Het raam uit met tradities
Waar in de traditionele Pokémon-spellen iedereen vrijwel exact hetzelfde avontuur beleeft en als tiener de Pokémonwereld in trekt en langs dezelfde routes dezelfde steden bezoekt en gyms verslaat, gooit Legends: Arceus het over een totaal andere boeg. Na een nachtelijke tijdreis ontwaak je namelijk op het strand van de Hisui regio, zoals de Sinnoh regio van Pokémon Diamond & Pearl vroeger heette. Als taak heb je meegekregen om de allereerste Pokédex compleet te maken. De inwoners van de Hisui regio zijn grotendeels namelijk nogal schuw van Pokémon en durven zelf de wijde wereld niet in te trekken. Gelukkig heb jij als trainer uit de toekomst genoeg ervaring om ze uit de brand te helpen.
Deze keer gebeurt dit dus niet via de traditionele routes en gyms, maar in een handvol grote, open gebieden waarin je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Niet langer hoef je je een weg door het hoge gras te banen op zoek naar onzichtbare Pokémon. Nee, ze lopen, rennen, vliegen of zwemmen allemaal gewoon vrolijk door de gevarieerde landschappen die de Hisui regio te bieden heeft. Denk je een Pokémon te kunnen vangen zonder hem eerst te moeten verzwakken, dan gooi je er gewoon een bal op in de hoop dat ‘ie blijft zitten. Wil je er eerst tegen vechten, dan gooi je er een van je Pokémon naartoe en kun je gelijk beginnen. Dit werkt allemaal zo makkelijk en snel dat het moeilijk te geloven is dat we het al meer dan 25 jaar veel omslachtiger en langzamer doen.
Vul die dex
Om je toch een beetje door het avontuur te leiden kent het spel een hoop hoofd- en zijmissies. Deze zijn allemaal verbonden aan een rang die jij binnen het zogenaamde Galaxy Expedition Team hebt. Hoe hoger je rang, hoe meer taken je op je kunt nemen en hoe beter de verschillende Pokémon naar je luisteren. Deze missies variëren van simpele taken zoals het vangen van een Geodude om een lokale boer te helpen het land om te ploegen, tot het completeren van de Pokédex-pagina van bepaalde Pokémon.
Dit is ook gelijk waar veel spelers de meeste speeluren in gaan steken. Waar je normaliter een Pokémon ving en dan gelijk een hele omschrijving voorgeschoteld kreeg inclusief formaat, statistieken en locaties waar ze te vinden zijn, werkt het hier een beetje anders. Iedere Pokémon heeft namelijk een research level en dit kun je verhogen door taken uit te voeren. Wanneer je level 10 behaald hebt bij een bepaalde Pokémon weet je hier alles over en kun je door met de volgende. Hoe je deze punten behaalt, verschilt ook weer per Pokémon en doordat je bij elke Pokémon veel meer dan 10 punten kunt halen kun je dus zelf een beetje uitkiezen hoe je research level 10 wil bereiken.
Zo levert het vangen van een Pokémon vaak een punt op, maar het verslaan ervan ook. Bij sommige Pokémon wil de professor graag zien dat ze een bepaalde aanval uitvoeren, of dat ze van een berry aan het snoepen zijn. Hoe vaker je dit voor elkaar krijgt, hoe meer punten je verdient. Je bent in feite voor elke Pokémon een checklist aan het afwerken, maar door de variatie in taken wordt dit nooit saai. Bij veel Pokémon zul je spelenderwijs al makkelijk een punt of 5 verdienen zonder daar actief moeite in te hoeven steken en de rest vul je met de punten waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Waar je eerder vrijwel altijd op pad ging met hetzelfde team om deze sterk genoeg te maken, zorgt Legends: Arceus er op deze manier dus een beetje voor dat je Pokémon meeneemt op avontuur waar je anders waarschijnlijk nooit mee gespeeld zou hebben.
Verzamelen en knutselen
Door middel van een handige tutorial brengt het spel je een beetje op gang met deze evolutie van de Pokémon franchise. Echter is deze enorm traag en veel informatie wordt vaak ook nog eens herhaald. Hierdoor lijkt Legends: Arceus de eerste paar uur vrij langzaam en eentonig, maar wanneer het spel na een uur of drie eindelijk op gang komt wordt al snel duidelijk dat dit de frisse wind is die de serie zo hard nodig had. Om het geheel nóg wat interessanter te maken zijn er zogenaamde Alpha Pokémon te vinden in de wereld. Deze beesten met roodgloeiende ogen zijn vaak gigantisch, enorm agressief en vele levels hoger dan je eigen zakmonsters. Aangezien deze zelfs de speler aanvallen, ook wanneer deze geen Pokémon ingezet heeft, kan dit regelmatig angstaanjagende situaties opleveren waardoor je een deel van de items die je bij je hebt kunt verliezen. Wees dus op je hoede. Ook is de wereld gevuld met allerlei verzamelbare voorwerpen waar je zelf attributen mee in elkaar kunt knutselen. Denk hierbij aan de bekende apricorns waar Pokéballs van gemaakt kunnen worden, of planten die genezende krachten hebben waar je drankjes van brouwt om de levensbalken van je Pokémon weer mee aan te vullen. Dit alles zorgt ervoor dat je eigenlijk constant bezig bent en regelmatig Pokémon de wereld in stuurt om aan bomen te schudden of zeldzame mineralen te verzamelen.
Een titel vol liefde
Aan bijna alles valt te merken dat de mensen van Game Freak ontzettend veel liefde hebben voor Pokémon. Zo ligt de soundtrack, die deels bekende nummers uit Diamond & Pearl in een nieuw jasje steekt, erg lekker in het gehoor en zitten er veel details verstopt in zowel de spelwereld als de missies en zelfs de Pokémon zelf. Het spel kent bijvoorbeeld een missie waarbij een Mr. Mime zich in Jubilife City, de hoofdstad van Legends: Arceus, heeft verstopt en overal onzichtbare barrières geplaatst heeft. Maar kom je deze Mr. Mime tegen in een van de gebieden van Hisui, dan gebruikt hij het schild om Pokéballs af te weren, waardoor je hem bijvoorbeeld eerst af moet leiden met een lekkere berry of een rookbom om hem toch te kunnen vangen. Probeer je een Starly te vangen, dan vliegen de rest van de Starly er omheen weg. Dit soort kleine details maken van Hisui de meest levendige en charmante Pokémon regio tot nu toe. Dit alles wordt gepresenteerd in een erg leuke grafische stijl die geïnspireerd is op door oude Japanse sumi-e waterverf kunst, die het geheel van een kunstzinnig uiterlijk voorziet.
Stap in de juiste richting…
Hoewel deze grafische stijl zeker z’n charmes kent, is dit ook gelijk waar de limieten van de Nintendo Switch de hoek om komen kijken. Zo springt er van alles in het scherm wanneer je je in de spelwereld begeeft, helemaal wanneer je op de rug van een vliegensvlug hert door de landschappen scheurt, en is de resolutie van de gebruikte textures vaak erg laag. Dit wil het geheel soms nogal kaal aan laten voelen en hoewel het vrij snel went is dit visueel gezien gewoon geen spel van deze tijd. Ook zijn er weinig geheimen te vinden in de spelwereld. Hoe verder je komt, hoe meer manieren je vrijspeelt om de wereld te trotseren waarmee ook in eerdere locaties weer gebieden beschikbaar komen die je eerst nog niet kon bereiken. Maar van grotten of kerkers is nauwelijks sprake en vind je deze wel, dan zijn ze leeg of gevuld met Pokémon die je vaak elders al hebt kunnen vangen. Legendarische en mythische Pokémon zijn verbonden aan missies, dus de kans dat je net als Ash in de allereerste aflevering van de tv-serie een Ho-oh ziet vliegen in de verte is niet aanwezig. Ook hebben de verschillende soorten Pokémon totaal geen interactie met elkaar. In vergelijkbare spellen zoals Monster Hunter zie je de monsters en beesten regelmatig met elkaar op de vuist gaan of nemen ze elkaar juist in bescherming, maar in Legends: Arceus hebben ze enkel oog voor de speler.
… maar net niet genoeg
Online stelt het spel ook teleur. Met Legends: Arceus brengt Game Freak voor het eerst in de serie een Pokémon-spel uit waarin je in je eentje de Pokédex compleet kunt maken. Niet langer is het nodig om te ruilen om bepaalde Pokémon te laten evolueren, of Pokémon te bemachtigen die niet in jouw versie van het spel beschikbaar zijn. Een positieve vooruitgang, maar tegelijkertijd ook een keuze die een stukje interactiviteit met medespelers naar de achtergrond verplaatst. Want hoewel dit niet meer nodig is, kun je gelukkig nog steeds ruilen mocht je die ene lastige Pokémon niet kunnen vangen terwijl je vriend ‘m dubbel heeft. Wat echter niet meer kan is tegen andere spelers vechten en dit is een groot gemis. Ook kun je niet samen met een vriend of vriendin op avontuur zoals dat bij bijvoorbeeld Monster Hunter wel mogelijk is en die ervaring voor veel spelers naar een hoger niveau tilt. Hoe tof zou het zijn om samen met een kameraad op pad te gaan om die ene sterke Pokémon te proberen te vangen? Een gemiste kans dus.
Aan de ene kant hebben we hier dus te maken met een erg grote stap in de juiste richting voor Pokémon-spellen. Buiten het bovengenoemde om is Legends: Arceus een spel dat vele malen lastiger is en in veel dingen wat volwassener aanvoelt dan haar voorgangers. Zo praten dorpsbewoners over onderwerpen als de dood en of het wel ethisch verantwoord is om Pokémon op te sluiten in ballen en er mee te vechten. Een stap die echt nodig was, vooral na Game Freak’s prestaties op de Nintendo Switch en 3DS die vaak weinig uitdaging boden en qua verhaal vrij oppervlakkig in elkaar staken. Aan de andere kant krijgen we een visueel gedateerd spel voorgeschoteld dat op bepaalde plekken toch weer behoorlijke steken laat vallen. Na 33 uur zag ik de credits voorbij komen, waarna het verhaal nog verder gaat en er meer Pokémon beschikbaar komen in de wereld om te vangen. De echte verzamelaar kan hier dus makkelijk nog tientallen uren aan vastplakken. In al deze uren heb ik me geen moment verveeld met Legends: Arceus en ik kan alleen maar hopen dat ze dit concept bij Game Freak verder uit gaan bouwen voor de toekomstige Pokémon-spellen. Want hoewel Legends: Arceus nog niet helemaal het gevoel van avontuur en schaal weet te geven zoals de animatieserie en -films van Pokémon dat wel doen, komt het toch erg dichtbij.
Conclusie
Pokémon Legends: Arceus is een enorm tof avontuur geworden dat een verouderd concept weer nieuw leven inblaast. Toch weet het spel mede door een gedateerd uiterlijk en het ontbreken van een echte multiplayer modus af en toe best teleur te stellen. Hoe dan ook is dit de beste Pokémon RPG sinds de spellen op de Nintendo DS. De vraag is alleen of dat meer zegt over de kwaliteit van Legends: Arceus of over de Pokémon-spellen die sindsdien uit zijn gekomen.