Met de Crysis Trilogy Remastered komt uitgeverij Crytek met het bekende drieluik van sciencefiction shooters naar de PS4, PS5, Xbox One systemen, Xbox Series X|S en zelfs de Switch. Op de Switch zijn de delen afzonderlijk te kopen, maar helaas is er geen echte Trilogy verzameling voor dat systeem beschikbaar. Na eerder de originele releases op de Xbox 360 gespeeld te hebben was ik erg benieuwd of deze vernieuwde en verbeterde versies van de games het aanschaffen waard waren voor mijn PS5. En dus stonden de drie avonturen van Nomad en Prophet voor een aantal dagen op het menu om mijn tanden in te zetten.
Can it run Crysis?
Het originele Crysis uit 2007 was jarenlang de benchmark die gamers gebruikten om te kijken of hun PC goed genoeg was om grafisch indrukwekkende games te kunnen draaien. Dat was vooral terug te leiden naar de vele details die de setting van het fictionele Lingshan Island rijk is. De begroeiing van planten, palmbomen en mooie watereffecten wisten systemen behoorlijk uit te dagen. Met de jaren kwamen er ook een port van Crysis naar de consoles, welke prima draaide. Met de Remastered-delen van de trilogie krijgen de games in de serie een flinke grafische opknapbeurt. Zo hebben de games nieuwe lichteffecten, mooiere texturen en nieuwe materialen voor kledingstukken.
Afgesloten zandbakken
Grafisch zit het met de Crysis Remastered-games dus wel goed. Helaas kampt vooral het eerste deel met behoorlijk aanwezige laadtijden op het moment dat je een checkpoint bereikt. Zeker wanneer je zoiets tegenkomt op de PS5 kan dat natuurlijk wel wat verbazingwekkend zijn. De SSD is in de meeste gevallen namelijk super snel en wanneer je een keer sneuvelt in de strijd sta je praktisch een seconde later alweer klaar om het gevecht met de buitenaardse wezens, genaamd de Ceph, aan te gaan. Als Nomad kun je door middel van je speciale Nanosuit bepalen hoe je tegenstanders wilt bevechten. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je pak onzichtbaar te maken, kunt een versterkend pantser inschakelen of bent in staat om snel te rennen en hoger te springen. Elk van de drie games geven op het eerste gezicht de indruk dat ze je in een enorme zandbak loslaten. En hoewel het origineel Crysis daar redelijk aan vasthoudt, is het vooral in het tweede en derde deel zo dat redelijk lineaire levels dusdanig opgebouwd worden dat je ze op meerdere manieren kunt benaderen. Omdat deel twee en drie zich in New York afspelen wordt ook snel duidelijk dat de schaal van de locatie een beetje een illusie is, maar dat de gameplay nog steeds enorm sterk in elkaar steekt. Je kunt je wapens ook uitrusten met verschillende upgrades en deze kun je heel gemakkelijk wisselen voor, tijdens en na de vele gevechten die je op je pad treft.
Alleen solo
Mensen die de games op de Xbox 360 of PS3 gespeeld hebben weten ongetwijfeld dat de games ook een behoorlijk toffe multiplayer modus hadden, waarbij mensen hun nanosuits op slimme wijze gebruikten om hun tegenstanders op te jagen. De multiplayer is in deze Remastered-edities helaas niet aanwezig. Gelukkig zijn de drie losse campagnes elk zeker goed voor tien uur aan gameplay en bieden de games meerdere manieren om de levels te doorlopen. Mensen die in het bezit van een Xbox Series X of PS5 zijn, hebben duidelijke technische voordelen ten opzichte van andere gamers. Zo is de game op 60 frames per seconde te spelen met een dynamische 4K resolutie, zijn bosjes en struiken nog mooier weergegeven en zijn de animaties van je wapens op een hogere framerate dan de meeste andere actie. Voor Switch spelers is de resolutie iets lager op 1080p als de game in het dock zit en daarbij blijft de actie op een stabiele 30 frames per seconde zitten. In de handheld modus draait de game op een iets lagere resolutie van 720p maar blijft de framerate alsnog stabiel hangen rond de 30 frames per seconde. Technisch gezien zit Crysis dus heel goed in elkaar. Puristen zullen de voorkeur aan meer grafische toeters en bellen van de next-gen versie geven, maar het blijft ook tof om Crysis gewoon mee op pad te nemen in de bus of trein.
Conclusie
Crysis Trilogy Remastered is een waardige remaster geworden. De games voelen op het grafische vlak alsof het nieuwe titels zijn. De gameplay van Crysis is in deel twee en drie een stuk sterker dan het origineel dankzij meer flexibiliteit in hoe je situaties kunt benaderen. Wel is het jammer dat Crysis Remastered nog steeds last heeft van lange laadtijden als checkpoints ingeladen worden. Het neemt niet weg dat je voor zestig euro drie hele toffe singleplayer campagnes in huis kunt halen. Het ontbreken van een multiplayer modus doet daar gelukkig totaal geen afbreuk aan. Crysis Trilogy Remastered is zeker het oppakken waard als je ervan houdt om enerzijds als een commando ravages aan te richten en anderzijds als een ware ninja door middel van sluipaanvallen de strijd aan te gaan. En tja, wie wil dat nu niet?