Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Madden NFL 2005 (NGC)
90 100 1

Review Madden NFL 2005 (NGC)

American Football is, zoals de naam al aangeeft, een typisch Amerikaanse sport...Maar waarom zou jij als Europeaan dan een game als Madden NFL 2005 in huis moeten halen? De meest educatieve review op GameQube.nl tot nu toe legt je uit hoe American Football in elkaar steekt, en beoordeeld op hetzelfde moment één van de heetste games in de States.

Geen Rugby!
Het was een koude, regenachtige Zaterdagochtend toen een bulderende stem me uit m'n warme bed gilde. "Randy, post voor je, een of ander Rugby spel!''. Ik opende m'n ogen, wilde m'n nek strekken, maar vergat eventjes dat m'n keelpijn nog steeds aanwezig was waardoor ik met een scherp gevoel in m'n gehemelte en zware koppijn de trap afstrompelde. "Wat?'', vroeg ik binnensmonds. ''Een Rugby spel".



Een Rugby spel. Mensen in Europa schijnen aan Rugby te denken als we het hebben over de NFL, de National Football League, maar het is verdomme geen Rugby! Het is American Football! Dat is toch totaal iets anders?!

Nou, ik heb daadwerkelijk geen idee of het totaal iets anders is. Het enige wat ik van Rugby afweet is dat de heren in het veld in korte broekjes rondhuppelen, en vaak van Britse afkomst zijn. Van American Football weet ik echter best veel, en één van de dingen die ik weet is dat Electronic Arts al jaren bezig is met het verbeteren van hun Madden NFL games, en een andere wetenschap die ik de laatste dagen heb mogen doen is dat ze op het randje van perfectie zitten met deze nu al legendarische franchise. Welkom bij de review van Madden NFL 2005.

Simpele Regeltjes
Aangezien GameQube.nl een Nederlandstalige website is, kan ik begrijpen dat er een enorme horde lezers is die niet eens weten wat American Football in het kort voorstelt, en daarom ga ik eerst was basisregeltjes met jullie doornemen. Kijk eens terug in je verleden. Wie heeft er nou nog nooit een film gezien waarin 'Football' centraal stond? Little Giants misschien, of Rudy? Oké dan. Uit die films heb je vast wel wat beelden opgehaald nu, en dan weet je ook meteen dat American Football spelers goed ingepakt zijn qua uitrusting. Variërende schouder-en-kniebeschermer en een grote helm zijn namelijk een vereiste.

Want American Football is een soort van duw, een push, een spel waarin je jezelf door een oersterke verdedigingslinie moet duwen om over een bepaalde lijn te wandelen. Een American Football veld is verdeeld in 'Yards', en als een speler van het aanvallende team over de laatste lijn die leid tot de 'endzone' van de tegenstander heenloopt, met de bal in handen, dan heeft hij een touchdown gescoord (wat 6 punten waard is). Oké, noteer dat dus. Bij American Football heb je een aanvallend team, dat ervoor wil zorgen dat één van hun spelers met de bal in handen in de 'endzone' van de tegenstander terecht komt om zo punten te scoren.



Natuurlijk laat die tegenstander dat niet zomaar eventjes toe. Zowel het verdedigende als het aanvallende team stellen zich daarom bij elke 'play' op in variërende formaties. Alhoewel het aanvallende team dus in die 'endzone' moet komen, moeten zij daar eerst maar in de buurt van zien te komen. Dit doen ze door zoveel mogelijk yards vooruit te komen gedurende deze 'plays'. In deze speelsessies zie je bijvoorbeeld hoe het aanvallende team succesvol vooruit speelt. De zogenoemde 'receiver' vangt de bal, word neergehaald, maar de pass was succesvol want tijdens de tackle hield hij de bal in handen, en het spel gaat dus door op de plaats waar de receiver getackeld werd. Op deze manier komt het aanvallende team steeds een stukje dichterbij de endzone, om zo de kans op het vinden van gaten in de defensie van het verdedigende team, en dus de kans op een touchdown aanzienlijk te vergroten.

Gameplay
Nu je de basics van het spel weet, gaan we wat dieper in op die verschillende formaties waarin de teams zich opstellen. In Madden NFL 2005 zijn dat er enorm veel, en een expert in het spel moet de nuttigheid van elke formatie dan ook uit z'n hoofd gaan leren. Dit is heel simpel te doen in de Practice Mode, een feature in de game die ik elke beginneling op gebied van American Football aanraad. Een simpele mannenstem, die goed en duidelijk (Engels) spreekt, legt uit waar elke formatie voor staat en hoe 'ie het meest effectief te gebruiken is. Je ziet eerst een voorproefje waarin de AI het voordoet, en daarna krijg je de tijd om het zelf te proberen waarbij de stem je op de fouten die je maakt wijst. De Practice Mode is, alhoewel dus simpel, zeer indrukwekkend, want als je er eenmaal na veel plezier klaar mee bent, zijn de eerste computer niveaus al redelijk simpel te verslaan.

Op het eerste gezicht lijkt de gameplay van Madden NFL 2005 (vooral voor de leekjes) nogal op een schaakspelletje. Aan het begin van elke 'play' kies je je opstelling, oftewel formatie en vanaf dat moment worden de pro's van de beginners gescheiden. Beginners zullen namelijk kijken naar het beeldscherm, en denken dat de computer AI het hele spel in handen heeft, en dat jij alleen maar rondloopt om met de bal weg te rennen, en om te tackelen (iets wat vroeger ook het geval was in de Madden serie). Dit is (nu) echter niet (meer) zo. Met het playmaker systeem bestuur jij ALLES om je heen. Je geeft je medespelers in het veld variërende handige defensieve/offensieve taken, of je leid ze sneaky om een andere weg dan vooraf gepland heen met maar één draai aan de C-stick de goede richting in.



Er is echter een irritatie in de besturing van het playmaker systeem. Een andere nieuwe feature in Madden NFL 2005 is de 'hitstick'. Je kunt daarmee een sterkere, indrukwekkendere tackle op je tegenstander uitvoeren door op het juiste moment een draai aan de C-stick te geven. Hitstick-tackles zorgen voor de nodige boost in de verdediging van de NFL teams omdat ze er vaak voor zorgen dat het aanvallende team de bal laat vallen zodat jij de rollen om kunt draaien. Soms moet je echter kiezen tussen zo'n tackle of een playmaker-actie, omdat de besturing van beide handigheden precies hetzelfde is, en deze (soms niet te maken) keuze had je niet hoeven maken als de controls anders waren geweest.

Maar samengevat blijft de gameplay geweldig. Madden NFL 2004 liet je een formatie kiezen waarmee je de 'play' ging uitvoeren, en liet je daar vervolgens een beetje mee sjoemelen om 'em af te stellen naar de wijze waarop de tegenstander in formatie stond. Madden NFL 2005 gaat veel dieper dan dat. Het kiezen van een formatie is hier slechts de basis van de 'play'. Je kunt bijvoorbeeld 2 man uit de gekozen formatie van plaats laten veranderen waardoor de hele opstelling veranderd en de (gehoopte) uitkomst er totaal anders uit gaat zien. Ook enorm verbeterd ten opzichte van vorig jaar is de AI. In American Football vertrouw je hevig op je medespelers om inkomende tegenstanders te blokkeren, en waar je er in Madden NFL 2004 nog vaak alleen voorstond door de stommiteiten van je naasten, kun je je in deze editie rustig concentreren op je eigen taak of taken.

Nieuwe Modes
Electronic Arts moet na al deze baanbrekende verbeteringen vast nog tijd over hebben gehad, want Madden NFL 2005 kent ook vele nieuwe zaken die de game een gigantische replay waarde geven. De enorm diepe Franchise Mode, waarin je door een typisch verhaal (dat dan weer verteld word door kranten, e-mails en een radioshow) richting de Superbowl en andere NFL zaken (transfers, trainingen, enzovoorts) geleid word, is weer terug, en natuurlijk kun je ook weer een eigen toernooi opzetten. Nieuw zijn deze keer de mini-games, waarin je bijvoorbeeld op een simpel oefenveldje touchdowns moet proberen te maken. Amerikaanse vaders-en-zonen, ruik de nostalgie.



...Of speel zelf ook echt een rol in deze minigames. Je kunt namelijk net als vorig jaar je eigen team, spelers en stadion creëren. Gloednieuw is de optie om fans te creëren in de Create-a-Fan Mode. Tijdens wedstrijden, vooral na touchdowns, zal de camera zich richten op een groepje fans in de tribunes en het is, alhoewel stiekem doelloos, enorm grappig om jouw creatie daar te zien joelen. Ik speel als de Minnesota Vikings en met mijn knorrige pa op de eerste rij mag ik natuurlijk niet verliezen.

Graphics & Sound
Het samengevatte plaatje van Madden NFL 2005 is indrukwekkend. De menu's zien er, met de filmpjes op de achtergrond, zeer stoer en stylish uit, de stadions zijn prachtig groot en vol en ook de spelers en, tja, gewoon het hele spel dat gespeelt word heeft niets negatiefs. Als het echter pauze is en de cheerleaders arriveren begin je je neus op te halen, want die zien er echt totaal belachelijk uit. Hetzelfde kun je overigens zeggen over de volle tribunes, want alhoewel je soms dus een aantal zelfgecreëerde fans in een ingezoomde camera ziet, zie je verder alleen maar vaag bewegende 'dingetjes' die mensjes moeten voorstellen in de tribunes zitten. Wanneer je echter in een replay ziet hoe jij een touchdown scoorde of, beter nog, jij je tegenstander snoeihard tegen de vlakte aan werkte, ben je verliefd op de grote brede man die dat deed, ongeacht van wat je seksuele voorkeur ook mag zijn.

Net als vorig jaar zien ook dit jaar Al Michaels en John Madden weer het licht als Madden NFL's commentatorenduo, en ze doen hier niet al te goed hun best in. Veel zinnen klinken aan elkaar geplakt en bij elke keer dat er een speler de yardline afrent richting een touchdown begint 1 van de 2 heren af te tellen alsof ze de laatste secondes van hun leven bereikt hebben (depri' dus). Gelukkig is er een soundtrack die ze enigzins weet te overstemmen, want met een combinatie van harde hip-hop en middelmatig-harde rock is het muziekaanbod in de game zeker niet slecht, en bijzonder goed passend bij de algehele style van Madden NFL 2005.

Conclusie
Het kan zijn dat je een groot deel van deze Review niet gesnapt hebt, want ik weet het, American Football klinkt nu eenmaal vaag, dom en (samengevat dus) typisch Amerikaans. Het is echter een zeer boeiende, actievolle en strategische sport en al die goede punten zijn bijeengeraapt om de meest perfecte American Football game te creëren, genaamd Madden NFL 2005. Je hoort het vast vaak van je docent rekenen, maar dat iets doen de beste manier is om datgene te leren, is echt zo. Speel Madden NFL 2005 een paar keer, en je weet wat American Football nu precies is, en zeer waarschijnlijk vind ook jij het een topsport.



En dat is mijn conclusie. Madden NFL 2005 is een gigantische verbetering ten opzichte van haar voorganger en de beste game in haar genre. Daarnaast zal de game zowel in de smaak vallen bij beginners als gevorderden, en is het een game die mensen niet alleen kan overhalen tot het leren over en van American Football, maar die ze er ook echt les in kan geven. Waar Electronic Arts nog steeds Pro Evolution Soccer-gejoel op haar hals haalt wanneer ze claimen dat FIFA de beste voetbal game is, zo hebben ze het volste recht om te zeggen dat Madden NFL 2005 de beste American Football game is. Want als het grootste minpunt het aantal benodigde memory card blocks is (173+ als je de totale ervaring wilt beleven!), dan is dat het ook.

 

Oordeel Madden NFL 2005 (NGC)

  • Graphics 90
  • Gameplay 90
  • Originality
  • Sound 80
  • Replay 90
  • Eindcijfer 90

Aantal keer bekeken: 1832 

Laagste 1 prijzen voor Madden NFL 2005 (NGC)

9.99 9.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  9.99€ 0.00   € 9.99

Meer prijzen 

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.