bevalt. Bovendien is dit aspect van het spel makkelijk te negeren.
Volgende generatie?
Hoewel F1 2021 de eerste game in de serie is die verschijnt in het nieuwe console-tijdperk, kunnen we niet echt spreken van een next-gen game. De gebruikte engine is nog altijd dezelfde en voor zover er al grafische verbeteringen zijn aangebracht, zijn ze niet revolutionair. Ik moet hierbij de kanttekening maken dat ik op mijn PC de ray tracing niet heb kunnen testen. Het is duidelijk dat deze nieuwste versie van het spel ook goed mee moest kunnen op oudere hardware zoals de PlayStation 4. Dit resulteert in wat matige textures hier en daar en ook de karaktermodellen hebben een hoog uncanny valley-gehalte. Het is absoluut geen lelijk spel om naar te kijken, maar een echte doorbraak voor de volgende generatie is niet gemaakt en bijvoorbeeld Forza Motorsport 7 uit 2017 ziet er beter uit op de PC. Hier staat tegenover dat het spel er wel indrukwekkend uitziet tijdens natte weeromstandigheden en dat de game behoorlijk stabiel is. Op mijn Ryzen 5 3600 in combinatie met een Radeon RX 5700 werd op 1440p met gemak een framerate van rond de negentig behaald en ook de laadtijden zijn ontzettend snel. Ook ben ik geen glitches of crashes of iets van dien aard tegengekomen.
Qua audio weet F1 2021 iets meer indruk te maken. Tijdens tussenfilmpjes en prijsuitreikingen wordt gebruik gemaakt van de officiële F1-muziek, wat een authentiek gevoel met zich meebrengt voor de echte liefhebber. De motors zelf klinken ook overtuigend, waarbij ik vooral kon waarderen dat het geluid gedetailleerd genoeg was om op gehoor te kunnen schakelen.
Meer arcade dan sim
De F1-games van de laatste paar jaren streefden een balans na die ergens tussen arcade en simulatie ligt. De simulatie-elementen bestonden voornamelijk uit de controle die je hebt tijdens het racen over zaken als brake bias, de samenstelling van de gebruikte benzine, het handmatig aan- en uitzetten van DRS en ERS, tire management en de mogelijkheid om vanuit de cockpit de racestrategie aan te passen. Het gedrag van de wagen op het circuit en de nauwkeurigheid van de physics waren echter altijd beduiden meer arcade. Dit alles geldt nog steeds voor F1 2021. Veelzeggend vond ik dat het voor mij aangenamer was om het spel met een controller te spelen dan met het Thrustmaster T300-wiel en dat het ook makkelijker was om snelle rondetijden neer te zetten met een controller. De force feedback, althans op de Thrustmaster T300, was bij lange na niet informatief genoeg en het rijgevoel was een beetje ‘leeg’. Uiteraard kun je, wanneer je alle assists uitzet, niet zomaar als een wilde op het gaspedaal trappen, maar ik was nooit echt in staat om aan te voelen wanneer mijn auto op de limiet van grip aan het rijden was. Ter referentie, dat is in bijvoorbeeld Project Cars 2 en Assetto Corsa wel het geval. Dit is niet per se een negatief aspect van het spel, maar de F1-fanaat op zoek naar authenticiteit kan zijn vertier beter elders zoeken.
Conclusie
Voor nieuwkomers is F1 2021 een prima instapmodel geworden. Er is ontzettend veel te doen, zowel in de uitgebreide singleplayer-modi als in de vele multiplayer-modi, en het spel speelt gemakkelijk en fijn weg. Het is echter geen revolutionaire verbetering ten opzichte van zijn voorganger, waardoor veteranen van de serie een aanschaf wellicht wat lastiger kunnen verantwoorden. Voor alle nieuwe fans van de racesport is F1 2021 echter zonder meer een zeer degelijke racegame.
Deze review is geschreven door David Doorakkers.