Rayman Legends is de afgelopen jaren al op zo’n beetje alle mogelijke systemen verschenen. Nu komt Ubisoft dus met de Definitive Edition op de Switch. Maar is die editie wel zo Definitive als beweerd wordt? Simpel gezegd: helaas niet. Natuurlijk is Rayman Legends qua gameplay nog steeds de geweldige platformer die op de andere consoles furore maakte. De vele tientallen levels zitten volgestopt met verborgen goodies, en het leveldesign is goed doordacht en heeft een prima balans tussen uitdagend en relaxed.
Ray of Sunshine
De uitdaging zit hem vooral in het vinden van alle verborgen items en het behalen van een target. Dat doe je door ‘Lums’ te verzamelen. Deze wezentjes vind je in de omgeving door vijanden te verslaan of het redden van ‘Teensies’. Elk level bevat een aantal Teensies die je moet redden en uit hun kooien moet bevrijden. Soms zitten ze verstopt achter muren, soms hangen ze gewoon in het zicht rond en andere keren zie je hoe een vijand bovenop een Teensie aan het springen is. Versla de tegenstander, red alle Teensies in een level en verdien daarmee een bronzen, zilveren en gouden beker. Weet je ook nog een vastgesteld doel aan Lums te verzamelen, dan kun je ook nog een bronzen, zilveren of gouden medaille verdienen.
Come what Ray
Zo komt het dus geregeld voor dat je een level meerdere keren zult spelen. De eerste keer kijk je hoe het level in elkaar zit, de tweede keer probeer je alle Teensies te redden en je target te halen. Lukt dat laatste niet, dan zijn alle geredde Teensies in ieder geval al vrijgespeeld. Om een gouden medaille te halen zul je eigenlijk alles goed moeten doen. Omdat de moeilijkheidsgraad tijdens het spel vooral afhangt van de vraag hoeveel medailles en bekers je wilt verdienen, is Rayman Legends een heel gebruiksvriendelijke game geworden. Het is ook fijn dat de controls zo goed reageren, aangezien sommige stukken behoorlijk hectisch zouden kunnen worden als je gekozen personage niet snel genoeg reageert. Gelukkig is het zo dat het spel nooit echt oneerlijk doet, dus als je het leven laat dan ligt de schuld bijna altijd bij jezelf. Omdat het spel ook een lokale multiplayer heeft, is Rayman Legends met in totaal vier mensen te spelen. Gelukkig zijn er genoeg vrij te spelen personages in het spel te vinden zodat iedereen wel een variant op Rayman kan kiezen.
Devil Ray Cry
Af en toe kom je levels tegen waarbij het spel meer verandert in een sidescrolling shooter dan een platform game. Het is juist de afwisseling van dergelijke levels, wat ervoor zorgt dat je constant nog een extra level blijft spelen. Mijn favoriete levels waren de missies waarbij je praktisch op de maat van de muziek door een level moest springen. Denk daarbij aan deuntjes als Black Betty. Eigenlijk zou ik wel een hele game zo op de maat willen spelen. Het is een leuke manier om jezelf door de levels te bewegen en werkt ook nog eens extra goed als de muziek zo aanstekelijk is.
Raygelmatig een laadscherm
In vergelijking met de andere console versies heeft deze Definitive Edtion op de Switch wel een paar kleine nadelen. Zo zijn de laadtijden tussen de levels niet bijster lang, maar wel merkbaar langer dan op de PS4 en Xbox One. Dit is vermoedelijk te wijten aan de compressietechniek die gebruikt wordt om de game zo klein mogelijk te houden op de Switch. Waar de concurrentie een game van ongeveer 9 gigabyte op hun hardeschijf heeft staan, doet de Switch variant het met ongeveer 3 gigabyte. Dat heeft dus als nadelig effect dat je tussen de levels door ongeveer vijf tot tien seconden naar een laadscherm zit te kijken. Gelukkig mag je met Rayman ondertussen wel door een decor rennen om jezelf wat te vermaken. Dus zo erg is het allemaal niet.
Conclusie: Meer dan Raydelijk
Rayman Legends is een leuke game voor de mensen die de game nog niet eerder op een andere console gespeeld hebben. Hoewel het spel inmiddels vier jaar oud is voelt de gameplay totaal niet gedateerd. De levels zijn slim ontworpen en mooi vormgegeven. Het is jammer dat het spel langere laadtijden heeft dan de versies op andere consoles, maar je hoeft nooit zolang te wachten dat je er zat van wordt. Qua content is er zoveel te doen dat je tientallen uren zoet kunt zijn met Legends. En omdat je het spel ook met drie andere vrienden kunt spelen, zal er ongetwijfeld ook een hoop plezier te beleven zijn als je goed samenwerkt. Al met al is Rayman Legends Definitive Edition een prima game geworden die ondanks wat technische mankementen toch een hoop plezier en content te bieden heeft.
Deze review is geschreven door Gerard Olsder.
Oordeel Rayman Legends - Definitive Edition (Switch)
- Graphics 90
- Gameplay 80
- Originality 70
- Sound 80
- Replay 80
- Eindcijfer 80